Apple uviedol tablet “iPad” – čo dokáže?

Apple Media Event je po obrovskom množstve špekulácií a očakávaní konečne za nami, a preto sa môžeme pozrieť, čo nám Apple počas tohoto pozoruhodného podujatia priniesol.

Úvod už tradične patril zhrnutiu doterajších úspechov a výsledkov. Steve Jobs nezabudol spomenúť úspechy ako nedávno predaný 250 000 000-tý iPod, už 284 originálnych Apple predajní po celom svete, 50 000 000 náv­števníkov v Apple obchodoch za posledný štvrťrok 2009, 140 000 aplikácií v App Store s viac ako 3 miliardami stiahnutí a samozrejme príjmy za prvý fiškálny kvartál 2010, ktoré činili 15,6 miliardy USD. Padla aj zmienka o konkurencii. Apple na trhu s mobilnými zariadeniami (vrátane MacBookov) ziskami predbehol spoločnosti ako Nokia, Samsung a Sony.

Ďalej už prešiel Steve Jobs priamo k veci. Úvodný citát z The Wall Street Journal hovorí za všetko:

„Last time there was this much excitement about a tablet, it had some commandments written on it.“

Snímka prezentácie ukazujúca po pravej strane MacBook a po ľavej iPhone zreteľne ukázala prázdne miesto v strede. Otázkou je, čo musí nové zariadenie spĺňať, aby si medzi dvoma dominantnými zariadeniami našlo svoje miesto. Podľa S. Jobsa ide o to, aby nové zariadenie zvládalo niektoré úlohy oveľa lepšie ako ostatné zariadenia. Názov nového zariadenia je skutočne iPad, tak ako predpovedali mnohé špekulácie.

iPad

iPad sa sústreďuje na základné oblasti ako prehliadanie internetu, e-mailov, prezeranie a zdieľanie obrázkov, pozeranie videa, počúvanie hudby, hrania hier a čítania kníh. Podľa prezentácie tieto funkcie zláda viac než dobre, ale na to už si môžete urobiť názor sami. O Jobsovi je známe, že nemá veľmi v láske v súčasnosti tak populárne netbooky a sám niekoľkokrát povedal, že také zariadenie Apple nevydá. Netbooky sú totiž „pomalé, s nekvalitnými displejmi a PC softvérom“. Namiesto Netbookov by chýbajúce miesto v mobilných zariadeniach mal vyplniť práve iPad.

iPad prezentácia

Dizajn a technické špecifikácie

Dizajn nového zariadenia skutočne pripomína veľký iPhone, dosť podobný grafickým návrhom fanúšikov. iPad je veľmi tenký (1,27 cm) a ľahký (začína na 680 gramov). Podobnosť s iPhonom potvrdzuje aj obrazovka „Slide to Unlock“ pre odblokovanie zariadenia, takmer identická s tou na telefóne. Displej s LED podsvietením a technológiou IPS má uhlopriečku 24,6 cm (9,7″) s plnou podporou multi-touch (rovnako ako na iPhone) a rozlíšením 1024 × 768. O chod celého zariadenia sa stará 1 GHz Apple A4 čip, ktorý aspoň podľa prezentácie zvláda činnosti veľmi rýchlo a bez viditeľného oneskorenia. K dispozícii budú verzie s kapacitami 16, 32 a 64 GB, každá s možnosťou 3G verzie, zatiaľ čo štandardná bude obsahovať iba Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 2.1 + EDR. Medzi ďalšie technické detaily patrí prítomný akcelerometer a kompas. O vstupy a výstupy sa stará mikrofón, reproduktor, 30-pinový konektor, identický s konektormi na iPodoch a iPhonoch a výstup na slúchadlá. Nechýba prispôsobovanie podsvietenia aktuálnym sveteľným podmienkam. Počas prezentácie však nepadla žiadna zmienka ohľadom akejkoľvek kamery. Procesor Apple A4 je pravdepodobne výsledkom akvizície spoločnosti PA Semi pred dvoma rokmi, ktorá sa zaoberala modernými nízkoenergetickými procesormi.

Ďalšou podstatnou informáciou je výdrž batérie. Na jedno nabitie by mal iPad dokázať prehrávať bez prestávky 10 hodín videa, prípadne byť až mesiac v režime standby. iPad spĺňa všetky ekologické štandardy, na ktoré sa Apple v poslednej dobe tak sústredí.

