Prvé dojmy z Opery Mini a test rýchlosti načítavania stránok na iPhone

Opera Mini, ktorá bola na odsúhlasenie do App Storu podaná pred troma týždňami, bola nakoniec dnes ráno odsúhlasená Applom a začala byť ponúkaná na stiahnutie. Behom pár hodín sa prehliadač stal najsťahovanejším voľným programom na slovenskom iTunes App Store a my vám teraz prinášame krátke zhrnutie postrehov.

Rýchlosť

Vďaka tomu, že pri browsovaní cez Operu Mini sú dáta zo stránky komprimované cez proxy server Opery, musíte sťahovať oveľa menej dát, čo sa prejaví aj na rýchlosti zobrazenia stránky. Cez druho-generačnú sieť EDGE operátora O2 bolo zrýchlenie v našich testoch približne 2 až 2,5-násobné. MacBlog.sk, ktorý sa na EDGE načítaval cez vstavané Safari 55 sekúnd sa v alternatívnom browseri načítal za polovicu času. Úvodná stránka slovenskej Wikipedie za 14 sekúnd oproti 33.

časy načítania v sekundách, kratšie znamená lepšieKeď sme testovali na 3G sieti a s rýchlejšie vykresľujúcim iPhonom 3GS, situácia bola podobná. Opera tu dosahuje približne 2× lepšie výsledky, aj keď na niektorých stránkach sa to až tak neprejavuje.

Opera na iPhone

časy načítania v sekundách, kratšie znamená lepšie

Vykresľovanie

Opera nepoužíva WebKit, ale vlastné vykresľovacie jadro, a ako sa ukazuje, v tomto poli prehráva. Problémy má Opera napríklad s fontami — nezachováva pôvodný font, ale používa všade Arial. Nemá taký kvalitný antialiasing (vyhladzovanie hrán), čiže text musíte priblížiť viac, aby sa dal čítať. Opera tiež zužuje všetky textové polia, ktoré sú širšie ako 300px, aby sa dali jednoduchšie čítať po priblížení. Vedľajším efektom je, že stránka takto vyzerá veľmi zvláštne a nie úplne prehľadne. Opera má menšie problémy aj s niektorými tabuľkami.

Opera na iPhone

naľavo Safari, napravo Opera Mini

Funkcie, UI/UX

Opera na iPhone

Oproti Safari ponúka Opera žiadanú funkciu rýchlej voľby (Top Sites v Safari), do ktorej si môžete zvoliť 9 vašich obľúbených stránok pre rýchly prístup. Tiež ponúka vyhľadávanie na stránke. Správa otvorených tabov je riešená inak ako v Safari, avšak na ne-3GS iPhone udrží tiež naraz načítanú len jednu alebo dve stránky a nie viac, ako sa firma chválila pri predstavovaní prehliadača.

Veľkým mínusom Opery je jej rozhranie a správanie sa. Program je portom z iných platforiem, na ktorých je Opera dostupná už dlhšiu dobu, a aj keď sa firma nepochybne snažila, nepodarilo sa jej to úplne. Skrolovanie nie je také, na aké sme zvyknutí z iných iPhone aplikácii, približovanie dvoma prstami je zvláštne a obmedzujúce. Vzhľad prehliadača tiež veľmi nezapadá do prostredia a skôr pripomína aplikáciu z Windows Mobile alebo Androidu.

Celkovo je však Opera (App Store, Zadarmo) určite hodná vyskúšania. Môžete ju mať nainštalovanú do zálohy, keď sa ocitnete v horšom pokrytí a budete chcieť stránky alebo obsah vyhľadať čo najrýchlejšie.

komentárov
  1. No co som cital recenzie na iTunes store, tak nic moc :D ani nestahujem,,, podla vsetkeho je rychla ale interface a funkcnost nula bodov,,, :/

    0
    0
  2. Tomas, tak tak.
    se Safari mám 113 a s Operou 14
    Co se týče rychlosti, neříkám, že je to stejné, ano Opera je o něco rychlejší, ale ne nějak závratně. Navíc mi Opera přijde taková jako zpožděná když po ní něco chci. Mám ji a zkusím ji o víkendu v horách, ale jinak NE. To fakt ne. Pokud by to bylo fungovalo a vypadalo tak jak bych čekal, pak by zrychlení byl asi jediný důvod proč přejít. Ale o prohlížeči rozhoduje i funkčnost a to Opera postrádá. A to ty 4 sekundy oželím.

