Čo nám na iPade chýba – kamera, multitasking, Flash, GPS (Wi-Fi verzia)

Akokoľvek nereálne sa nám to môže zdať dnes, už o pár rokov môže byť iPad rovnako a možno ešte viac rozšíreným zariadením ako iPhone. Napriek tomu sú niektoré veci, o ktorých si minimálne teraz ľudia myslia, že iPadu skutočne chýbajú.

Kamera

Prvou je bezpochýb kamera. Tá je dnes už tak samozrejmou súčasťou všetkých podobných gadgetov, že prísť na dôvod, prečo sa ju Apple rozhodol v iPade vynechať, je tvrdý oriešok. Je fakt, že Apple nasadil cenu iPadu skutočne nízko, začínajúc na 499 USD. O polovicu menej ako najlacnejšie MacBooky a blížiac sa k cenám dotovaných iPhonov. Na druhej strane sú dnes ceny za integrované kamery tohoto typu skutočne nízke. S cenou približne 10 USD navyše by si Apple určite poradil. Rovnako je to s veľkosťou čipov, ktorá je už zanedbateľná a svoje miesto by si v konštrukcii určite našla. Server Cult of Mac sa na problematiku pozerá z iného uhla. Keďže iPad budeme väčšinou používať pod úrovňou očí, kamera na prednej strane zariadenia by nám opticky pridávala na váhe. Najpravdepodob­nejším dôvodom sa zdá byť vytváranie priestoru pre ďalšiu generáciu zariadenia, v ktorej už kamera určite nebude chýbať. iPad sa potom bude prezentovať ako nástroj vhodný na videotelefonovanie.

Multitasking

Zdá sa, že Apple vôbec nevadí kritika za ignorovanie multitaskingu nielen v iPhone, ale už aj v novom iPade. Ostáva len dúfať, že Apple tento nedostatok dobehne v aktualizáciách softvéru. iPad by ani nemusel podporovať plnohodnotný multitasking, ako ho poznáme z Mac OS X, stačilo by nejaké riešenie, ktoré by umožnilo mať otvorený napríklad iChat a Safari súčasne, s možnosťou rýchleho prepínania medzi nimi. Nutnosť neustále každú aplikáciu zatvárať a otvárať inú je pri potenciále veľkej obrazovky sklamaním.

Podpora Flashu

Počas prezentácie surfovania na iPade samotným S. Jobsom sa na stránkach The New York Times zobrazili ikony známe z Mac OS X symbolizujúce chýbajúci Flash plug-in. Dôvody pre vynechanie podpory Flashu sú jasné. Neprimeraná záťaž na procesor kvôli nespolupracovaniu Apple s Adobe a rýchlejšie vybíjanie batérie sú len útržkom z problémov s Flashom. Ak však chce iPad poskytnúť unikátny zážitok z prehliadania internetu, nie je isté, ako to dosiahne, keď na stránkach budeme vídať chýbajúceho plug-inu. Zostáva zrejme len dúfať, že trend, na ktorý nastúpili napríklad video stránky YouTube a Vimeo, ktoré spustili testovacie verzie s podporou HTML5 a bez Flashu sa uchytí a stále väčšie množstvo stránok zvolí inú alternatívu ako Flash. Osobne nepovažujem pridanie podpory Flashu na iPad za veľmi reálne, Apple odjakživa v tomto smere ignoruje snahy Adobe a nesprístupňuje funkcie z OS dôležité pre optimalizáciu a hardvérovú akceleráciu Flashu.

Pomer strán, GPS

Okrem týchto troch zásadných nedostatkov vám ešte určite napadne veľké množstvo ďalších chýbajúcich funkcií na iPade. Za nedostatok môžeme považovať napríklad pozeranie filmov na displeji s pomerom strán 4:3, ktorému sme sa venovali v predošlom článku alebo chýbajúce plnohodnotné GPS v lacnejšej Wi-Fi verzii iPadu. Čo vám zo zatiaľ známych funkcií osobne na iPade najviac chýba? Nezabudnite sa vyjadriť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Mna velmi sklamalo ze to nema kamerku vpredu, pripadne vzadu a GPS. A cakal som nejaky novy X Faktor ze to bude mat. nieco nove co nikto necakal. To je jedine moje sklamanie. A este velky ramik to ma.

