Tip: Ako hromadne odstrániť čísla piesní z ich názvu v iTunes library

Výhody používania iTunes pre organizáciu rozsiahlej hudobnej knižnice sú známe zrejme každému Mac užívateľovi, o jednoduchosti synchronizácie s iPhonom/iPo­dom/iPadom nehovoriac. Ak hudbu nakupujete cez iTunes Music Store, nemusíte sa ničoho obávať, všetky piesne budú mať bezchybne vyplnené ID3 Tagy (informácie o piesni). S ohľadom na skutočnosť, že iTunes Music Store u nás oficiálne dostupný nie je, užívatelia sú často nútení vyhľadávať iné zdroje pre pridávanie hudby do iTunes. Či už ide o import z CD nosičov, prenos skladieb z Windows počítačov alebo internet, často sa vám môže stať, že po pridaní do iTunes budú názvy skladby kaziť čísla označujúce ich poradie na albume. V iTunes je totiž takéto označenie priamo v názve skladby úplne zbytočné, ak chceme zoradiť skladby podľa albumu stačí kliknúť na stĺpec Album a iTunes to za nás urobí automaticky. Okrem estetického hľadiska môžu takéto názvy prekážať najmä pri pokuse vyhľadať konkrétnu pieseň podľa jej názvu, kedy sú piesne zvyčajne usporiadané podľa názvu, napríklad na iPode. Neúspech v hľadaní piesne podľa začiatočného písmena môže koreniť práve v tom, že názov začína poradovým číslom, preto sa nachádza až na konci zoznamu zoradeného podľa abecedy.

V iTunes sa síce názvy piesní upraviť dajú, no na rozdiel od albumov či interpretov by bolo treba názvy skladieb meniť jednotlivo, čo by vyžadovalo veľmi veľa času. Práve tento problém rieši AppleScript Remove n Characters vytvorený Dougom Adamsom.

Inštalácia je jednoduchá. Po stiahnutí súboru zo stránok Doug’s AppleS­cripts for iTunes je potrebné súbor najprv rozbaliť a následne obsah disku nainštalovať na Mac. Ideálnou lokáciou pre dva nové súbory je Macintosh HD → Vaše užívateľské meno → Library → iTunes → Scripts. Je možné, že na spomínanom mieste priečinok Scripts nemáte, v takom prípade ho stačí vytvoriť. Po prekopírovaní súborov do priečinku Scripts už pokračuje celý proces priamo v iTunes.

Dva nové súbory je potrebné nainštalovať na Mac

V paneli Menu (na vrchu obrazovky) iTunes máte teraz možnosť vidieť novú položku, respektíve znak, pod ktorým sa skrýva nový AppleScript Remove n Characters.

popisobrazka

Nová položka v Menu iTunes

Použitie je triviálne, stačí označiť skladby, ktoré vyzerajú napríklad takto 01 – Názov skladby, cez Menu spustiť script, vybrať editovanie názvu skladby (Song Name), zadať počet znakov, ktoré sa majú z názvov skladieb odstrániť a nakoniec vybrať možnosť Front alebo Back podľa toho, či sa znaky majú odstrániť zo začiatku alebo z konca názvov piesní. V uvedenom príklade (01 – Názov skladby) by sme teda chceli odstrániť 5 znakov zo začiatku názvu. Ako vidíte, je potrebné započítať aj prípadné medzery.

popisobrazka

Stačí zadať počet znakov a vybrať, či sa majú odstrániť zo začiatku alebo konca názvu

V rozsiahlej iTunes Library je najjednoduchšie vyhľadať takéto názvy skladieb zoradením podľa názvu, názvy s číslami budú uvedené až na konci zoznamu. Ideálne je označiť čo najviac rovnako tagovaných skladieb naraz, Script bezproblémovo zvládne upraviť naraz aj desiatky skladieb. Využiť sa dá aj pre úpravu konca názvov piesní, postup je identický.

Názvy skladieb pred úpravou…

… a po úprave

Samozrejme, script sa môže hodiť aj na úpravy ostatných tagov ako napríklad Artist, Album, Comments, Composer alebo Show, avšak to je možné rovnako jednoducho aj priamo v iTunes. Po označení skladieb, ktorým chcete zmeniť niektorý zo spomínaných tagov, stačí stlačiť Command (Cmd) + I, kde sa všetky údaje dajú meniť hromadne.

Ak vám prehľadnosť iTunes library kazia nie čísla na začiatku piesní, ale priamo chýbajúce názvy piesní alebo ich CD obaly, tento problém vám môže pomôcť vyriešiť aplikácia TuneUp Media, o ktorej sme písali ešte koncom minulého roku.

komentárov
  1. no pekne, ja som si to neprecital, myslel som ze to normalne hlada tie cisla v trekoch, tak som dal ze remove “5” a zo vsetkych mp3jok mi to vymazalo prvych 5 chars, chjo

    0
    0
  2. Toto je všetko pekné, mňa by napr. skôr zaujímalo, prečo pri iPhonoch nie je problém s nakupovaním aplikácií z App Store, a iTunes shop je pre nákup hudby pre Slovensko zablokovaný. V čom je vlastne problém? Vie niekto ako na to, aby to šlapalo?

    0
    0
  3. Sadu vynikajících skriptů pro iTunes jsem kdesi kdysi stáhnul a od té doby je hýčkám jako oko v hlavě. Umí nejen to, co výše zmíněný skript, ale spoustu dalších věcí. Kdo má zájem, může vyzkoušet. Byly zdarma, tak doufám autor nezhudrá, že je sdílím dále (315 kB):

    http://public.kessa.cz/iTunes_Scripts.zip

    0
    0
  4. Martin: lebo realne, kto by to u nas za tolke peniaze kupoval, ked si to moze legalne stiahnut z internetu “zadarmo”? V iTunes mam momentalne 32 albumov, co moze byt kludne okolo 320 eur, keby som si to mal kupit z iTunes store.

    Inak fajn utilita, prave taketo hromadne premenovania ma pri tom internetovom “nakupovani” najviac irituju:)

    0
    0
  5. Podla obrazkov v clanku ste vymazali cisla skladieb a tie sa vam nesledne pomiesali, ked napr. posledna skladba je teraz prva.
    fakt porada…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.