    0
    0
  3. Mne osobne sa táto Opera mini veľmi páči,má svoje chyby ale nie stále je dôležité ako stránka vyzerá,hlavne keď potrebujem vedieť iba výsledok zápasu tak tam sú mi nejaké fonty na 2 veci a hlavne pri EDGE pripojení.Schválne si skúste na EDGE nechať načítať hokejportal.sk cez Safari a cez Operu.Hlavne toto je pre mňa veľká devíza,každému však vyhovuje niečo iné :)

    0
    0
  4. No neni dokonala, ale co jsem zkousel me se to libi, je rychla, ze zobrazuje stranku jinak mi nevadi, jde o informace a jejich rychle podani, na to mi vyhovuje. Urcite nebude primarnim prohlizecem, ale svoje pouziti ma, zvlast kdyz je zadarmo…

    0
    0
  5. Apple operu pustil do app store preto ze v sucasnom stave pre Safari nie je vobec ziadnou konkurenciou :)
    – Divne zoomovanie, ktore si robi co chce.
    – V zakladnom nacitani miesto viet su len akesi ciary.
    – Nestandardne copy & paste
    – Nestandardne GUI a obrazovka nastaveni.
    – Nepochopil som ako pracovat s uvodnou obrazovkou s nahladami a do manualu odmietam pozerat ked to nie je intuitivne.

    Takze Opera este ma co dohanat aby to bolo pouzitelne. Zatial ho drzim iba ako zalozny browser pre pripad zeby safari nejaku stranku nenacital. Tu rychlost rad ozeliem koli komfortu :)

    0
    0
  6. Neviem no,skusal som to cez wifi a ziadny rozdiel. Pri edge mi to pomoze, kedze v diere prievidza 3G tmobile nema. Inak sa mi celkovo design nepaci a vyzera to ozaj ako windows aplikacia, vobec to nema look and feel iphone. myslim,ze na to ako ohurovali megalomansky to vobec nie je taka bomba.ale tak je to prva verzia, moznoze updaty to doriesia.

    0
    0
  7. Na ipod touch 2g je poznat VELKY rozdiel, rychlost skvela. Vdaka Opere ma zase zacalo bavit pozerat stranky… A neviem co nechapete na prostredi, je to uplne intuitivne podla mna.

    0
    0
  8. Od prveho tuknutia na ikonu az po nacitanu stranku je Safari jednoznacne rychlejsie.
    Opera je rychlejsia len ked je uz spustena oproti Safari.
    A navyse to graficke spracovanie je hrozne.
    O zoome a dalsich veciach ani nevravym.

    0
    0
  9. Je to oničom… vyskúšal som ale vôbec sa mi to nepáči. Aj keď je o niečo rýchlejší, radšej zostanem pri Safari :)

    0
    0
  10. Výhodou Opery je, že umožňuje pozerať aj WAP stránky. Aj keď to už v dnešnej dobe nie je až tak veľká devíza, ale predsa len pozrieť si kedy mi ide najbližší autobus cez wap.imhd.sk je asi 200x rýchlejšie, ako cez plnú verziu stránky..

    0
    0
  11. gizmodo.com nacitat v opere vobec nejde. rychle to je len ked to ide. problem je ze to nejde vsade. A este jeden detail. Skuste si internet banking. Na stranke tatrabanky je cervenym upozornenie ze to neodporucaju pouzivat. Safari to nenahradi ale kde je pomala siet tak to moze byt fajn.

    0
    0
  12. stiahol som to, vyskúšal som, je to niečo iné ako Safari, v každom prípade to nezatracujem, dá sa, ale že by som bol z toho nejak viac happy sa nedá povedať

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.