Zaujímavé aplikácie na iPad – na čo všetko sa môžeme tešiť

Prví zákazníci sa k iPadu dostanú až v sobotu 3. apríla, kedy sa začne predávať v USA, už teraz však vieme o veľkom množstve natívnych aplikácií, ktoré naň budú dostupné. Samozrejme, na iPade budú fungovať aj staré iPhone/iPod touch aplikácie, umelo zväčšené na veľkú obrazovku však poväčšinou nevyzerajú úplne najlepšie. Keďže každý radšej uprednostní natívnu aplikáciu, nemusíme sa čudovať, že vývojári sú z iPadu takí nadšení. Už pri iPhone zistili, že App Store je skvelá metóda predaja ich softvéru, a ak je aplikácia kvalitná a dobre spropagovaná, dokáže im zarobiť nemalé peniaze. Užívateľom to ponúka tiež veľkú výhodu, keďže čím väčší výber aplikácií, tým lepšie využitie dané zariadenie získava. Poďme sa teda pozrieť na zhrnutie toho najlepšieho na iPad, čo bolo potvrdené buď vývojármi samotnými alebo uniknutými obrázkami z nového App Store:

Aplikácie

Bento

Populárny databázový softvér od Filemakeru poteší určite všetkých, ktorí svoj iPad chcú využívať na pracovné účely. Bento bude stáť $4,99/3,99 € (rovnako ako verzia na iPhone) a môžete ju použiť ako samostatnú aplikáciu, alebo ju synchronizovať s Mac aplikáciou Bento 3. Na screenshote je vyobrazená kniha, podobne ako vo vstavanej aplikácii Contacts, a naznačuje, že cestou napodobňovania reálnych objektov sa bude zrejme uberať viac aplikácií.

OmniFocus, OmniGraffle, OmniOutliner, OmniGraphSketcher, OmniPlan

Dlhoročný Mac vývojár OmniGroup ohlásil svoje plány menej ako dva dni po predstavení iPadu. OmniGroup vidí tablet od Apple ako najlepšie zariadenie pre väčšinu vecí, na ktoré ľudia počítače využívajú, a preto naň chce preniesť všetkých päť svojich hlavných produktov (na iPhone/iPod touch je dostupný iba jeden). Ak vám tieto aplikácie nie sú zatiaľ známe, jedná sa prevažne o programy, ktorých účelom je zvýšiť pracovnú produktivitu: task manager OmniFocus, softvér na tvorbu diagramov OmniGraffle, program na návrh štruktúry textu OmniOutliner, softvér na tvorbu grafov OmniGraphSketcher a program na manažovanie projektu OmniPlan. Aj keď nevieme, či bude od prvého dňa dostupných všetkých 5 aplikácii, z uniknutých screenshotov sa môžme uistiť aspoň o OmniGraphSketcher ($14,99/11,99 €) a OmniGraffle ($49,99/39,99 €).

OmniGraphSketcher na iPade

Comic Zeal 4

So svojou veľkou farebnou obrazovkou je iPad ako stvorený na čítanie komixov, Apple však pre tento druh obsahu nepriniesol žiadne riešenie. Toho si všimla firma Bitolithic, ktorá v minulosti vytvorila aj iPhone aplikáciu pre rovnaký účel. Comic Zeal 4, ktorý je optimalizovaný špeciálne na nový tablet bude umožnovať import vlastných komixov vo formátoch CBZ, ZIP, CBR a RAR.

Comic Zeal 4 na iPade

Instapaper

Aj keď neobľubujete beletriu alebo vyššie spomenuté komixy, určite budete mať čo na iPade čítať. Obľúbená služba Instapaper slúži práve tým, ktorí dokážu stráviť hodiny čítaním na internete. Problém je, že aj keď je na internete neobmedzený počet zaujímavých vecí, času neobmedzené množstvo nie je. Instapaper funguje tak, že si do prehliadača na vašom počítači nainštalujete bookmarklet, a keď vás zaujme nejaký článok, na ktorý práve nemáte čas, stlačíte ho. Článok sa potom odošle do Instapaper aplikácie na vašom iPhone či iPade kde si ho môžete prečítať cestou vlakom či pri káve v čistom rozhraní aj bez internetového pripojenia.

Dostupnosť aplikácie na iPad potvrdil vo veľmi zaujímavom článku vývojár Marco Arment minulý týždeň. Ako píše, najprv váhal, či nepočká s vývojom aplikácie až kým sa mu dostane iPad, aby ju mohol čo najlepšie otestovať, keďže emulátor sa v mnohom správa odlišne. Keď však uvidel, ako vyzerajú malé iPhone aplikácie zväčšené na veľký displej iPadu, rozhodol sa, že natívny Instapaper musí byť dostupný hneď od prvého dňa. Instapaper ($4,99/3,99 €) bude univerzálny program, čiže tú istú aplikáciu budete môcť nainštalovať na iPhone aj iPad. Vyhnete sa tak možnému dvojnásobnému plateniu v prípade, že máte obe zariadenia.

