Apple zakazuje iPhone aplikácie pôvodne vytvorené vo Flashi

Jednou z očakávaných funkcií profesionálnej sady grafických aplikácií od Adobe, CS5, je najmä možnosť prevádzať vrámci tohoto softvéru aplikácie vytvorené vo Flashi priamo do formátu pre iPhone aplikácie. Vývojárom by to výrazne uľahčilo tvorbu a prevod aplikácií pôvodne vytvorených vo Flashi bez potreby použitia iného softvéru. Okrem množstva priaznivých noviniek prináša iPhone OS 4 SDK aj jednu kontroverznú. V nových podmienkach je totiž jasne stanovené, že akékoľvek aplikácie napísané v niečom inom ako Objective-C, C, C++ alebo JavaScripte, a teda aj tie, ktoré by boli prevedené z Flashu, budú zakázané.

Samozrejme, tento krok je pre Adobe veľkou prekážkou najmä preto, lebo balík CS5 ešte nie je v predaji, a táto správa môže ohroziť záujem niektorých vývojárov o jeho kúpu. Vzťahy medzi Apple a Adobe boli vyhrocované už aj doteraz, keďže Apple nepodporuje Flash ani pri prehliadaní internetových stránok v žiadnom zo svojich iPhone OS zariadení, medzi ktoré patria iPad, iPhone a iPod touch. Rozhorčenie zo strany Adobe spolu s množstvom kritiky Apple v súvislosti s tým, ako podobné jednanie môže ohroziť nielen Adobe, ale aj množstvo vývojárov, nie je ničím prekvapivým. Najprv Apple donúti prechádzať najpopulárnejšie internetové stránky na štandard HTML5 namiesto Flashu od Adobe, v druhom kroku potom zablokuje kľúčovú funkciu ešte nevydanej aplikácie.

Motivácia ignorovania Flashu v internetových stránkach je pomerne zrejmá. Apple ju argumentoval veľkou záťažou procesorov, množstvom chýb a rýchlym vybíjaním batérie. Čo však motivovalo Apple, aby zablokoval aj možnosť previesť aplikácie vytvorené vo Flashi do natívneho iPhone formátu, zatiaľ známe nie je. Isté však je, že vzťahy medzi Apple a Adobe sú na ostrí noža pričom je celkom možné, že podobným útokom zareaguje aj Adobe. Ostáva len dúfať, že na tieto spory nedoplatíme my, zákazníci.

Na záver treba spomenúť aj možnosť, že zakázanie prevodu Flash aplikácií súvisí s pripravovaným multitaskingom v iPhone OS 4. Aby fungoval spoľahlivo a spĺňal sľuby Apple o takmer nulovom vplyve na výkon a výdrž batérie, zrejme vyžaduje aplikácie napísané v natívnom formáte, ktorý bude iPhone OS 4 vedieť rozpoznať úplne bez problémov.

Aktualizácia: Z e-mailovej komunikácie medzi S. Jobsom a Gregom Slepakom údajne vyplýva, že Steve Jobs sa pri vysvetľovaní príčiny tohoto kroku odvoláva na analýzu Johna Grubera. Podľa nej je motiváciou tohoto kroku snaha Applu zaručiť iPhonu exkluzivitu jeho aplikácií. Ak by bolo možné aplikácie konvertovať napríklad priamo z Flashu, vývojári by ich mohli automaticky poskytnúť aj do konkurenčných App Storov (napríklad pre Android, Windows Phone 7 a podobne), čím by iPhone stratil ich exkluzivitu. Tým, že budú napísané priamo do natívneho iPhone formátu, je menšia pravdepodobnosť, že sa v konkurenčných obchodoch objavia úplne identické aplikácie.

komentárov
  1. riki: Nepěkné to možná je, ale ze strany Applu pochopitelné, navíc to byl risk ze strany Adobe, když vyvíjím nějaký produkt (jedno jestli photoshop nebo konvertor aplikací) tak se nejprve ujistím o tom, že je pro něj na trhu místo a že nenarazi na licenční poplatky. Kdyby tehdá napsali jeden email Jobsovi jestli jim tento krok pořehná, tak by od začátku ušetřili mnoho energie.

