WWDC report #3: Nový iPhone 4, lepší displej, videohovory, fotoaparát s HD kamerou, Apple A4 procesor

Steve Jobs pokračuje rozprávaním o iPhone. V USA má 28 % podiel na trhu smartphonov, druhý najpoužívanejší po RIM Blackberry (35%). Čo sa týka trhového podielu pri prístupe na internet, je s 58,2 % jednoznačne najpoužívanejší.

Apple predstavil iPhone v roku 2007, keď „znovuvynašiel“ smartphony. V roku 2008 pridal 3G, v roku 2009 ho zrýchlil a pridal niekoľko funkcii ako nahrávanie videa. Dnes bude podľa slov Steva Jobsa najväčší krok vpred od prvého iPhonu.

Apple predstavil nový iPhone s názvom „iPhone 4“. Telefón ponúka sto nových funkcii, Steve Jobs hovoril o ôsmych.

1. Dizajn

Telefón je úplne iný ako doterajšie iPhony, do najmenšieho detailu zhodný s uniknutým kusom, o ktorom ste sa mohli dočítať pred jeden a pol mesiacom. Predná a zadná strana iPhonu je sklená, Steve Jobs ju prirovnáva ku „krásnemu starému fotoaparátu Leica“. Vyhotovenie je veľmi precízne.

WWDC

Telefón je o 24% tenší ako iPhone 3GS. So svojou hrúbkou 9,3 mm je najtenším smartphonom na svete. Na tele zariadenia je ovládanie hlasitosti, dva fotoaparáty, blesk, microsim zásuvka. Steve Jobs objasňuje aj diery/zárezy v kryte. Sú súčasťou „dokonalého inžinierstva“ a slúžia ako anténa.

WWDC WWDC WWDC

2. Displej

Druhým bodom je displej. iPhone 4 používa tzv. „Sietnicový Display“. Ten ponúka obrovské rozlíšenie – 4-krát vyššie ako v predošlom iPhone. Nový displej má hustotu 326 bodov na palec, 300 je pritom údajne limit sietnice. Zlepšenie je citeľné vo všetkom – v texte (hlavne v jazykoch so zložitými znakmi – čínština a pod.), obrázkoch aj videu. Okrem rozlíšenia ponúka displej aj vyšší kontrast a IPS technológiu (ako iPad a iMac) pre podávanie verných farieb.

WWDC WWDC

3. Nový procesor A4 a batéria

iPhone je poháňaný procesorom Apple A4 tak ako iPad. Vďaka tomu, že je čip viac úsporný, mohla byť zvýšená výdrž batérie. iPhone 4 vydrží:

  • 7 hodín hovoru
  • 6 hodín browsovania cez 3G
  • 10 hodín browsovania cez WiFi
  • 10 hodín videa
  • 40 hodín hudby
  • 300 hodín v pohotovostnom režime
WWDC

Kapacita iPhonu sa nezvyšuje – maximum zostáva 32 GB flash pamäte. Pridaný je však duálny mikrofón pre redukciu šumu a HSDPA/HSUPA modem má rýchlosť 7,2/5,8 Mbps.

4. Gyroskop

Do iPhonu 4 je pridaný k accelerometru, digitálnemu kompasu a senzoru blízkosti a okolitého osvetlenia aj gyroskop. Steve Jobs predvádza využitie v hrách.

WWDC

5. Fotoaparát

Steve Jobs uvádza, že každý rád hovorí o megapixloch aj keď nie vždy zodpovedajú skutočnej kvalite. Fotoaparát nového iPhonu je preto vylepšený nie len v tomto smere.

  • 5 megapixelový senzor
  • Backside illuminated sensor
  • 1,7 mikrometrové pixle
  • 5× digitálny zoom
  • Ostrenie pri ťuknutí (známe z 3GS)
  • LED blesk
WWDC WWDC

Okrem statických fotografií fotoaparát postupuje aj na poli videa a nahráva HD video v rozlíšení 720p (1280×720), 30 snímkov za sekundu. Samozrejmosťou je zaostrovanie ťuknutím na objekt, zabudované úpravy videa a rýchle zdieľanie. Videu pomôže aj LED blesk.

Pre pokročilé úpravy videa bude dostupná aj samostatná aplikácia iMovie. Za 3,99 € máte dostupnú možnosť importu fotografií, rôzne témy, prelínačky atď. Pri exporte si vyberáte medzi rôznymi rozlíšeniami – 720p, 540p alebo 360p.

6. iOS

iPhone OS je podľa Apple najpokročilejším mobilným operačným systémom. Dnes ho premenúvajú. Keďže iPhone OS beží okrem iPhonu na iPode touch a iPade, nazývajú ho iOS.

WWDC WWDC WWDC

Okrem starých známych vecí ako Multitasking a Folders predstavuje Steve Jobs ovládanie hudobného prehrávača z „multitasking docku“. Netreba zabudnúť ani na unifikovanú schránku v Maile, vylepšené aplikácie Photos a Camera a samozrejmú integráciu nového „Sietnicového displeju“.

Diskutovanou, aj keď prekvapujúcou novinkou je pridanie podpory vyhľadávania cez službu Bing od Microsoftu.

WWDC

Golden Master verzia iOS-u 4 je dostupná pre vývojárov od dnes, pre verejnosť „čoskoro“.

7. iBooks

Ako bolo ohlásené, čítačka kníh iBooks prichádza z iPadu aj na iPhone. Okrem ePub formátu dokáže čítať aj PDF. V knihách sa synchronizujú záložky aj otvorená strana, nech ste na ktoromkoľvek zariadení.

WWDC

8. iAds

Ako ôsmu funkciu nového iPhonu Steve Jobs prezentuje užívateľmi zatiaľ neobľúbené iAds. Hovorí, že ich Apple vytvoril, aby umožnil vývojárom zarábať peniaze a aby mohli naďalej vytvárať aplikácie zadarmo a za nízke ceny. Cieľová skupina iAds zrejme budú veľké značky, Apple hovorí, že sa k ním pridali napríklad Nissan, Citi, AT&T, Chanel, GE, Target, Best Buy, Direct TV, TBS a Disney.

WWDC WWDC

Zdroj/foto: Engadget, Gdgt

komentárov
  1. Osobne sa viacej paci stary iPhone designovo, novy iPhone ma az tak neprekvapil ale je fajn:)….Najviac sa tesim na iOS 4:):)

    0
    0
  2. Som velmi zvedavy, kedy ti nasi srandisti (operatori) zacnu riesit mikrosimky a kedy bude realne mozne vobec pouzivat iPad a iPhone4 u nas. O predajoch radsej ani nespekulujem. Snad stihnu vianoce…

    0
    0
  3. To premenovanie nebol najlepší nápad podľa mňa. Ja byť na mieste Cisca, už tam letí žaloba, aj keď neviem či na to majú autorské práva. V každom prípade Cisco má svoj OS pre routre už dlhšiu dobu nazývaný IOS ;).

    0
    0
  4. mna by zaujimala jedna vec v suvislosti s digitalnym zoomom pri natacani videa..
    Je to robene tak primitivne, ze v podstate len zvacsi prislusny vyrez chipu a obraz ma potom stale menej a menej detailov (pixelov), alebo je to urobene sofistikovane a chip vyuziva vyssieho rozlisenia 5MPx a tym padom sa zachovava 640×480?
    Myslim to tak, ze bez zoomu snima svetlo dajme tomu kazdy 16-ty pixel a s priblizovanim sa postupne pixely centruju do stredu a zhustuju. Teoreticky by to bolo mozne.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.