Parallels Desktop 5 a VMware Fusion 3 – ktorý virtualizačný softvér je rýchlejší?

Server MacTech priniesol vyčerpávajúce osem stranové porovnanie dvoch najväčších konkurentov na poli virtualizačného softvéru pre Mac. Porovnanie sa sústredilo na rýchlosť virtualizácie Windows XP a Windows 7. Pre obidva systémy je jasným víťazom v oblasti rýchlosti Parallels Desktop 5. Pre všetky testované oblasti je oproti VMware Fusion pri virtualizovaní Windows XP až o 30% rýchlejší, pri Windows 7 až o 43%. Najväčší náskok má Parallels Desktop 5 v oblasti grafiky, hier a 3D výkonu. Na druhej strane autori upozorňujú, že rýchlosť nie je jediným dôležitým parametrom pri výbere správneho virtualizačného softvéru. Každý užívateľ by mal zvážiť, na čo bude virtualizáciu primárne využívať, a podľa toho sa rozhodnúť. V oblasti grafiky a rýchlosti je však jasným víťazom Parallels Desktop 5. Konkrétne porovnanie je dostupné v nasledujúcej tabuľke:

Autori spomínajú aj problematiku veľkosti vyhradenej pamäte pre virtualizovaný systém. Podľa nich väčšia pamäť vedie paradoxne k dlhšiemu spúšťaniu a ukončovaniu systému. Za normálnych podmienok je odporúčaná hodnota od 512MB do 1GB VM RAM.

Zdroje: MacTech, AppleInsider

komentárov
  1. Parallels sem pouzival dokud sem neobjevil vmware. Parallels sou mozna rychlejsi v 3D grsfice, ale to jetak jedine. Jejich nestabilita je velky problem. Ja pouzivam virtualizaci na praci, pro hry je tu bootcamp…

    0
    0
  2. Ja som pouzival Parallels potom som testoval Vmware a zase presiel spet k Parallels, potom spet k Vmware a nakoniec som zakotvil u Parallels. Pouzivam virtualizaciu na pracu a Vmware podla mojho subjektivneho pohladu bolo o poznanie pomalsie a malo dlhsiu odozvu v aplikaciach.

    0
    0
  3. presne tak. Parallels su naozaj rychlejsie v mnohych oblastiach (dokonca asi nie len v 3D). Ale VMWARE Fusion je podstane stabilnejsi. Obidvoch rieseni velka vyhoda je prave, ze su schopne nabootovat BOOTCAMP particiu, takze presne ako Martin. Ked sa raz za mesiac zahram, tak prebootojem do BOOTCAMPU a tu 1-2 veci, kvoli ktorym WIN potrebujem, to nabootojem virtualne.

    0
    0
  4. Dalsou velkou vyhodou Parallels je, ze ak sa pouziva coherence mode a nie je spustena ziadna apikacia po dobu 30s, automaticky vlozi windows do suspend rezimu. tak sa daju vlastne windows aplikacie spustat sposobom, ze si obycajny clovek ani nemusi vsimnut, ze v pozadi bezi iny OS. tak isto dalsou vyhodou parallels je “mac look”, ktory prepise shall windowsu a tak ovladacie prvky okna (zavriet, minimalizovat, maximalizovat) nie len ze vyzeraju indenticky s mac os x, ale tak isto su presunute na lavu stranu okna. tu je priklad: http://img96.imageshack.us/img96/4714/screenshot20100211at250.png. preto u mna vyhrava parallels. ak vam treba spustat iba niektore aplikacie na mac-u, bez ktorych “nemozete prezit”, ale stale si chcete uzivat nadheru mac os x, tak to je pre vas…

    0
    0
  5. Čo myslíte pod pojmom stabilnejší? Ja mám Parallels a nemám problém. Asi 3x za rok windows tam mali modrú obrazovku ale inak žiaden problém.

    0
    0
  6. A co VirtualBox? … Parallels ani VM fusion nejsou extremne drahe, ale proc je v takovych clancích naprosto opomijen VirtualBox je mi zahadou? Pro spusteni windows s office z pracovni nutnosti a pro testovaní ruznych obskurnich OS je naprosto dostacujici :D

    0
    0
  7. Nevim a vy nekdo pocitujede nejakou nestabilitu s Parallels ?
    Mluvim o Parallels 5, 4 nebyla prava orachova, ale s 5 nemam vubec zadny problem … Nutno dodat, ze s vmware taky ne …

    Ale psat,ze Parallels 5 je nestabilni, no nevim …

    0
    0
  8. To, ze suspend a resume je s vetsi pameti pomalejsi neni paradoxem ale naprosto normalni, kdyz si uvedomite, ze pri suspendu je treba cely obsah pameti zapsat na disk a pri resumu zase precist :-)

    0
    0
  9. já to mám přesně obráceně (vs. Martin a babo) – PD mi funguje bez problémů (používám několik let), nicméně jsem chtěl vyzkoušet, jestli VMW nebude v něčem lepší a nainstaloval jej. Pokud jsem VMW spustil (stejně jako na PD s WXP) stal se celý sytém (počítač) velmi nestabilním až do restartu. Naopak chod PD (s WXP) u mě nikdy neměl žádný vliv na okolí (samozřejmě vyjma adekvátního nároku na systémové prostředky během chodu). Podotýkám, že pracuji na MBP, který denně přenáším z/do kanceláře a nevypínám.

    0
    0
  10. Ono problem Parallels (aj VMWare) je, ze pre svoju cinnost pouzivaju kernel extensions. A kedze Parallels nie je co do stability velka slava, nie je problem vidiet kernel panic pri jeho pouzivani. Teda strhne so sebou cely Mac OS X. A to nie je veru pekne.

    Nehovoriac o tom, ze ich podpora, ci uz mailom alebo na fore je uboha. Cenova politika tiez nic moc.

    Osobne davam prednost VirtualBox. Ano, nema premakanu podporu 3D (ale aj tak to je slabota v Para aj VMWare). Ano, nevie bootovat z BootCamp. Ano, nema drag&drop suborov medzi OS X a virtualnym strojom.

    Ale funguje, nepada a je zadarmo :)

    0
    0
  11. pouzival som vmware fusion aj parallels 5 a osobne hlaven ocenujem ze parallels maju na disku podstatne menej miesta narozdiel od vm-ktore by zozralo co by videlo…so stabilitou zatial problem som nemal ani v jednom pripade

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.