    Taky jsem se těšil na konvertor, ale myslím, že zde není prostor pro vyčítání něčeho Applu. Je to jejich business, jejich pravidla, komu se to nelíbí, ať si koupí třeba telefon s Androidem.

    0
    0
  2. Tak toto som od applu necakal.. som sa na tu CS5 tesil ze si budem robit aplikacie (lebo vo flashi robit viem) a teraz ho*no. Nech idu do riti..

    0
    0
  3. Vztahy medzi Adobe a Apple nie su zrovna najlepsie, vsetci vieme, ze Apple neznasa Flash, ale toto som naozaj necakal!

    Toto je seriozne obmedzovanie developerov, rovnako aj vazny utok na Adobe! Ked Flash najprv pre iPhone povolili, nemaju ho teraz zakazovat. App Store je uzasny, ale Apple ho z neznameho dovodu stale robi nestablinym…

    0
    0
  4. Martin Yarcheeck:

    … Ano “Je to jejich business” , preto

    … mozno raz zakazu aj tento blog, lebo nepouziva WebObjects od apple a nebezi na serveroch od apple :)) .

    0
    0
  5. A co ked ma na to vsetko co robi Apple padny dvovod, ktory my nevieme? Mozno je to taktika a mozno je to nieco o com verejnost nema nikdy vediet. Nic predsa nie je len tak.

    0
    0
  6. je to troska zlozitejsie. Nie je to celkom o tom ze Apple nema rad Flash alebo podobne. Problem je o tom ze ked by take nieco Apple umoznil a nahodov sa to stalo popularne tak by kvalitu a napredovanie platformy riadilo Adobe. Pretoze vyvojari by mali pristupne len to co tam da Adobe a nie Apple. A to si ziadna firma nedovoli spravit aby jej dalsia firma diktovala rychlost vyvoja platformy.
    Ako je celkom dobre zname tak Adobe Apple dost dlhu dobu zanedbavalo a primarnou platformou bol Windows. Staci sa pozriet ako a kedy vychadzal soft od Adobe pre Mac a v akej kvalite. Teraz sa im len vracia to co si behom viac ako 10tich rokov pokazili.

    0
    0
  7. Citát z http://www.mondaynote.com/2010/04/11/the-adobe-apple-flame-war/

    Who, in his right mind, expects Steve Jobs to let Adobe (and other) cross-platform application development tools control his (I mean the iPhone OS) future? Cross-platform tools dangle the old “write once, run everywhere” promise. But, by being cross-platform, they don’t use, they erase “uncommon” features. To Apple, this is anathema as it wants apps developers to use, to promote its differentiation. It’s that simple. Losing differentiation is death by low margins. It’s that simple. It’s business. Apple is right to keep control of its platform’s future.

    0
    0
  8. Mna by zaujimalo co by robil Apple keby prisiel Adobe s konvertorom z iPhone aplikacii a z IPA by spravil format flash alebo cokolvek ine :-D to by bola pecka. A vsetci by si to kupili lebo tie 10 000 casto duplikovanych ci nepotrebnych aplikacii by sa dali jednoducho “preklopit” na pouzitie v inych platformach. A Apple by zuril a dal by prikaz ze kto to spravi vyhodi jeho aplikaciu z obchodu. A po tom co by vsetkych vyhodili by si spokojne sadli na prazdny Keynote a povedali by si. Tak a je to tak ako sme chceli.

    0
    0
  9. Ako by na takuto vec mohli reagovat Adobe. Kazdy professional pouzivajuci Mac ma na svojom pocitaci urcite nejaky produkt od Adobe. Som zvedavy ako by reagoval zakaznik ak by rozdiel cien na jednotlive platformy este prehlbil oproti sucasnosti.

    No je jasne ze na professionalnom prestredi uz ich produkty nestoja. No pro radu by to mazno zasiahlo.

    Len je otazka, ci by profik nerobil radsej na win s oVELA lacnejsim softom.

    0
    0
  10. To Martin: pekne povedané. Vážne je málo ľudí s macom bez adobe suite. A to vysvetlenie je smiešne. Prečo si musím kupovať iPhone, ak sa mi páči niejaký program? Teraz keď bude na iPhone jeden jediný pre mˇa potrebný program, tak si kvoli tomu mám kúpiť predražený iPhone?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.