Porovnanie cien MacBookov Pro vo svete

Stránky cmyplay.com priniesli zaujímavé porovnanie cien MacBookov Pro vo svete. Nie je žiadnym prekvapením, že cena je najnižšia v USA, respektíve v Hong Kongu. Malé rozdiely medzi krajinami však spôsobujú len výkyvy výmenných kurzov. Oveľa zaujímavejší je však pohľad na druhý koniec rebríčka. Tak napríklad MacBook Pro 13″ 2.26 vás v Juhoafrickej republike bude stáť rovnakú sumu ako väčší a výkonnejší MacBook Pro 15″ s 2.53 GHz procesorom v USA. Najdrahšie MacBooky Pro sa však predávajú v Brazílii. Cena MacBooku Pro 17″ 2.8 GHz v Brazílii sa vyrovná hneď dvom rovnakým MBP v USA. Tento zarážajúci rozdiel existuje napriek tomu, že narozdiel od Juhoafrickej republiky má Apple v Brazílii oficiálne zastúpenie. Netreba ale zabúdať, že nemalý podiel na vysokých cenách majú aj vysoké dane za dovoz a predaj elektroniky v krajine.

Vysoké ceny sú často kritizované aj u nás, pričom Apple u nás oficiálne zastúpenie zatiaľ nemá. Štandardná cena (bez študentských zliav a akcií) v grafe porovnávaného MBP 13″ 2.26 GHz je na Slovensku približne na úrovni 1740 USD, o 300 USD menej ako v Brazílii. Na druhej strane je podobná tej v Juhoafrickej republike (v grafe .za). V USA za rovnaký počítač zaplatíte len 1200 USD. Vinu však netreba hľadať len v Apple, veľký podiel na cenách majú hospodárske politiky štátov a vysoké daňové zaťaženie. Podobné cenové rozdiely medzi krajinami sa vyskutujú u takmer všetkých druhov elektroniky a tovaru.

komentárov
  1. ceny na slovensku veru nie su nic moc. Ze clovek nedostane k IMac klavesnicu, to nebude uplne len vinou predacov, to sa uz preberalo. Sme mala krajina navyse bez ofiko zasutpenia.
    Ale preco plat, ze ked je nejaky hardware v DE/AT za 1500 EUR a da sa tam u resellerov kupit za 1440, preco u nas stoji 1600… to mi fakt nejako uinika. A potom podporujme slovenskych podnikatelov… cloveku sa velmi nechce

    0
    0
  2. nestojí náhodou spomínaný macbook v amerike tých 1200 dolárov bez dane??? keďže oni takmer nikde neuvádzajú dane (u nás tých 1700 s daňou, pri 19% dani v amerike by to bolo 1420, čo celkom znižuje rozdiel)

    0
    0
  3. No je to jednoduche. Kazdy obchodnik predava okrem pocitaca aj sluzby. Na Slovensku je kazdy odbornik na vsetko a teda kazdy sa snazi potom s pocitacom pripadne problemy riesit samostatne a hlavne zadarmo. Na čas stále pozerá veľmi málo zákazníkov. Najvacsi problem je, ze vacsina ludi ma tak nizky prijem, ze ani keby vsetky pocitace dali na polovicu ceny tak predaj nestupne tak aby neklesli prijmy obchodnikov. Jednoducho, cim menej predaju a maju vacsiu reziu v prepocte na predany kus tak ten kus musi byt drahsi.

    0
    0
  4. Ja som kamaratovy kupoval macbook pro 15 2.8ghz z usa cez ebay.V prepocte aj s clom to bolo neakych 1550 eur asi pred pol rokom este teraz sa na svk predava za 2100. Ale zasa je tam zaruka iba rok.

    0
    0
  5. dan v amerike na pocitace nie je ani zdaleka 19% :D teda taky stat nepoznam.. vacsinou je to okolo 4%-7% ak si dobre pamatam

    0
    0
  6. Ano, pri USA sa plati dan – v HK sa dan vsak neplati (jednoducho nemaju spotrebnu dan, tiez som ostal zirat ked mi to bolo vysvetlene), takze je tam skutocne lacny – nehovoriac o studentskej zlave, po ktorej vyjde na 1089USD :) A hlavne, aj ked si neviete zabezpecit studentsku zlavu, u ich resellerov sa vzdy da dojednavat – HK je uz raz taky.

