Apple v Mac OS X 10.6.4 potichu aktualizoval anti-malware ochranu

Jednou z noviniek v Mac OS X Snow Leopard, o ktorej ste sa mohli dočítať aj v našej podrobnej recenzii, je zabudovaná anti-malware ochrana. Nejde však o antivírus, táto ochrana predstavuje len zoznam potenciálnych hrozieb, na ktoré potom Mac OS X automaticky upozorní. Vzhľadom na to, že pre Mac OS X v praxi veľa škodlivého softvéru neexistuje, táto funkcia Snow Leoparda nebola nikdy špeciálne prezentovaná.

Mac OS X 10.6.4 je vôbec prvou aktualizáciou, ktorá tento zoznam potenciálne nebezpečného kódu, malwaru, dopĺňa. Pribudli postupy pre identifikáciu OSX.HellRTS. Podľa bezpečnostnej firmy Sophos, ktorá ho rozoznávala pod názvom OSX/Pinhead-B už od apríla, je tento malware šírený hackermi v rôznych inštalačných súboroch iPhoto. Hackeri údajne po jeho nainštalovaní mohli pristupovať k súborom, clipboardu, rozosielať z počítača spam alebo robiť screenshoty z toho, čo práve robíte. Samozrejme, nakoľko ide o bezpečnostnú firmu, ktorej príjmy predstavuje aj predaj antivírových aplikácií pre Mac OS X, treba brať tieto informácie s miernym nadhľadom. Aby sa tento malware dostal do počítača, je nevyhnutná interakcia užívateľa, preto ostáva hlavným a najúčinnejším spôsobom, ako predísť všetkým podobným hrozbám, sťahovanie súborov len z dôveryhodných stránok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.