Prehliadanie internetu

iPad prinesie ten najlepší spôsob prehliadania internetu doteraz. Oveľa lepší ako na MacBookoch alebo iPhonoch. V podstate prenáša plynulosť a rýchlosť prehliadania z iPhone 3GS na oveľa väčší displej. Stránky vyzerajú prirodzenejšie a reagujú na polohu zariadenia, či už ide o horizontálnu alebo vertikálnu orientáciu. Podobne ako Mobile Safari na iPhone, ani iPad podľa všetkého nebude podporovať Flash, nakoľko aj pri prezentácii bola pri prehliadaní internetu viditeľná ikona signalizujúca chýbajúci plug-in.

iPad prezentácia

Mail

iPad obsahuje prepracované rozhranie Mailu. K dispozícii je plnohodnotná QWERTY klávesnica dizajnovo podobná s hliníkovými Apple klávesnicami.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

iPhoto – prehliadanie fotiek

Ďalšia funkcia, ktorá je veľmi podobná iPhonu, no prepracovaná pre veľký displej – prezeranie fotografií vrátane všetkých funkcií známych z iPhoto ’09 na Macu je samozrejmosťou, takže môžete očakávať funkcie ako Places, Faces a organizáciu medzi Events. Fotky môžete prehliadať prostredníctvom ozvučených slideshow, rovnako ako cez iPhoto na Macu.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

Kalendár a Address Book

Azda najviac sa od doteraz používaného dizajnu líši nový kalendár a Address Book, s novými farbami a prostredím.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

Mapy – Apple stále používa Google Maps

Apple naďalej využíva mapy od Google. Podporovaný je Street View, pohľad z prvej osoby priamo na vybrané ulice a miesta. Podľa technických špecifikácii obsahuje asistované GPS len model s 3G pripojením. Štandardný model vie zistiť polohu len prostredníctvom Wi-Fi a za pomoci zabudovaného kompasu.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

iTunes

Narozdiel od iPhonu ponúka iPad iTunes veľmi podobné tým, ktoré poznáme z Macu či PC. Nie je prekvapením, že je celé zariadenie prepojené cez iTunes Store, App Store a nový iBook store, ktorý ešte spomenieme neskôr. Pomocou niekoľkých dotykov tak môžete hudbu nakupovať alebo počúvať ukážky.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

Video a Youtube HD

Ďalšou funkciou, v ktorej má iPad excelovať je prezeranie videí a filmov. Plne podporovaný je YouTube vrátane HD videí.

iPad prezentácia

App Store a aplikácie tretích strán

Bez akýchkoľvek úprav podporuje nový iPad takmer všetky aplikácie momentálne dostupné v App Store. Pri ich spustení máte na výber z dvoch možností. Buď bude aplikácia vycentrovaná v strede obrazovky alebo ju môžete roztiahnuť na celú obrazovku (pri upscalingu 200 % s interpoláciou bitmáp nearest neighbor). Druhá možnosť je obzvlášť praktická pre hry. Všetky aplikácie, ktoré už máte nakúpené cez iPhone budete môcť okamžite spúšťať aj na iPade.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

Apple okrem toho vydal nový SDK pre vývojárov, dostupný v deň prezentácie. Práve vývojári majú možnosť zažiť podobný boom ako pri iPhone, kedy sa za veľmi krátky čas dalo zarobiť veľké množstvo peňazí.

Svoje miesto na pódiu zaujali zástupcovia spoločností ako Gameloft či EA, ktorí sa logicky sústredili na hry pre novú platformu. Nové hry majú peknú grafiku a fungujú úplne plynule. Odprezentované boli hry Need For Speed Shift a Nova (3D strieľačka z pohľadu prvej osoby).

iPad prezentácia
iPad prezentácia

The New York Times

Ďalej sa pozornosť venovala The New York Times, ktorých aplikácia pre iPhone zaznamenala viac ako 3 milióny stiahnutí. Verzia aplikácie pre iPad poskytuje zážitok interaktívnych novín s integrovanými videami a odkazmi na iné stránky. Čitateľovi by teda mala poskytnúť zážitok z čítania štandardných papierových novín s množstvom funkcií naviac.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

Brushes

Populárna aplikácia z iPhonu od nezávislého vývojára už má svoju iPad verziu. Poskytne užívateľom sofistikované možnosti úprav obrázkov s maximálnym využitím potenciálu novej veľkej dotykovej obrazovky.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

iBooks

Aplikácia iBooks potvrdzuje dohady o orientovaní iPadu ako virtuálnej knižnice. Prostredníctvom aplikácie a pridruženého iBook Store budete mať možnosť stiahnuť tisíce kníh priamo cez iPad. Apple nadviazal spoluprácu s veľkými vydavateľstvami ako Macmilian, Penguin, Simon & Schuster a inými. Počas prezentácie iBooks Store bola viditeľná cena za knihu 15 USD, ktorá je celkom priaznivá vzhľadom na tlačené knihy. Ceny u nás by mali byť ekvivalentom v eurách. Otázne je, ako to bude s prekladom, prípadne spoluprácou s menšími vydavateľstvami, napríklad na Slovensku. Počas čítania kníh je možné meniť niekoľko nastavení, napríklad typ a veľkosť písma.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

