Google Android už (neoficiálne) beží aj na iPhone

Po takmer dvoch rokoch práce sa Davidovi Wangovi, skôr známemu pod prezývkou Planetbeing, podarilo spustiť plne funkčný Google Android Linux na iPhone. Počin je označovaný za najväčší hackerský prelom od prvého jailbreaku. Narozdiel od jailbreaku, pri ktorom sa iba upravuje štandardný iPhone OS, pri inštalácií Androidu museli byť vyriešené všetky otázky ovládačov a zrejme práve to zabralo tak dlho.

Aj preto je podpora zariadení zatiaľ len slabá. Systém nainštalujete len na pôvodný, hliníkový iPhone, ktorý sa na Slovensku a v Česku nikdy oficiálne nepredával. Podľa slov Planetbeinga by podpora na iPhone 3G mohla prísť čoskoro, s iPhonom 3GS (kvôli veľmi odlišnému vnútornému hardvéru) to také jednoduché asi nebude. O iPode touch hacker nehovorí, aj keď systém ako taký funguje aj na podobných konkurenčných zariadeniach, ktoré neumožňujú telefonovanie.

Podobne ako Windows cez Boot Camp, Android sa nainštaluje len ako druhý systém a pri štarte je stále možné vybrať aj pôvodný iPhone OS. Planetbeing hovorí, že systém ešte nie je vo finálnej, ale skôr v alpha verzii, no v zásade všetko funguje. Vo videu je ukázaný kompletný štart, surfovanie, prehrávanie hudby, SMS a telefonovanie. Zdá sa, že systém funguje relatívne rýchlo, jediným problémom môže byť malý počet hardvérových tlačidiel na iPhone. Keďže telefóny s Androidom majú okrem „Home“ a „Sleep/wake“ väčšinou aspoň štyri ďalšie tlačidlá, na iPhone musia byť kompenzované rozličnými kombináciami, čo nie je úplne pohodlné.

Inštalácia Androidu je (zatiaľ) zložitá a nemal by sa do nej púšťať bežný užívateľ. Pre developerov to však môže byť veľmi zaujímavý spôsob, ako vyvíjať aplikácie pre dve platformy bez toho, aby si kupovali ďalšie zariadenie. Ďalšia možnosť využitia je v používaní aplikácií, ktoré nie sú v App Store (podobne ako používame Windows na Macoch). Ako píše Planetbeing na svojej stránke: Možno budeme mať konečne aj Flash. ;)

komentárov
  1. Nemozem si pomoct, ale po zhliadnuti videa mam pocit, ze to bola pre toho velmi sikovneho cloveka (uprimne) len strata casu :-)
    Je super, ze gigant ako Google sa pustil do konkurencneho boja s mobilnymi OS, ale Android je v porovnani s iPhone OS IMHO “very anti-user-friendly” a na iPhone by nemal co hladat.

    0
    0
  2. prvy krat vidim interface androidu a nic moc. hovoril som si ze konkurencia je dobra vec ale neviem ci niekto dokaze urobit kvalitny konkurencny OS.

    “Ďalšia možnosť využitia je v používaní aplikácií, ktoré nie sú v App Store.” – napriklad?

    0
    0
  3. Je to síce fajn, že sa mu niečo takéto podarilo ale súhlasím s ostatnými – zbytočná stráta času. Snáď každý si skoro kupuje iPhone hlavne kôli tomu čo je vo vnútri ;)

    0
    0
  4. -> jozef: zalezi aky mas k nemu postoj, ci si radsej stiahnes free nedokonceny software s forum podporou alebo sa buchnes po vacku a kupis si nieco co plne funguje a pri probleme mozes vytocit cislo podpory

    0
    0
  5. jozef: pre iPhone urcite ano. Pre trh ako taky definitivne nie. Skus sa opytat napr. firiem ako IBM, Akamai, HTC ale aj Apple, co by Ti povedali :)

    Ano, Mac OS X nie je Linux. Obsahuje ale kvantum komponentov z GNU sveta, ktore pochadzaju z GNU/Linuxu.

    0
    0
  6. Podle mě se při tom určitě nějak živil a toto byl jen koníček. Pokud ho to baví, nic proti tomu nemám. Z pohledu profesionálního to pro něj ale je určitě dobrá reference. Už jsem slyšel o nějakém iPhone hackerovi, který díky toho získal lepší práci.

    0
    0
  7. Vaše meno: Na porte linuxového jadra a základných ovládačov začal pracovať ešte predtým ako prišiel prvý Androidový telefón. Android samotný tam pribudol až neskôr. Stačí sa pozrieť na jeho blog, príspevky siahajú do leta 2008.

    0
    0
  8. V článku sa píše, že to ide len na hliníkový iPhone. Vo videu je iPhone s plastovým krytom. Niečo som nepostrehol?

    0
    0
  9. Ach jo. Ruky boli zas rychlejsie ako hlava. On si to nahraval 3G iPhonom a ten je vidiet v odraze, tak ma to zmiatlo. Mea culpa.

    0
    0
  10. Kedze Apple prestal vydavat updaty pre 2g a onedlho prestane aj pre 3g nie je to az taky nezmysel. Pri dobrom zaobchadzani tie fony vydrzia dlho a nie je bezpecne mat na telefone deravy, 2 roky stary system.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.