Prvé testy výkonu nových procesorov v MacBookoch Pro (15″ a 17″), nové grafické technológie a vyššia výdrž batérií

Apple včera aktualizoval celú radu MacBookov Pro. Zatiaľ čo 13″ MacBooky Pro ostali pri Core 2 Duo procesoroch, väčšie 15″ a 17″ MacBooky Pro už majú novšie a výkonnejšie procesory Intel Core i5 a i7. Prvé testy ukazujú, že nové procesory prinášajú v niektorých prípadoch až 50% nárast výkonu oproti predošlej generácii s Core 2 Duo procesormi. Na stránkach Gizmodo testovali výkon nového 15″ MacBooku Pro s Intel Core i7 2,66 GHz procesorom v porovnaní s prednedávnom ešte najvýkonnejším modelom 15″ rady, ktorý mal procesor Core 2 Duo s 2,8 GHz. Nárast výkonu je podľa aplikácie GeekBench až 50 %.

Tieto výsledky nie sú až takým prekvapením, procesory Intel i5 a i7 priniesli veľký nárast výkonu aj na Windows PC. Svoj podiel na tom určite majú aj nové technológie ako Level 3 cache s rýchlejším prístupom k systémovej pamäti, Hyper-Threading zvyšujúci dátovú priepustnosť vytváraním virtuálnych procesorov a Turbo Boost, ktorý je schopný počas náročných operácií zvýšiť výkon z 2,66 GHz na 3,06 GHz pre dual core úlohy, v prípade úloh určených len pre jedno jadro až na 3,33 GHz.

Na ďalšom porovnaní máte možnosť vidieť čas konverzie 600MB súboru v aplikácii Handbrake (64-bit), samozrejme, kratší čas je výhodou.

Nové grafické technológie, vyššia výdrž batérie

Pri tom všetkom majú nové MacBooky Pro (15 a 17″) batérie s výdržou osem až deväť hodín. Svoje podiel na tom určite má aj technológia vyvinutá samotným Applom (nie Nvidiou, ako by sa mohlo zdať), ktorá vie automaticky prepínať medzi dvoma dostupnými grafickými kartami podľa potrieb aplikácií.

Nvidia 330M použitá vo väčších uhlopriečkach je údajne až dvakrát rýchlejšia ako Nvidia 320M, na ktorú má exkluzivitu len 13″ model. Za cenu slabšej grafiky a starších procesorov Core 2 Duo získajú majitelia nových MacBookov Pro 13″ až 10 hodín práce bez pripojenia k elektrickej sieti, teda na batérii.

komentárov
  1. S tou baterkou tomu moc neverím. Na MBPro 13″ s 2.53GHz, SSD pri vypnutej WiFi aj BT s jasom na polovicu a vypnutym podsvietenim klavesnice to ide tak maximálne 4 hodiny pri práci s textovym editorom(neooffice) aj keď sa udavalo 7 hodín …

    0
    0
  2. musim povedat, kebyze nemam MBP tak si tu 13 zas kupim :D ak je ta vydrz uvadzana pri takom beznom zatazeni (net, textove upravy, …) tak realne to vidim na tych 8 – 9h skor ale tak pekne cislo si myslim

    co sa tyka vykonu, osobne si myslim ze MBP co mam nie je na tom vykonovo zle, mozno pre pracu s videom by som ocenil vacsi vykon, ale tak zas ho nestriham kazdy den.

    0
    0
  3. Chcel som modernizovat na 17. Uz nechcem, Chyba USB 3, BT 3, novy MagS konektor, IPS LCD, citacka SD. Takze zostavam na MBPro 4.1. Sklamanie, ked vieme kolko ma APPLE prostriedkov a moznosti tak je to jedna z najdlsich a zaroven z najchudobnejsich aktualizacii. A zas su tu rozdiely medzi 13 a 15,17.

    0
    0
  4. Pri zapnutej wifi,a praci s  mail, safari a s excelom (neooffice) a podsvietenim na 50% a s podsvietenim klavesnice tych desat hodin vydim na takych realnych 8. A to je uplne super.
    Rano to clovek zobere a cely den mu to vydrzi. Super.

    To rackom:
    pre pracu s videom len tolkoto – draha ma MBP 13 aktual a na premier cs4 funguje ako hodinky. Pracuje s mpeg2 z HDV z pasky.
    Moznosti MBP nie su limitovane HW ale SW v momente ked zacne adobe podporovat OpenCL tak tato nova grafika s 142GF bude podavat minimalne 2 x vacsi vykon pri renderovani ako i5 procesor.
    Takze treba zatlacit na adobe a vsetko bude slapat ako ma.

    0
    0
  5. to Dwarf: ty kancelarske aplikace jsou vykonove vice narocne=>zere vice baterku, kdyby clovek byl pouze v safari a zapnuty wifi tak tem cislum verim. apple je temer jedinej, ktery v tech cislech nelze.

    0
    0
  6. Vyzera to tak, ze grafika 320M je vykonovo porovnatelna s 330M, kedze obidve maju 48 jadier. Lisit sa mozu vo frekvenciach, ale urcite nie az tak, aby bol vykon dvojnasobny. 320M je cely chipset s grafikou, nie samostatna grafika.

    0
    0
  7. Predpokladal som že do nových MBP 13 dajú aspoň Core i3, no nestalo sa tak. Ale tá 15 s i7 je už veľmi lákavá.

    A tá batéria, myslím si že o hodinu menej až dve je realita pri práci čo je výborné.

    0
    0
  8. na mojom MBP 13″ 2.26GHz povodny HDD, zapnute wifi, bez BT vypnute podsvietenie a display na 1/3 mi to vydrzi tak 5-6h pri praci s openoffice

    0
    0
  9. maskov1 a PET: co se týká nového MagSafe konektoru, můžete mi vysvětlit o co jde? Já mám Macbook White první generace a nepřipadá mi můj MagSafe jiný než ten co vidím v Apple Storech na nových MBP… V čem je tedy rozdíl???

    0
    0
  10. Inak tie Benchamrky su strasne zamerane na grafiku, zas Nehalem dvojjadrovy nie je proti Core Duo o tolko rychlejsi. Je fajn, ze grafika je 2x rychlejsia ako stara, ale stale si myslim, ze sa do Mac Book Pro dala dat lepsia ako 330M.

    0
    0
  11. NeoOffice je celý robený v Jave a tá je neskutočne nenažraná na pamäť a CPU. Treba použiť iný text procesor a výdrž Ti stúpne (OOO, iWork, Textedit alebo GoogleDocs, …)

    0
    0
  12. Tie nove maju inak tvarovany a z ineho materialu a nemalo by uz prist uvolneniu izolacie ako u niektorych tych povodnych
    povodny-http://store.apple.com/us/product/MA938LL/A?fnode=MTY1NDEwMQ&mco=MTA4NDE2MjE
    novy-http://store.apple.com/us/product/MC556LL/A?fnode=MTY1NDEwMQ&mco=MTc0NzA0MjY

    0
    0
  13. je to ten istý adaptér ako má teraz macbook white unibody.
    mám ho doma tatiež ale viac mi vyhovuje taen z mbp , lebo kábel možeš ťahať len dopredu a dozadu , avšak keď ho chceš natiahnuť buboku (moj problém)
    tak máš pocit že to za chvílu odpadne :P

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.