    Inak Flash je bullshit, aspon sa vam tam nebudu zobrazovat reklamy. inak sa pouziva na prehravanie videi. Inak flash nema na internete miesto. (aspon u mna)

    Multitasking. Nejake riesenie IM na pozadi sand bude. to je jedine co mi chyba na iphone inak pohoda.

    0
    0
  2. Aby to za me bylo uzitecne doma jako “zarizeni ke gauci a tam kde nemusim pouzit MacBooka”, tak to nutne musi mit:

    – snadne prepinani profilu. Vice uzivatelu v domacnosti, kazdy svuj kalendar, emaily?

    – IR controller (a receiver pro uceni). Toto zarizeni by hrave mohlo nahradit vice dalkovych ovladacu v domacnosti. Logitech Harmony je sice reseni, ale proc to nemit v necem, co umi mnohem vice? Navic pridat jednoduche API na odesilani a handlovani IR kodu v SDK by mohlo vytvorit novou skupinu apps v AppStore.

    – USB port a SD slot primo v tele bez osklivych redukci (Tohle neni pro gaucove pouziti, ale spis na cesty pro stahovani fotek z DSLR i bez redukce)

    Tak treba se podobneho zarizeni dockam v pristi petiletce, iPad uz je blizko.

    0
    0
  3. Ked dumem nad tym multitaskingom stale premietam naco by mi bol, resp. co neriesi apple inak…

    Hudbu si na pozadi pustit mozem, to je vyriesene. Vsetko co moze byt online a zobrazovat spravy ma push (IM,FB,mail). Aplikacie nabiehaju rychlo, cize ak sa aj prepnem na nejaky IM kvoli odpovedi… naspat som za sekundu… a nemusi na to bezat na pozadi (ako OO ktory treba mat pusteny pre pripad potreby :) ).
    Na takom zariadeni (iPhone, iPad) pouzivam iba jednu aplikaciu naraz. Nebudem predsa mailovat a zaroven hrat karty .. :)

    Dajte mi nieco … na co mi treba multitasking na iPade…
    nech aj ja viem preco mi to chyba :)

    Mozno je to len tym ze ste chceli aby iPad bol nahradou za pracovny notebook.. to nieje.. iba ak naozaj na pracovnom notebooku robite iba to co iPad zvlada..

    0
    0
  4. Co nám na osobním automobilu chybí ?

    1. proudový motor
    2. křídla
    3. možnost plout 100m pod hladinou
    4. sekačka na trávu
    5. vestavěný krb
    6. multikino
    7. nosnost pouhých cca 450kg
    8. prodejna domácích potřeb
    9. atd………………….

    0
    0
  5. Tankista:
    GPS mas

    Priznam sa vsak ze fotacik doadu(pripadne aj na iSight na front) mi asi budu trosku chybat.

    Paneboze ved prestante uz s tym Flashom!-ved to je absolutna zbytocnost. Co vam bude bez neho chybat? Reklamy???

    Dalsia vec, o ktorej snad nikto neprestane blbotat je MULTITASKING. CO take by ste chceli mat naraz spustene na dotykovom pristroji?? Safari a hru?

    A POMER STRAN-je to kompromis medzi surfovanim na internete, citam knih, hranim hier a podobne.

    Podla mna je to super. A ludia-10 hodin videa???

    Budte prosim uz raz s niecim spokojni.

    Priznam sa vsak ze fotacik doadu(pripadne aj na iSight na front) mi asi budu trosku chybat.

