Google predstavil Google TV – konkurencia pre Apple TV

Google predstavil nový formát Google TV, ktorý by mal skĺbiť klasickú káblovú televíziu tak, ako ju poznáme, s prehliadaním internetu a výhodami, ktoré z neho plynú. K vytvoreniu Google TV vývojárov inšpirovala prílišná komplikovanosť a veľký počet neprehľadných TV kanálov. Ľudia si kvôli tomu nevedia nájsť program, ktorý ich zaujíma, a namiesto zábavy tak trávia dlhý čas prepínaním kanálov respektíve ich programových ponúk. Hlavnou myšlienkou je teda zjednodušenie sledovania televízie a skrátenie času stráveného vyhľadávaním programov. Google TV bude spočiatku dostupná ako externý set-top box od Logitechu alebo zabudovaná do HDTV od Sony, procesory bude dodávať Intel.

Po spustení Google TV bude mať užívateľ k dispozícii vyhľadávacie pole. Zadanie kľúčových slov následne vyhľadá žiadaný program či už v ponuke káblovej televízie, na internete alebo medzi nahranými reláciami. Google TV bude fungovať na báze Androidu čo znamená, že okrem plnohodnotného internetového prehliadača Chrome bude môžné spúšťať aj aplikácie z Android Market. Všetky zariadenia s Google TV musia disponovať Wi-Fi a ethernetovým pripojením, prítomná bude aj grafická karta. Samozrejmosťou je integrácia s existujúcou digitálnou káblovkou alebo satelitom, podpora priestorového zvuku a periférií – klávesnica, myš a diaľkové ovládanie.

Snaha Googlu konkurovať Applu v čo najširšom portfóliu produktov je zrejmá. Otázne však je, či práve Apple TV potrebuje konkurenciu. Apple berie toto zariadenie ako hobby, jeho popularita a predajnosť sú pomerne nízke a koncept ako taký sa zatiaľ neosvedčil. Dovolím si tvrdiť, že užívatelia, ktorým nevadí mať pred televízorom v obývačke aj klávesnicu a myš, uprednostnia napríklad Mac mini, pričom takáto kombinácia poskytne oveľa väčšie možnosti. Dominantná časť domácností však podľa všetkého preferuje jednoduchšie a intuitívnejšie zariadenia, sledovanie televízoru ako relaxačná činnosť by sa nemala veľmi podobať práci na počítači. Tej má totiž v dnešnej dobe takmer každý viac ako dosť. O obľúbenosti jednoduchých a intuitívnych zariadení svedčí aj samotný iPad, ktorý prekonáva všetky očakávania. Či je Google TV skutočne tým, čo ľudia v obývačke chcú, ukážu až predaje.

~~Aký je váš názor? Chceli by ste mať Google TV doma? O svoje názory a postrehy sa môžete podeliť v diskusii pod článkom.~~

komentárov
  1. ja by som APPLE TV osobne bral, ale jednoznacne len v USA ako front end na pozeranie filmov zakupenych z iTunes.
    Inac ale je pouzitelnost APPLE TV naozaj nic moc

    0
    0
  2. ja appleTV mam, ale rozsirenie funkcii by bodlo. Uz len to, ze nahadzovat couch surfer ako nie uplne legalnu vec je dost zarazajuce…

    0
    0
  3. Nevím proč, ale poslední dobou mám pocit, že se Google cíleně zaměřuje na oblasti, kde vyniká Apple, prachsprostě okopíruje model a přitom se ještě pokrytecky tváří otevřeně a podbízí se tím, co všem křiklounům na iPhone/iPodT/iPad chybí, aniž by si uvědomovali, že za
    a) Apple má na to právo.
    b) většinu těchto věcí v reálném životě ani pořádně nevyužíjí (s přibývajícím věkem tím tuplem) – vlastní zkušenost.

    Jsem zvědavý kdy Google přijde s “cloud” GoogleTunes, kde veškerá hudba bude ve “speciálním” otevřeném formátu, volně dostupná odkudkoliv.