Instapaper na iPade

Hry

BoardBox

iPad dáva vďaka svojej forme novú príležitosť stolným hrám. Nie že by verzie šachu a iných obľúbených hier neboli prenesené nespočetný krát na všetky druhy počítačov a mobilných telefónov, nikdy však neboli také skutočné. Hranie šachov s kamarátom na jednom počítači je vcelku nepredstaviteľné, na iPade to môže byť rovnako príjemné ako na skutočnej hracej doske s tou výnimkou, že so sebou nemusíte prenášať figúrky. MovileTap preto planúje priniesť BoardBox, aplikáciu, ktorá ponúka v jednom balení hneď 15 obľúbených stolných hier: šach, dámu, othello, piškvorky, go a iné. Aplikácia bude ponúkať 3 pekné vizuálne témy, e-mailový multiplayer a zobrazenie pravidiel a histórie hry. To všetko za uvádzaciu cenu $3,99/2,99 €.

BoardBox na iPade

Mondo Solitare a Aki Mahajong

Ďalší dlhoročný vývojár programov na Mac, Ambrosia Software, prináša hneď dve stolové hry. Mondo Solitare a Aki Mahjong máte šancu poznať aj z iPhonu, na iPade však vďaka veľkosti obrazovky získavajú úplne iné obrátky. Hry sú graficky veľmi pekne spracované a disponujú plynulými animáciami. Môžeme rátať s tým, že aj iní výrobcovia prinesú na iPad podobné hry, keďže je to ten typ, ktorý môže veľmi dobre využiť novú platformu.

Flight Control a Harbor Master

Na iPade samozrejme nebudú chýbať ani dva megaúspešné iPhone tituly: Flight Control od Firemintu a Harbor Master od Imangi Studios. Obe tieto hry spôsobili v minulosti veľký rozruch kvôli svojej inovatívnej schéme ovládania a netradičnému nápadu. Na iPade nebude ovládanie o nič zvláštnejšie, hrací plán však bude zväčšený, a tým pádom aj množstvo akcie a možností. Zaujímavé je, že ešte pred oficiálnym spustením iPad App Storu sa Flight Control HD ($4,99/3,99 €) nachádza na prvom mieste v rebríčku najpredávanejších aplikácií.

Harbor Master na iPade

Enigmo Deluxe, Nanosaur 2, Bugdom 2 Otto Matic a Cro-Mag Rally

Ďalší dlhoročný Apple vývojár, Pangea Software, tvoril hry na Mac od roku 1987. Pred rokom firma oznámila, že keďže hry na iPhone jej za krátky čas zarobili približne 2 milióny dolárov, končí s vývojom Mac hier, aby sa mohla plne sústrediť na novú, výnosnejšiu platformu. Žiaľ, hry ktoré priniesla boli poväčšinou len porty Macovských hier, a tým pádom sa na iPhone neovládali úplne pohodlne a mali vysoké systémové nároky. Na iPade sa tieto dve nevýhody zrejme zotrú, a tak si túto klasiku konečne budeme môcť skutočne vychutnať. Dostupných bude päť hier: Enigmo Deluxe, Nanosaur 2, Bugdom 2, Otto Matic a Cro-Mag Rally, každá bude stáť $9,99/7,99 €.

Hry od Pangea Software na iPade

Plants vs Zombies, Labyrinth 2, Azkend, Worms, Sparkle, Real Racing

Tieto hry spája len to, že už momentálne sa radia medzi veľmi obľúbené tituly či už na iPhone alebo Macu, a minimálne pri niektorých bude veľmi zaujímavé dozvedieť sa, ako sa vysporiadali s niektorými iPadu-špecifickými vlastnosťami. Real Racing HD bude stáť $9,99/7,99 €, Labyrinth 2 HD €7,99/6,49€, Sparkle $2,99/2,39 €. Ceny hier Azkend HD, Plants vs Zombies HD a Worms HD sú doposiaľ neznáme.

Azkend HD na iPade
komentárov
  1. A ja som dúfal, že ak mám tie apps na iPhone tak na iPad ich dostanem zdarma aj v HD. Teda, že tá app dajú update a pôjde na iPade aj v HD, ale oni tvoria nové app iba pre iPad to ma sklamalo :/

    0
    0
  2. To, ci bude aplikacia univerzalna (t.j. za jednu cenu verzia pre iPhone aj iPad), zavisi len na developeroch. Napr. Instapaper ohlasil developer ako univerzalku, Flight Control naopak nebude univerzalkou…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.