Čo v skutočnosti spôsobilo výpadok internetu počas prezentácie Stevea Jobsa na WWDC 2010?

Ak ste sledovali úvodnú prezentáciu WWDC 2010, na ktorej Steve Jobs predstavil svetu iPhone 4, zrejme vám neunikla časť, kedy Jobs žiadal obecenstvo, aby vyplo svoje Wi-Fi zariadenia. Počas prezentácie iPhonu 4 sa totiž nepodarilo načítať stránky The New York Times. Údajne to malo byť spôsobené obrovskou koncentráciou Wi-Fi zariadení, ktorých bolo v sále viac ako 500. Prosbe o vypnutie Wi-Fi zariadení väčšina divákov vyhovela, načítanie už potom fungovalo bez väčších problémov.

Zdroj: ArsTechnica.com

Po samotnej prezentácii sa však samozrejme začalo rozoberať čo bolo skutočnou príčinou výpadku. Zdá sa, že nešlo len o samotný vysoký počet Wi-Fi zariadení, ale o veľké množstvo MiFi zariadení. Ide o bezdrôtové zariadenia, ktoré sa pripájajú na bezdrôtové dátové siete (napríklad 3G), a tie následne sprístupňujú lokálnym Wi-Fi zariadeniam – vytvoria pre ne Wi-Fi sieť. Tieto zariadenia však neboli konštruované tak, aby mohli byť vo veľkom počte používané v tak tesnej blízkosti. Nešlo teda o priepustnosť siete, problémom bolo skôr vzájomné rušenie.

Ďalšou možnou príčinou sú sieťové drivery v iPhone 4, ktoré ešte v čase prezentácie nemuseli byť úplne hotové, a tak mohli spôsobiť menšie problémy. S najväčšou pravdepodobnosťou zohrali svoju úlohu obidve možnosti. Ak však ide o problémy so sieťovými drivermi v iPhone 4, je takmer isté, že v predávanom zariadení už nič podobné hroziť nebude.

komentárov
  1. Však Steve nemluvil o wifi zařízeních, ale o wifi base stations. Taky řekl číslo, kolik je v sálu wifi sítí. Tuším, že to bylo někde kolem pěti set. Otázka, jestli to souvisí s nedokonalostí iPhonu 4, je trochu lichá. Wifi v pásmu 2,4 GHz má jen 3, slovy tři, nepřekrývající se kanály! Pokud je wifi sítí na jednom místě víc než tři, už jsou v konfliktu a musí se o kanál dělit… A pokud jich je 500? Bloggerům stačilo, když se jejich text dostal na net třeba po dvou minutách, ale na prezentaci to opravdu není, což jsme měli možnost vidět.

    0
    0
  2. Ken Segall, tvorca kampani Mac vs. PC, alebo Think Different na svojom blogu vzpominal, ze ked sa Billu Gatesovi stalo jeho slavne faux pas, ked na prezentacii uvidel krasny BSOD a chvilu vobec nevedel, ako zareagovat, Ken a jeho ludia v pobavenom entuziasme zostrihali z tejto udalosti velmi vtipnu 30 sekundovu anti-reklamu. Ked ju odprezentovali Jobsovi, ten povedal, ze ju rozhodne nepouziju, lebo ‘take veci sa stavaju nam vsetkym’.
    Povedal bysom, ze Steve je sutazivy, ale vzdy sa snazi byt fer ;)

    0
    0
  3. 547 ak si dobe spominam a v prezentacii explicitne spomenul MiFi ( tiez som sa divil, co to je ;) , base stations a access points – ziadne WiFi

    0
    0
  4. Mal som pocit. ze na tom paralelnom 3GS to nacitanie islo da sa povedat v pohode. Verim, ze obidve Steve-ove zariadenia sa pripajali na rovnaky dedikovany iba na prezentaciu urceny wifi hotspot, takisto predpokladam, ze s hotspotom komunikovali na rovnakom kanali. Ak sa jednalo o zarusenie kanalu, potom je otazka preco 3GS islo a 4G nie.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.