Tlačová správa od Valve potvrdzuje Steam pre Mac a prináša ďalšie detaily

Netrvalo dlho a po objavení informácií v betaverzii, vypustení niekoľkých promo obrázkov a článku potvdzujúceho hru Portal 2 pre Mac prišla spoločnosť Valve s oficiálnou tlačovou správou o Steame pre Mac. Najzaujímavejšou informáciou je bezpochýb dátum uvedenia, ktorý je oficiálne stanovený na apríl. Spolu so samotnou aplikáciou budú od uvedenia k dispozícii aj hry od Valve, medzi ktorými nebudú chýbať hity Left 4 Dead 2, Team Fortress 2, Counter-Strike, Portal a séria Half-Life. Ďalšou potvrdenou hrou je Portal 2, ktorý bude vydaný v rovnakom čase pre PC a Mac už na jeseň tohto roku. Dá sa predpokladať, že minimálne nové tituly od Valve budú cez Steam distribuované súčasne pre obidva operačné systémy (Mac OS X a Windows).

Majiteľov licencií pre PC verzie hier určite poteší novinka Steam Play, vďaka ktorej sú všetky zakúpené licencie automaticky a zadarmo platné pre obe platformy spolu s podporou online hrania na spoločných serveroch. Steam Play v kombinácii s ďalšou novinkou, nazvanou Steam Cloud, umožnia bezproblémové hranie na viacerých počítačoch, kedy bude možné začať hrať hru napríklad na Windows PC v práci, a neskôr pokračovať v tej istej uloženej pozícii na domácom iMacu so Steamom.

Cez Steam je v súčasnosti okrem hier priamo od Valve distibuovaných viac ako tisíc iných hier. Postupom času by Mac verzie svojich hier mohli priniesť aj ďalší vývojári. Steam pre Mac je údajne pripravovaný v úzkej spolupráci s Apple, ktorý zrejme po úspechu hier v App Store prehodnotil svoj postoj k podpore firiem, ktoré majú záujem o vývoj hier pre operačný systém Mac OS X. Každopádne je Steam pre Mac malou revolúciou, ktorá možno už čoskoro odstráni jednu z posledných prekážok switcherov, ktorí by síce Mac radi vyskúšali, no odrádzalo ich minimum dostupných hier. Samozrejme, vďaka možnosti nainštalovať na Mac prostredníctvom Boot Campu Windows bolo možné hrať PC hry už dnes, no pre mnohých bolo toto riešenie príliš komplikované a nepraktické.

komentárov
  1. Tak na toto sa tesim. Hlavne mam radost z, toho ze hry ktore mam kupene na PC nebude treba kupovat opatovne. Ked mam pravdu povedat, inak by som sa im na to vykaslal. I ked neviem ako na MAC Mini budu slapat hry ked to ma 9400m graficku. Ma niekto cez bootcamp skusenosti, ako to ide na mini? Lef4Dead a tak?

    0
    0
  2. “možné začať hrať hru napríklad na Windows PC v práci” .. ale ale, a ja myslel, ze v praci se ma pracovat :D

    0
    0
  3. velmi pozitivna sprava … konecne bude moj svet krajsi, ziadny windows, ziadne virusy, ziadny bill, len krasny mac os x …. nadhera hned sa chce cloveku zit aj ked vie, co za bastardov budeme volit v parlamentnych volbach :)

    0
    0
  4. No tak na toto som čakal od prejdenia na Mac dlhú dobu. Ani som moc nedúfal, že licencie sú “seberovné” teda Mac/Windows :) Aj začnem hrávať hry a konečne posledný mýtus, že na Mac nie sú hry je zdolaný :) Mám zakúpený už tak 5/6 rokov HL2 spolu s kopcom hier práve na Source engine. Uvažoval som i o Left2, ale nutnosť inštalácie Windows… teraz je to jasné :)

    SUPER!

    0
    0
  5. no, len teraz pinutte SimBeam, aby spravili port RACE ON na MAC OS… A  WINDOWS XP splachnem aj s tym starym CD krabicovej instalacie :)

    len teda este lameri z checkpoint musia konecne portnut VPN clienta, aby som sa pripojil do prace :)

    0
    0
  6. to je upne super ze to tak bude lebo ja mam kupenych cez steam cca 20 hier a ked to bude dostupne tak mozem konecne dat doprec win :)

    0
    0
  7. Super! Konečně si budu moct zahrát Half Life 2 přímo bez Crossoveru a Bootcampu atp…

    Mimo jiné, podle mě se i Steam chytá situace. Je totiž jen otázkou času než se budou dát koupit hry přes iTunes Store.

    0
    0
  8. podle rozhovoru s člověkem z Valve začal konečně Apple spolupracovat s vývojáři her a je velmi nápomocný:-) spolu s tímto prohlášením, novou verzí OSX na obzoru s mnohem lepší podporou OpenGL se nám blýská na lepší časy, výborná zpráva:-)

    0
    0
  9. Vlastním steam s bohatou nádielkou hier a doslova a do písmena túťim presedlať na nádherné krivky Macu. Spolupráca Value a Apple je úžasná vec a malými krôčikmi sa blížim ku zmene.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.