    0
    0
  6. mne najviac chýba asi front kamera :( dosť často som na cestách a keď s rodinou skypujem tak chcem aby sme sa navzájom videli :D inak je to absolútne geniálne zariadenie ! možno by som vylepšil LockScreen o kalendár alebo niečo podoné aby tam nebola taká veľká plocha prázdna. ďalej by som dal do docku viac ako 4 ikonky. pôsobí to na mňa hrozne ponuro :P ale to sa bude dať čoskoro nahodiť pomocou našej cydie :D

    0
    0
  7. já to vidím jako skvělou věc na brouzdání netem, doplněk domů k Imacu a k wifi síti, vidím to jako dobrou věc na hraní her, mrknu na to v poho na vsechny videa a televizi přes aplikace které již mám zakoupené na iphone…ano určitě mi chybí gps a kamera…kazdopádně se těším taky na jailbreak :-)

    0
    0
  8. mě se to celkem líbí. Jedinný co mě sklamalo je nutnost sychronizace s iTunes, kabelem. Co Wifi a MobileMe? Nějaký jednoduchý finder + sdílený obsah – abych mohl na iPadu prohlížet fotky, filmy, hudbu a ostatní dokumenty např. z iMacu (tak jako to umí třeba PS3) a nemusel zdlouhavě synchronizovat a dekodovat (video) Jinak super :)

    0
    0
  9. jednoznacne web kamera vpredu. fotak vzadu (ako iphone) urcite nie – ako sa s tym asi bude fotit – predstav si fotenie s knihou… dost neprakticke a zytocne. potom este sd citacka a usb. a obdobna alebo rovnaka funkcia ako dashboard v SL.

    0
    0
  10. Vcelku sklamanie :-(

    Dizajn:
    Moze byt, az na ten otrasny cierny ram a nepochopitelny pomer stran displeja. No uplny humac je, ked vidim, ako nariedko su na tej ploche rozhadzane ikony. Ja osobne by som privital iPad s nejakym OSX lite a nie iPhone OS.

    Funkcnost:
    Opat vsetko prakticke. Podpora Flashu ma netrapi (vsetci sa z toho idu pos**t!). Ja uz teraz robim weby tak, ze Flash obchadzam – svaty pokoj. Potesili by – kamera kvoli Skype, USB na pripojenie fotaka, tlaciarne. SD citacka by potesila tiez…

    Ak tam ruski bratia natrepu OSX (alebo pridaju aspon Cydiu), tak si iPad mozno kupim na machrovanie :-)

    0
    0
  11. V prvom dojme ma uplne sklamal kedze podla “predpovedi” to mal byt Macbook Pro tablet :))) ale ked sa tak nad tym zamyslim tak je to skvely gadget … ale pouzitelna verzia je za 899$
    Osobne ked to ma byt geretko na cesty tak urcite mi chyba front web kamera na skype a potom aspon jeden usb (hoci len jeden sme pri MacBook air zasa odsudzovali :)) ) a mozno nejake 5v1 citacka to ma dnes kazdy :)
    Mne osobne chyba aj pri iphone online synchronizacia s Lotus notes ale toho sa asik nedozijem kedze apple robi krasne geretka ale vo vsetko co ma privlastok “i” citit hracku pre dospelych :))))

    0
    0
  12. Jakob: Načo nám je Flash? Žeby na 90% všetkých videí na nete? YouTube sa dá riešiť HTML 5 (zlá kvalita a nemožnosť fullscreen), ale čo zbytok?

    0
    0
  13. mne ziadna kamera ani fotak nechyba, fotit teda tabletom je sialene a ked puzivam Skype nikdy nemam zapnutu kameru ani z desktopu… alebo aspon skoro nikdy. Na mobilnom zariadeni pri 3G to len zerie zbytocne kB z pausalu, na wifi moze zacat len zbytocne sekat zvuk, lebo vacsina domacich wifi routerov nestoji prave za vlea.