    0
    0
  7. Prave som kupil iMac 27″ iCore7 a cena 2200Eur, co je neskutocne vela pri tak vyhodnom kurze dolara. Prvy a posledny krat, co som kupoval nieco v obchode. Vsetko treba riesit, cez sklady a ine zdroje. Moj problem bol iba ten, ze v sklade mi odmietli urobit extra konfiguraciu iMac, takze sa dal objednat len iMac 27″ s iCore5. A cenovo rozdiel – iMac 27″ Core i5 2.66GHz (quad-core)/4GB/1TB/Radeon HD 4850/SD 1413 EUR bez DPH v sklade a porovnajte si to s kamennym obchodom – 1899 s DPH.

    0
    0
  8. Chcel som napisat presne to co Tupcek. K tym “len 1200 USD” treba este pripocitat VAT, ale ta v USA nie je zase taka vysoka a vo vascine statov je to do 10%.

    0
    0
  9. No mali by ste sa chlapci v prvom rade poriadne zobudit a dat si facku vedrom so studenou vodou.

    – Cena v USA bez DPH: 1200 USD, 1 rok zaruka
    – Priplatok za trojrocnu zaruku AppleCare: 249 USD bez DPH
    – Cena v SR bez DPH pri devizovom kurze 1,44: 1396 USD, 2 roky zaruka

    Takze u nich s troma rokmi 1449 USD, u nas s dvoma rokmi 1396 USD. A nasinci si za korunu aj prestrelia koleno, takze trojrocnu zaruku by tu urcite nekupovali. Neviem teda ako vam, ale mne sa zda byt rozdiel ceny priblizne adekvatny dlzke zaruky a logistickym nakladom na opacnu pologulu…

    Ak niekomu vadi “vysoka” 19% DPH u nas, tak nech ide buchat na dvere parlamentu, nie na dvere vyrobcov a predajcov elektroniky, aut, nabytku, sexualnych pomocok… Co ktory z nich ma s vyskou DPH v nasej republike?!

    0
    0
  10. Ten graf na obrázku není v měřítku, tím to poněkud (zbytečně) ztrácí na věrohodnosti.

    Je škoda, že se u nás musí uvádět spotřebitelská cena s daní, bez daně by možná rozdíl cen vyšel menší a člověk by mohl zjistit, že rozdíl cen je dán druhým rokem záruky a nenažranou DPH.

    0
    0
  11. 2 Stefan
    nie je to tak ze druhy rok zaruky u nas nie je plnohodnotny a garantuje ho predajca kde si tovar kupil a nie Apple?

    Rozdiel medzi 1 rokom zaruky v SK a 2 rokmi celosvetovo je 50 USD.
    To by musela byt riadne zimna voda v tom vedre aby som isiel do 1r u nas !!!

    Magic mouse stoji u nas o 15 EUR viac ako v AT/DE. DPH v DE je to iste ako u nas. Kde ide tych 15 EUR? To predajca v DE nema ziadnu marzu? Ako sa potom predajca v DE uzivi?

    0
    0
  12. Netreba zabudat na ten fakt, ktory asi vacsina ludi povazuje za bezpredmetny – ked si kupim apple v zahranici, tak tam nebudem mat slovensku klavesnicu… Niekomu to nevadi, niekomu ano. Tiez som mohol zobrat macbook z DE, ale tento fakt ma odhovoril. Drobnost, poviete si…

    0
    0
  13. 2rocna zaruka u nas je fakt zas nieco navyse, to treba uznat. Aj ked je pravda, ze nie je plnohodnotna a nechcem vidiet dobu riesenia a pruznost, ked to bude na samotnom predajcovi. Ja vidim ale skor ako nevyhodu, ze sa zas neda u nas kupit priamo AppleCare.

    Co je ale u nas dalsi sok, ked som sa bol pozriet na Imac 27” v predajni v auparku. No konecna, predavac sa tvaril, ze dost otravujem. 2 tyzdne po uvedeni netusil, ze sa 27” predava a ze vsak nech si to pozriem na internete… nevedel proste nic a nechcel vediet. Nakoniec rozhodol fakt, ze som chcel radsej vybehovy iMac 24” v najsilnejsej konfig (1TB disk, 512MB Nvidia, 3.06GHz) a tie sa na slovensku vobec nevypredavali.

