OnLive – hry v budúcnosti na vzdialených serveroch, “stream” ako video

Steve Perlman, ktorý pre Apple pracoval v QuickTime tíme, predstavil na svojej alma mater, Columbia University, nový projekt s názvom OnLive. Ten pomocou jednoduchej klientskej aplikácie nainštalovanej na Macu alebo PC umožňuje hrať teoreticky akékoľvek hry. Vôbec ich pritom nie je nutné na počítač inštalovať. Taktiež nie je podstatný výkon počítača, nakoľko o všetky potrebné operácie sa stará výkonný vzdialený server. Vďaka tomu by ste si mohli na úplne základnom MacBooku zahrať graficky najnáročnejšie hry súčasnosti v plnej grafickej kvalite. Počítač v podstate len preberá obraz zo vzdialeného servera, ako keby išlo o video. V teórii by sa táto technológia dala použiť aj na prenosných zariadeniach ako sú iPod touch a iPhone. Najväčší problém podobných návrhov bola vždy pomalá odozva, ktorá znemožňovala hrať rýchle hry. Steve Perlman však povedal, že OnLive tento problém vyriešil. Odoslanie informácií na server a späť trvá len 80 milisekúnd za predpokladu, že sa server nachádza v okruhu 250 míľ od hráča.

Táto technológia je v súlade s víziami herných vývojárov, podľa ktorých sa už čoskoro konkurenčný trh niekoľkých herných konzol premení na konkurenciu herných vývojárov. Mali by sa vytratiť hry určené len pre jednu špecifickú platformu, všetko by malo fungovať podobne ako OnLive na báze vzdialených serverov. Nebude tak záležať na výkone, značke ani iných parametroch multimediálneho zariadenia, všetky hry budú univerzálne dostupné. Ak zapojíme trochu fantázie, jednoducho si viem predstaviť ako v budúcnosti stratia zmysel nie len herné konzoly, ale aj výkonné notebooky, počítače či mobily. Všetok výkon, ale aj dáta, budú sústredené na vzdialených serveroch. Pokusy týmto smerom sú evidentné napríklad na operačnom systéme Google Chrome, ale aj službe MobileMe. Samozrejme, ide o vízie, ktoré sa týkajú relatívne ďalekej budúcnosti. Miest kam internetová sieť nebude zasahovať bude určite stále menej a menej.

komentárov
  1. nad niecim podobnym som rozmyslal 2 roky dozadu preco to uz neexistuje a dockal som sa…, buducnost je jasna buducnost je cloud computing

    0
    0
  2. Pro příště prosím: Při čerpání z anglických zpráv „překládejte“ i fyzikální jednotky (zde 250 mil => 400 km). Díky.

    0
    0
  3. no neviem. Ked si predstavite, ze za pomerne slusne peniaze si domov clovek kupi i5 4core, alebo i7 dokonca s hyperthreading virtualne 8core… a 4GB RAM. A ako nekonecne drahy je server s 64 cores s 64GB RAM (a konec z nich trebars mali len DDR2 a nie DDR3).

    Myslim,ze je to este pekelne daleko. A aj pokrytie internetu, vsade optika… V tej EU to este pottrva a to nehovorim o strednej/vychodnej europe

    0
    0
  4. Prepacte, ale pozerat skoro hodinove video na temu ktora nie je v blizkej buducnosti na Slovensku realna. … :( Nechapem tvorcu tohto clanku. Mam pocit ze plni jediny ucel – “utloukat cas”.

    0
    0
  5. OnLive sledujem uz asi pol roka a tato sprava neponuka ziadne nove informacie. Aj tak je vsak clanok uzitocny, lebo ludia by mali vediet, ze pre gaming na Macoch je stale sanca – kedze hry nemusia byt vyvijane priamo na Mac.

    Bohuzial, kedy a ci sa OnLive objavi v Europe je diskutabilne. Zatial sa nevie presne ani americky release (planovany na leto 2010, ale beta test sa mal zacat tuto zimu a este sa nezacal), a o Europe nebolo povedane vobec nic.

    0
    0
  6. tak to je drsne vazne………..tak konecne ked budem mat macbooka tak budem si moc v poho zahrat hry co vychadzaju len na windows…..tak to by bolo jinak fajn……….len otazka kolko to vse bude stat :D

    0
    0
  7. Vyzera to super, ale stat to bude dost, ked si vezmeme do uvahy 1. super rychly internet (mesacny poplatok) 2. sluzba samotna stoji nieco (mesacny poplatok) 3. zapozicanie, zakupenie hier => takze sa to nabali na peknu sumicku a za take dva roky ta suma bude presahovat dake ‘PC-cko’ s vysokym taktom, kvalitnou grafikou .. etc. Ale napad je to dobry :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.