RCA Airnergy na CES 2010 – nabíjanie mobilných zariadení cez Wi-Fi sieť

So stále energeticky náročnejšími mobilnými zariadeniami rastie aj dopyt po nových technológiách, ktoré by predĺžili výdrž batérii a zjednodušili nabíjanie. Veľmi zaujímavá novinka bola predstavená na výstave CES 2010. RCA Airnergy je zariadenie, ktoré dokáže vysať z vĺn Wi-Fi sietí (802.11) vo vzduchu energiu vhodnú pre nabíjanie mobilných zariadení. Vo vnútri je umiestnená batéria, ktorá automaticky premieňa Wi-Fi signály na energiu až do momentu, kedy k USB portu zariadenia pripojíte telefón. Počas prezentácie na výstave CES, kde je samozrejme veľké množstvo Wi-Fi sietí, dokázalo Airnergy nabiť BlackBerry telefón z 30 % na plnú batériu za menej ako 90 minút. Nejde síce o nijak ohromujúci čas, no predstava, že sa možno už onedlho nebudeme musieť starať o nabíjanie našich telefónov je skutočne lákavá. Toto zariadenie by sa pritom malo začať predávať už toto leto za príjemnú cenu 40 USD.

Batérie s touto funkciou, ktoré by mohli byť umiestnené priamo v telefóne, by sa mali na trh dostať tiež, avšak o niečo neskôr. Je pravdepodobné, že aj Apple vo svojich laboratóriách pracuje na použití podobnej technológie vo svojich zariadeniach ako iPhone či iPod, prípadne implementuje technológiu priamo od RCA.

komentárov
  1. nie nadarmo nasi stari otcovia a matere vravievali
    “nieco citit vo vzduchu”, “vzduch je nabiti energiou”…:)
    paradna technologia… keby mi niekde z tela trcal USB nemusim chodit do restauracie na obed

    0
    0
  2. Týý jo, to bude super, až tohle bude i na ntb a já nebudu muset nosit do školy nabíječku :) Jen teda nechci vidět ten pokles wi-fi signálu :)

    0
    0
  3. Urcite je to zaujimava technologicka novinka. Za zamyslenie potom asi stoji to, akou wi-fi energiou (a nie len nou) sme obklopeny na zmienovanych podujatiach, ked za 90 minut na plochu AirEnergy “dopadne” pri jeho ucinnosti cca 1Ah energie baterie. Co to potom robi s nami ludmi, ked sa pohybujeme v takych mikrovnkach…

    0
    0
  4. jedna vec je že krásne ako sa vyvýja technologia, ak sa ozaj trebárs bude iPhone nabíjať len zo “vzduchu” ušetrí to čas aj všetko možné. Ale na druhej strane, asi viem prečo je teraz trend vyčerpanosť, úvana atď atď čo naše staré mamy ani nepoznali…. je na zamyslenie či to stojí za to…

    0
    0
  5. super. vzhľadom na to koľko wifín mám kolo bytu tak by som sa zachvíľu mohol úplne odpojiť od elektrární. šikovné pole takýchto krabičiek by možno potiahlo aj ľadničku…

    0
    0
  6. Nejsem fyzik a není mi jasné, kde se ta enegrie bere a kde pak nebude. Při používání tohoto zařízení se signál ruší, tak že počítač vedle bude mít slabší příjem? Nebo AP bude mít vyšší spotřebu?

    0
    0
  7. podle mne bude výkon vysílaný z AP stále stejný, otázka je, co se stane až se tam sejde více těchto žroutských zařízení. Zákon zachování energie mluví jasně, pokud jí někdo spotřebuje a přemění na energii v baterii, tak “vyluxuje wifi síť” a ta se nebude šířit za tyto nabíječky
    Není ale dle mne možné tímto nějak ovlivnít AP aby vysílalo vyšším výkonem. To je dle mne statická veličina nastavená na HW AP (dáno mechanicky, nebo SW, ale bez intrakce s Wifi přistroji napojenými na vysílanou síť)

    0
    0
  8. tato technologia nieje nijak extra nova, prave naopak, vie sa onej dlho, volakedy si technicky zdatnejsi clovek mohol zostrojit doma nieco podobne a utiahlo mu to povedzme ziarovku. Vtedy sa snazil zachytit tv vlny, ale ta sranda mala za nasledok, ze signal z tv vysielaca sa skratil povedzme o niekolko km( samozrejme zalezi to od mnozstva veci…..).
    Moj ucitel elektroniky to mal zapojene doma a svietil stym v jednej izbe……….
    Takze neviem si dost dobre predstavit masove vyuzitie ak aj toto bude mat podobny efekt na signal.

    0
    0
  9. podla mna,wifi je len zaciatok,vymyslia ine vlny,cisto len na kvalzi energeticky tok,len a len pre dobijanie,kedze je mozne ze by tymto zariadenim mohli utrpiet prijmy wifi signalu okolitych zariadeni…kedze vraj to saje energiu z luftu,musi byt nejaky strop,nejake vycerpatelno,ktore clovek citelne vsimne na napr rychlosti netu atd atd…ale len tak dalej,takymto tempom ozaj vsetko bude za chvilu wireless :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.