    0
    0
  14. a este ma tak napada, ako je to vlastne s tou zarukou? u nas je cena vysoka, lebo je vysoka DPH… Ale nie je to nahdou tak, ze zaruka 2 roky na hardware je len a len preto, ze to tak musi byt podla zakona? Takze je to skor stastie, ze na slovensku je aspon nieco… :)

    0
    0
  15. To bola chyba nechat sa takto odbit, v Poluse su niektory chlapci celkom sikovny, ale tiez ma chceli nahovorit na kupu stareho modelu. No nastastie citam web a o uvedeni noveho HW sa pisalo kde tade, takze som si radsej pockal na iMac 27′ 2.8GHz s iCore7.

    0
    0
  16. co sa tyka klavesnice ak si kupim mac v zahranici mi vobec nevadii,
    prvy book od apple som si kupil v anglicku, takze anglicka klavesnica, co je dost podobna slovenskej, teraz byvam vo francuzsku, tu som si samozrejme kupil s francuzskou klavesnicou, ked som prvy raz videl ten rozdiel taq ma to zarazilo, ale casom si zvyknes na hociaku klavesnicu

    zaruka na slovensku v druhom roku je sice poskytovana iba predajcom a vacsinou to neni nic moc, ale lepsie ako nic

    dokupit origo apple care sice stoji dost, ale na ebay zozeniete za polovicu

    takze ak mate moznost odporucam kupovat v zahranici, apple store posiela zadarmo, neplatite postovne, vsetko je v cene a do dvoch dni to mate doma

    0
    0
  17. youri
    “zaruka na slovensku v druhom roku je sice poskytovana iba predajcom a vacsinou to neni nic moc, ale lepsie ako nic”

    co tym chces povedat

    premyslam ze co applacke som reklamoval ze 9 rokov, snad len baterku
    a raz vadny pamatovy slot na doske a to dopadlo uspokojovo

    0
    0
  18. babo
    jedna vec je ze bola 27” uvedena
    ale povedat ze sa predava tak to neviem ci je mozne povedat aj dnes, nakolko co viem tak vela ludi prave caka na dodavku objednanych kusov
    takze predavac v podstate mohol mat aj pravdu :-)

    0
    0
  19. root: ano, SWP v Poluse su znacne lepsi. Kamarat chcel potom vybehovy 24” 2.93GHz Nvidia 256MB a chalani boli ok. Nebol to sice ziaden MAC OS X mega guru, ale bolo vidno, ze doma ho uz ma par rokov a uzivatel je slusny.

    marekv: No jo, otazka znela, ci sa da objednat :) :) Co sa 27cka uz davno dala. Nakoniec som relativne rad, ze som do tej 27” nesiel (teraz cakam len na MAGIC MOUSE :) ). Aj ked ako som uz pisal, i5 ma celkom lakalo, mne by sa to na jedno testovacie prostredie hodilo (potrebujem 3 virutalne stroje naraz, co by riesil VMWARE server v nahackovanom linuxe cez BOOTCAMP :) :) )
    Inak na cybertport.de maju teraz totalny vyproedaj, imac 24” CoredDuo 3.06GHz, Nvidia GT 130 512mB, 1TB disk, dokonca v akcii plnohodnotna klavesnica aj s numerickou klavesnicou za 1270 EUR, co je fakt slusne.

    0
    0
  20. root: Co je zle na tom, ze za vymenu klaves mas platit? Ty v praci robis zadarmo, alebo si myslis, ze sa to v tom servise urobi samo? Kto nechce platit, moze si urobit sam … ale kludne sa ti moze stat, ze druhy krat radsej tych 7€ zaplatis ako sa s tym mas babrat sam.

    Štefan: absolutne suhlasim … s vyssimi cenami nie som spokojny ani ja (a snad nikto), ale su veci, ktore cenu zbytocne navysia a zo strany predajcov sa bohuzial nedaju ovplyvnit.

    j4r0, youri: 2 rok zaruky je plnohodnotny a zaruka je uznavana celosvetovo … toto je premietnute aj do cien, za ktore sa predava u nas.

    0
    0
  21. Nezabudajte na to ze na SK trh ide tovar uplne inym kanalom ako na AT/DE trh. Takze sa pravidelne stava ze skladova cena dajakej novinky je vyssia ako pultova vo Viedni. Co sa tyka Magic Mouse, tak su do skladov objednavane po stovkach. Minuly tyzden prisli do WesTechu az 4 a pred tyzdnom 6. Verte ze sa toto predajcovia skutocne nemozu.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.