Fraise – nástupca textového editoru Smultron

Open-source textový editor Smultron bol voľbou webdizajnérov, programátorov alebo ostatných používateľov, ktorí pracovali s plaintextovými dokumentmi. Napriek tomu, že Smultron mal množstvo alternatív ako napríklad TextMate, BBedit alebo Coda (komplexnejší webdizajnový nástroj), bol kvôli svojej jednoduchosti použitia a prístupnej cene veľmi obľúbený. Používatelia teda ostali sklamaní, keď zistili, že Peter Borg, autor aplikácie, sa minulý rok rozhodol vývoj tejto aplikácie ukončiť. Posledná dostupná verzia bola 3.5.1 a 3.6 beta, a aj keď fungovala bez väčších problémov aj na Snow Leopardovi, nebola tu žiadna vyhliadka nových funkcií alebo aktualizácií na prípadné ďalšie verzie systému.

Situácia sa však v posledných mesiacoch zlepšila. Smultronu, ktorého zdrojový kód je otvorený, sa zhostil vývojár Jean-François Moy, ktorý vytvoril novú vetvu projektu. Smultron (jahoda po švédsky, národnosť pôvodného vývojára) bol premenovaný na Fraise (jahoda po fracúzsky, národnosť terajšieho vývojára), no vo všetkom ostatnom nadviazal priamo na pôvodný projekt.

Fraise je momentálne vo verzii 3.7.3 a oproti Smultronu ponúka 64-bitovú podporu a automatické aktualizácie pomocou frameworku Sparkle, ktorý používa aj množstvo iných populárnych aplikácií ako napríklad Adium, Perian, Cyberduck či Pixelmator. Pridalo sa aj pár drobných funkcií ako napríklad duplikovanie riadku. Samozrejme najväčšou výhodou, ktorú Fraise ponúka, je, že fanúšikovia Smultronu budú môcť svoj obľúbený editor naďalej používať vo vždy aktuálnej forme.

Fraise (3,7 MB) vyžaduje Mac OS X Snow Leopard a môžete si ho zadarmo stiahnuť zo stránok vývojára.

komentárov
  1. Smultron do teraz strasne rad pouzivam, troska ma mrzi zmena nazvu (sprosty francuz :)), ale asi prejdem… Smultron rip

    0
    0
  2. Urcite ten francuz neni sprosty, ludia ktory pouzivali-(ju) tuto aplikaciu by si to nemali urcite mysliet a mali by byt vdacny, prepacte za prispevok mimo temu.

    0
    0
  3. Prvy bod z changelog-u verzie 3.7.2:
    * [Announcement] Name changed for Fraise (to avoid confusion with Smultron, following a request of Peter Borg)

    Takze aj keby to bol “sprosty francuz”, tak k premenovaniu pristupil na ziadost Petra Borga, tvorcu Smultron-a. Ale verim tom, ze si to tak nemyslel ako to mozno vyznelo. :) Youri ma pravdu, treba byt vdacny. ;)

    Ja len dufam, ze dojde k zapracovaniu na css editacii na sposob ako to ma Coda, to by som bol vazne rad. :)

    0
    0
  4. samozrejme som to myslel nadnesene, preto ten smajlo. Nemyslim si, ze ten, ktory sa do toho pustil by bol sprosty… Verejne sa ospravedlnujem :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.