    0
    0
  4. …mel jsem MacMini v obyvaku jako media centrum….abych po trech letech presel na Apple TV a prozatim si nemuzu vynachvalit. S hackem ATV Flash neni nic, co bych postradal, navic uz neresim updaty aplikaci a systemu…tj zadna mys, klavesnice…. :)

    0
    0
  5. mne sa vidi google tv ako celkom fajn ale som zvedavý na recenzie,
    a preco by nemohla konkurencia vylepsovat pripadne robit podobne produkty?? tak sa robi biznis, apple sa dostal na pole herných zariadeni vdaka ipodu touch a pravdepodobne ho inspirovala myslienka ps bez tlacitiel, bo aj ps ma wifi, mozes hrat hry aj pocuvat hudbu….

    0
    0
  6. @smnd: Rozhodnout se, které funkce implementuje, a které ne. Je také na něm, jestli vyslechne uživatelskou komunitu a případnou fci přidá či nikoliv.
    Pokud to někomu nevyhovuje, máme svobodný trh, může se obrátit na jiného výrobce, který dané řešení poskytuje.

    OoT: Když už si něco kupuji, tak proto, že od toho dostanu to, co potřebuji. Předpokládám, že každý rozumný člověk si nejdřív zjistí, co může očekávat a co ne.
    Pokud si to nezjistí, jeho chyba. Pokud si to zjistí a přesto ty omezení akceptuje, měl by se pak zamyslet nad sebou samým a ne nadávat výrobci, že danou fci neimplementoval (bráno všeobecně, pro všechny poskytovatele služeb).

    0
    0
  7. Bobe, parafrázujuc Vás, môžem povedať:
    “Google má na to právo.”
    Má právo vyplniť medzeru, ktorá zostáva po Apple (resp. Apple vedome necháva nevyplnenú) a ponúknuť svoju verziu produktu. Ako píšete, máme slobodný trh, takže rozhodnutie je zákazníkovi. Vyberie si to, čo mu vyhovuje lepšie.

    0
    0
  8. @Fuji: Jistě, Google na to má právo jako ostatně každá jiná firma. Netvrdil jsem opak.
    Co mě pouze zaráží, je fakt, že Google se pořádně rozjel v těchto aktivitách až teď, kdy nastaly menší či větší rozbroje mezi Apple, Google a Adobe. Jestli jeho (Google) aktivity budou ku prospěchu věci či nikoliv, ukáže čas. Stejně tak se to týká i Apple.
    Pokud ano, budu jen rád.

    0
    0
  9. Ak som tomu dobre pochopil tak, GoogleTV hlada tie videa na internete? A aku to ma kvalitu?? Lebo ked budem mat na obrazovke 120×240 rozlisenie tak to sa nato mozem vykaslat !:)

    0
    0
  10. jhaaaj skoda.. uz som sa tesil, ze google konecne zrealizoval moju predstavu, ale nic.. to ze clovek musi hladat v 50 kanaloch co sa mu paci je strasna otrava a preto telku ani velmi nepozeram.. ak by ale bola moznost ohodnotit obsah a po par tyzdnoch by mi google tv automaticky ponukala programy, ktore by sa mi mohli pacit, tak to by bola parada.. postupne by sa naucil ake mam zaujmy a co rad pozeram..

    0
    0
  11. Ja nepotrebujem ania Apple TV, ani Google TV. Pouzivam iPhone napojeny AV kablom na TV, v iPhone mi bezi Air Video, na Macu mi bezi serverovska aplikacia a takto streamujem video priamo do TV. dalo by sa samozrejme este kupit dock s dialkovym ovladanim, ale zatial este niesom taky lenivy :D

    0
    0
  12. Sm: zlozitejsie sa to uz nedalo? :)

    Telka a mac spojis mini-dvi – hdmi a nemusis ma ani iPhone a mozes pouzivat s macom aj apple remote, alebo aj iPhone ako remote…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.