WWDC report #6: Apple vydal nový Safari 5, obsahuje Safari Reader, doplnky, opäť zlepšená rýchlosť

Apple dnes vypustil tlačovú správu ohlasujúcu nové Safari 5. Prehliadač je dostupný ihneď a je vybavený očakávanými funkciami.

  • Safari Reader: Funkcia veľmi podobná bookmarkletu Readability, umožňuje čítanie jedno alebo viacstránkových článkov na webe, tak, že z nich odfiltruje nepotrebný obsah a text zalomí do jednoduchého a čitateľného rozloženia. Stačí kliknúť na ikonu „Reader“ vo vstupnom poli a Safari automaticky odfiltruje článok a podá ho v esteticky príťažlivej forme, skadiaľ sa dá ďalej poslať na email alebo vytlačiť.
  • Rozšírenia: Safari konečne oficiálne podporuje aj rozšírenia. Musia byť postavené čisto na základe HTML(5), CSS a  JavaScriptu a bežia kvôli stabilite oddelene od Safari a musia byť podpísané digitálnym certifikátom od Apple.
  • Nitro JavaScript engine: Nové javascriptové jadro používa Safari od verzie 4, jeho najnovšia verzia vykonáva skript o 30% rýchlejšie ako Safari 4, o 3% rýchlejšie ako Google Chrome 5.0 a viac ako dvakrát rýchlejšie oproti Firefoxu. Pridaná je podpora DNS prefetchingu pre rýchlejšie načítavanie stránok a tiež je vylepšená funkcia cachovania navštívených stránok.
  • Nové HTML5 funkcie: Safari 5 pridáva množstvo nových HTML5 funkcii, ktoré dovoľujú vývojárom tvoriť zaujímavé aplikácie. Medzi nimi sú: HTML5 Geolocation, HTML5 sectioning elements, HTML5 draggable attribute a ďalšie.

Safari 5 vyžaduje Mac OS X 10.5, Mac OS X 10.6 alebo Windows a môžete ho sťahovať zo stránok apple.com/safari alebo cez Software Update.

komentárov
  1. Je to vše moc fajn, ale problém se Safari 5 mám ten, že používám 1 Password pro hesla k různým webům a v Safari 5 mi zmizela ikona a není možné ji přidat zpět. Nepomůže ani reinstal 1 Password. Jak vám ostatním kdo 1 Password používáte funguje?

    0
    0
  2. safari mi nezvyklo padat, ale na Leopardovi mbp 15″, sa mi toto nove ani nepsusti. Asi budem musiet robit downgrade…

    0
    0
  3. @Martin
    Ja som updatol 1Password na verziu 3.2.1 a plugin pre safari funguje.

    1Password 3.2.1 release notes:
    New: Support for Safari 5
    ….

    0
    0
  4. Na windows 7 zrovna safari nie je moc rychle ked to porovnavam s chrome alebo firefox tak je to dost ubohe vas postreh je aky ?

    0
    0
  5. Ako docielit aby slo na Safari 5 “Reopen All Windows from Last Session”. Ta moznost uz v Safari 5 nie je. Presunula sa niekam inam z menu v History?

    0
    0
  6. Ahojte mam problem ked dam nieco stahovat a ten subor neni ulozeny na tej stranke ale je niekde inde tam ma to presune hned mi sekne safari viete mi niekto poradit ?

    0
    0
  7. Re: tomasno1
    Prave som nainstaloval S5 a „Reopen All Windows from Last Session“ mam priamo v menu History… Je to tam na povodnom mieste…

    0
    0
  8. Predpokladam, ze pri tom podpisovani extensions bude rovnaka cenzura ako pri apps pre ifon. Teda to co sa apple nebude pacit, proste nebude existovat… Kiezby som sa mylil.

    0
    0
  9. Safari 5 je supr, alespon u me znatelne zvyseni vykonu :) Take chvalim navrat modreho progress baru a novy reader.

    0
    0
  10. Super, tak prvy dojem hned po nainstalovani: rychlejsi.
    Dojem po dni pouzivania: pomalsi nez Safari 4. Hlavne co sa tyka odozvy na prepinanie tabov, alebo ked kliknem na nejaky link a ten zacne do pozadia stahovat daky file, tak hodne dlho trva, kym mozem dany tab zavriet.
    Zaver: po uvodnom wow zase len sklamanie.

    0
    0
  11. “Reopen last closed windows” a “Reopen all windows from last session” tam mám. Nemohu ale najít tu ikonku “Reader”.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.