Phil Schiller a jeho odôvodnenie cenzúry v App Store

Aktuálna téma prísnej cenzúry aplikácií predávaných cez App Store ma veľkú mediálnu pozornosť po celom svete. Konečne je však dostupné oficiálne vyjadrenie Phila Schillera, produktového manažéra Apple. Tvrdý zásah proti aplikáciám obsahujúcim akýkoľvek sexuálne povzbudivý obsah odôvodňuje tým, že v súvislosti so stále narastajúcim počtom takýchto aplikácií obdržali veľké množstvo sťažností od rodičov, ktorí sa snažia pred obsahom tohoto typu ochrániť svoje deti, a od žien, ktoré ho považovali za dehonestujúci. Na argument, že na tento krok doplatí veľký počet firiem, ktoré boli ziskové práve vďaka odstráneným aplikáciám, reagoval Phil Schiller tým, že hoci sa to môže zdať neférové, Apple musí uprednostniť potreby zákazníkov. Firmám založeným kvôli produkcii sexuálne orientovaných aplikácií neostáva nič iné, len presmerovať produkciu na iný druh aplikácií alebo firmu úplne zrušiť.

Ďalším dôvodom je blížiace sa uvedenie iPadu, ktorého cieľovou skupinou majú byť práve rodiny a školy, teda zákazníci, pre ktorých je takýto obsah nežiadúci. Na otázku prečo v App Store môžu byť naďalej dostupné aplikácie ako Sports Illustrated’s Swim­suit alebo Playboy odpovedal, že ide o známe a spoločnosťou akceptované spoločnosti. Otázka, prečo známe aplikácie môžu ohrozovať duševný vývoj detí aj naďalej, ostala nezodpovedaná. Ponúka sa nám tak otázka, či je vôbec takáto diskriminácia ostatných vývojárov akceptovateľná a v súlade s platným právom. Zavrhnuté firmy by mohli Apple za takéto jednanie zažalovať.

komentárov
  1. podľa mňa ide o sťažnosti, ak si ľudia na playboy zvykli a nesťažujú sa, tak ostane..tým pádom nemajú ani ostatné firmy právo sa sťažovať, keďže ich produkty boli stiahnuté na základe sťažností používateľov

    0
    0
  2. prave tym playbom to Apple uplne pohnojil. Keby zrusil uplne vsetko s erotickym motivom, OK. Rodicia sa stazuju a nevedia si vychovat deti, tak tam to americka spolocnost ma… Ale o bubaciky od Playboy a spol uz prist nechceli. Je to sice uz spolocnostou uznavany casopis, ale predsa pre mladistvych tiez nie. A mladistivych tu malo ist…. samozrejme neslo, ide ako vzdy o prachy

    0
    0
  3. Tupcek: To ze vyhoveli staznostiam neznamena, ze spravili dobre. Ak ich totiz tie firmy zazaluju, a oni povedia, ze proste vyhoveli staznostiam uzivatelov, a chceli aby take nieco stiahli (a oni z toho vynechali playboy a par firiem), tak imho na sude tie firmy uspeju. Pretoze uzivatelia sa nemaju co stazovat, ak im to vadi, mozu od apple ziadat funkciu zablokovania tejto casti app store (popripade apple vycleni tzv. 18+ apps, kde bude velmi prisne kontrolovat vek , sposob kontroly by si vymysleli). Alebo nereagovat na staznosti (vsak ked nechcu, tak nech si danu app. nestiahnu, ved nemusia. a deti? nech im ten telefon kontroluju , alebo im nekupuju iPhone). Ale vyblokovat z businessu vsetky firmy okrem vynimiek… to nie je fer.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.