    Multitaskning by mozno mohol byt, ale ved aj z iPhone browsujem a mam zapnute ICQ a hudbu a nijako mi to neprekaza. Mozno horsi je taky terminal, ze stratim connection, to jo. Takze za multitasknig v iPhone OS 4.0 by som sa prihovoril celkovo, aj ked to nie je tak strasne.

    Ptoom vidim ako prekazu tu mikro SIM, to je strasny napad, mobilni operatori (okrem AT&T) budu fakt nadseni a v CR/SR to bude velky showstopper a oddalovac. Problem bude aj s iBook.

    Posledny podla mna zavaznejsi problem je nemoznost pripojenia cez DVI alebo VGA na projektor. MiniDisplay by to proset potrebovalo

    0
    0
  14. Dokonale zariadenie neexistuje.

    Ze niekomu na zariadeni tohto typu chyba fotak, tomu celkom nerozumiem. To skutocne chcete fotit so zariadenim s tymito rozmermi?

    Kamera – osobne mam kameru zabudovanu v monitore aj v notebooku a nepouzivam ju

    GPS – do auta je iPad neprakticky podla mna (neviem kam si ho da sofer, ked navyse teraz nesmie absolutne nic branit vo vyhlade), ale budiz – v drahsej verzii to je.

    Flash – predpokladam, ze je to zalezitost par mesiacov, maximalne pol roka, a v nejakej forme aj multitasking

    Filmy – ako uz niekto spominal, vyzadovanie Full HD na malych obrazovkach je uchylka. A 4:3 vacsina donedavna ako pomer stran na pozeranie filmov pouzivala tiez. Monitor mam 16:9 Full HD, na 22 palcovom monitore. ale chciet to iste od prenosneho zariadenia s 9,7 uhloprieckou?

    Ked si to zoberiem skutocne realne, doma Mac Mini, a na cesty iPad s dockom a HW klaveskou.

    Osobne mi chyba USB port, Flash, multitasking, a nejaka aplikacia na upravu zvukovych suborov – nevie niekto, ci nejaka na App store existuje??? Inak to beriem :)

    0
    0
  15. Ja si myslim, ze ta absencia niektorych dolezitych veci je len marketing… Vsetci sme sa sli poprdiet z iPhonu, aj ked tam chybalo vela veci a aj tak sme si ho kupili. Potom prisiel iPhone 3G (3GS) a vyssi OS a zasa sme sa poprdeli z toho, co tam ten Apple nehorazne dal… Keby sme si vsetci kupili iPad teraz, lebo je to nadupany stroj (a nic vazneho tam neabsentuje), tak kto by si buduci rok kupil nejaky iPad 2. generacie??? Davam tomu tak 2-3 roky a iPad bude skvely… a kupim si ho aj ja…

    Ale tie riedko nahadzane ikony si fakt mohli odpustit…

    0
    0
  16. Když nad tím přemýšlím, možná má Apple v plánu multitasking uvést (imho bude muset s příchodem více-jádrových ARM CPU), ale nejdříve donutí všechny používat push notifikace a tento zvyk vše co jde řešit notifikacemi pak na nich zůstane což v konečném důsledku bude znamenat že multitasking bude, ale bude využíván v nejmenší možné míře což bude znamenat menší spotřebu energie… Ale to je jen můj názor…

    0
    0
  17. Mě tam nechybí nic. To co tam má být tam je. Na co kamera. Bude snad někdo s přístrojem tak velkým fotit nebo natáčet?
    Flash. Jak sem zjistil, tak v iPhonu to nedělá žádný problém, navíc stejně celé Youtube přechází na HTML5. Navíc co jsem viděl na keynote, i teď iPad přehrává Youtube bez problémů.
    Poměr stran je dle mého názoru ideální pro takovéhle přenosné zařízení.
    Nevím, jak to je teda s tou GPS v základním modelu, ale pokud bych si to koupil, tak nějaký vyšší model pravděpodobně 64 GB a nebo bych počkal na další verzi až bude mít 128 GB.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.