Na macOS útočí nový ransomware

Ransomware dollar key on a keyboard

„Ransomware“ sa postupom času stal jedným z najobľúbenejších a najviac používaných škodlivých softvérov, ktoré doteraz trápia nie jedného užívateľa.

Avšak je relatívne vzácne objaviť akýkoľvek druh škodlivého softvéru, resp. ransomvéru na macOS. Jediný známy ransomvér, ktorý bol funkčný a úspešne napádal macOS bol KeRanger. Práve spoločnosti ESET, ktorá sa zaoberá antivírovým softvérom sa podarilo objaviť v macOS nový ransomvér pomenovaný OSX/Filecoder.E. Tento druh ransomvéru sa väčšinou tvári ako crackovací nástroj pre programy ako je Adobe Premiere Pro CC alebo MS Office for Mac. Teda šíri sa cez weby zamerané na bittorrent a je súčasťou stiahnutého inštalačného súboru.

Našťastie sa až tak obávať nemusíme, keďže tvorca tohto ransomvéru použil programovací jazyk Swift s veľkými nedostatkami. Pokiaľ máte v nastaveniach zaškrtnutú voľbu inštalácie softvéru z Mac App Store a dôveryhodných zdrojov, nemusíte sa vôbec obávať. Jedným zo zásadných nedostatkov je, že tento škodlivý softvér nedisponuje certifikátom a tak sa stáva jeho inštalácia o niečo komplikovanejšia. Čiže, aby sa softvér do vášho počítača dostal, musíte vedome “obísť” základné bezpečnostné prvky integrované v macOS.

 

Ďalším veľkým nedostatkom je šifrovací kľúč. Je iba jeden. Uloží sa medzi zašifrované súbory a keďže škodlivý softvér nie je schopný externe komunikovať, kód potrebný na dešifrovanie súborov ostáva v napadnutom počítači a útočník nemá žiadny spôsob ako sa k nemu dostať. To v skratke znamená, že ani obeť ani útočník nebudú schopný dáta dešifrovať. Takže v žiadnom prípade neplatiť “výkupné”.

 

ESET na svojom blogu informoval o detailoch tvorby kódu, ktorý je potrebný na dešifrovanie údajov obete. Tvorca, resp. útočník využíva veľmi obľúbený a spoľahlivý generátor hesiel, ktorý je známy pod menom arc4random_uniform. Tento generátor vygeneruje heslo, ktoré je veľmi zložité a ešte k tomu aj dlhé, že snaha o jeho dešifrovanie náhodnou kombináciou znakov vôbec neprichádza do úvahy. Útočník ale nemá očividne žiadne šťastie a na jeho chabý pokus o zbohatnutie nikto nezareagoval. Tím z ESETu, ktorý sleduje jeho bitcoinovú peňaženku (virtuálna mena), zatiaľ nezistil žiadne pohyby, či platby.

I keď sa jedná o celkom slabý pokus, je dobré dávať si pozor. Tento pokus je exemplárnym príkladom a “varovným signálom”, ktorý poukazuje na to, že skúsenejší hackeri sú schopný poriadne znepríjemniť deň. Čo je nebezpečnejšie je fakt, že narastajúci počet užívateľov, ktorí prechádzajú z platformy Windows na macOS alebo Linux časom prinúti hackerov zamerať sa na tieto operačné systémy.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.