Zhrnutie zaujímavostí uplynulého týždňa – bezpečnostné chyby Mac OS X, zákaz predaja ochranných fólií, nová betaverzia iPhone SDK 3.2, HTC reaguje na žalobu a ďalšie

  • Financial Times informovali o stále trvajúcom záujme čínskeho operátora China Mobile o predaj iPhonu vo svojej sieti. Operátor sa však snaží presvedčiť Apple o adaptácii nimi používanej dátovej technológie TD-SCDMA v iPhone tak, ako to robí napríklad RIM. Apple zatiaľ na žiadosti nereagoval. Treba podotknúť, že China Mobile je najväčším svetovým operátorom s viac ako 500 miliónmi zákazníkov. Apple už v Číne ponúka iPhone prostredníctvom operátora China Unicom, ktorý vo väčšej miere podporuje 3G siete.
  • Charlie Miller, odborník na počítačovú bezpečnosť a bývalý zamestnanec NSA (National Security Agency), sľubuje, že na konferencii CanSecWest venovanej počítačovej bezpečnosti odhalí až 20 kritických chýb operačného systému Mac OS X. Samozrejme, takéto chyby treba odhaľovať, pretože žiaden softvér nie je dokonalý a vývojári musia pracovať na kvalitnejšom zabezpečení. Na druhej strane by sa ale dalo diskutovať o tom, či je odhalenie závažných chýb verejnosti tým správnym krokom, nakoľko takéto informácie môžu v nesprávnych rukách napáchať obrovské škody. Konferencia sa koná od 24. do 26. marca. Ďalšou možnosťou je aj to, že ide len o skrytý marketing konferencie, a v skutočnosti k tak dramatickým odhaleniam nedôjde.
  • Výrobca telefónov HTC, ktorý bol Applom zažalovaný za porušenie až dvadsiatich patentov, oficiálne popiera všetky obvinenia s tým, že sa pred súdom bude brániť. Spoločnosť podľa slov hovorcu rešpektuje patenty ostatných firiem, no taktiež podporuje zdravú konkurenciu, s ktorou je táto žaloba v rozpore.
  • Apple uviedol už piatu betaverziu iPhone SDK (Software Development Kit) 3.2 určenú pre tvorbu iPad aplikácií. Piata betaverzia je taktiež podmienkou pre prijatie aplikácií na schválenie Applom a ich uvedenie v čase oficiálneho začiatku predaja iPadu.
  • Apple údajne zakázal predaj ochranných fólií pre svoje zariadenia v Apple Retail Stores a online obchode. Informácie pochádzajú od samotných výrobcov, ktorí boli s novým pravidlom platným od mája oboznámení. Zákaz sa vzťahuje aj na rôzne púzdra, ktoré v balení obsahujú aj ochrannú fóliu. Dôvodom by mohol byť zlý dojem, ktorý ochranné fólie môžu vyvolávať v očiach zákazníkov, že produkty značky Apple sa veľmi ľahko poškriabu, a preto je automaticky nutné dokupovať k nim fólie.
  • Správa v taiwanských novinách Liberty Times obviňuje z oneskorenia predaja iPadu firmu Wintek, partnera Apple pre výrobu dotykových displejov. Okrem presunu začiatku predaja z konca marca na 3. apríla môže aj za menej kusov, ako si Apple pre úvod predaja objednal.
komentárov
  1. Charlie Miller neodhali 20 bezpecnostnych chyb, ale zverejni postup, ako sa na ne da prist ( ma ist o.i. aj o chybne spravanie pri velkom mnozstve vstupnych dat ); google it

    0
    0
  2. nie som fanda zakazov, ale chapem rozhodnutie applu ohladne folii. Neznasam folie, puzdra, zavesenych mackov a podobne.
    Na druhu stranu ked si rozmlatite sklo na iPhone a bez folie Vam vypadavaju kusky sklicka – je tazke uzivat vyrobky apple bez folie.
    Keby vyrabal nerozbytne veci, alebo rozbite casti vymienal zdarma bolo by to uplne spravne rozhodnutie.

    0
    0
  3. Ten zákaz ma nemilo prekvapil. Apple bol vždy mierne extravagantný (eufemisticky povedané), ale toto už je dosť mimo. Ak je to pravda.

    0
    0
  4. Michal Styrak

    Tiez neznasam tie vselijake puzdra a folie(na iPhone duplom)… Akurat mi prisli na um exoti, ktori si dokonca nechavaju na vyrobku povodnu foliu :D :D

    -Ehm a s tými kusočkami skla nemáš pravdu-sklo je prilepené na LCD display, takže aj keď sa rozibje stále tam drží.

    Charlie Miller je génius a čudujem sa, že ho po tých rokoch do Apple ešte nezlákali.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.