iWork pre iPad

Úplnou novinkou je sada iWork pre iPad. Jej súčasťou sú Pages, Keynote a Numbers, pričom každá bude dostupná za 10 USD. Ide o kompletne prerobené verzie, ktoré sa na verziu z Macu podobajú len pekným dizajnom. Prerobený balík vám okrem prehliadania umožní na cestách dokumenty vytvárať a editovať. Ide o komplexný balík, nie len zmenšenú verziu na prehliadanie. Zobrazená klávesnica sa vždy prispôsobuje typu zadávaných údajov, neuvidíte teda vždy len klasickú QWERTY klávesnicu, ale aj klávesnice pre zadávanie čísiel alebo dátumov.

iPad prezentácia
iPad prezentácia

Cena a dostupnosť

Najpodstatnejšou informáciou, ako to už býva, je cena nového zariadenia. Napriek špekuláciám s cenovkou okolo 1000 USD sa Apple podarilo znížiť cenu najlacnejšej verzie na 499 USD. Táto cena zodpovedá WiFi verzii so 16 GB pamäťou. Ceny ostatných verzií sú viditeľné v tabuľke z prezentácie.

iPad prezentácia

Apple naviac presadil nový spôsob platenia za 3G dáta v USA cez sieť AT&T. Za 15 USD máte k dispozícii 250 MB mesačne, za 30 USD je to už neobmedzený objem dát. To všetko priamo z iPadu bez nutnosti uzatvárať zmluvy či viazanosti, na základe predplatenej služby. iPad pritom nebude viazaný na AT&T ani žiadneho operátora, na celom svete bude 3G verzia odblokovaná. Situácia v ostatných krajinách závisí od vôle lokálnych operátorov uzavrieť s Apple podobne výhodné zmluvy. 3G iPad podporuje len nové GSM microSIM karty. iPad bude celosvetovo dostupný už o 60 dní pre WiFi modely a 90 dní pre modely s 3G.

Príslušenstvo

Apple plánuje so zariadením uviesť aj zaujímavé príslušenstvo. Azda najzaujímavejší je iPad Keyboard Dock, ktorý sa taktiež objavil v niektorých špekulatívnych grafických návrhoch. Po vložení do docku máte k dispozícii iPad s plnohodnotnou Apple hliníkovou klávesnicou. iPad tak môže v istých situáciách nahradiť aj MacBooky. Samozrejme nebudú chýbať ani rôzne púzdra, vrátane originálneho iPad Case.

iPad prezentácia

Záver

Z dôvodu obrovského mediálneho zveličovania všetkých informácií o chystanej Apple prezentácii má teraz zrejme veľa ľudí zmiešané pocity. Na druhej strane dnes Apple predviedol zariadenie, ktoré otvára úplne nový trh. Akokoľvek skepticky sa na to môžeme dnes pozerať, je možné, že takéto zariadenia budú už o pár rokov prítomné skoro v každej domácnosti tak, ako sa to podarilo iPhonu.

Nejde síce o revolúciu v pravom slova zmysle, nakoľko iPad prináša skutočne len „iPhone na steroidoch“, to však neznamená, že by zariadenie nemohlo byť celosvetovo úspešné. Ďalším plusom je fakt, že ovládanie iPadu bude samozrejmé pre viac ako 75 miliónov užívateľov. Práve to je číslo dodaných iPhonov, ktoré sa ovládajú identicky. Táto bohatá užívateľská základňa spolu s viac ako 125 miliónmi iTunes užívateľov s kreditnými kartami a priaznivou cenou je viac než dobrým štartovacím bodom pre iPad.

Možno ste si všimli, že nikde neboli spomenuté Push notifikácie, multitasking, ani zabudovaná kamera. Nakoľko počas prezentácie kamera spomínaná nebola, je vysoko pravdepodobné, že na zariadení skutočne chýba, podobne to bude platiť pre multitasking. Akonáhle budú k týmto funkciám zverejnené dodatočné informácie, budeme o nich informovať.

Dobrou správou je, že procesor použitý v zariadení sa zdá byť skutočne výkonný a plynulo bez viditeľnej odozvy zvláda všetky odprezentované funkcie.

Obrázky boli prebraté z Engadget

komentárov
  1. Ja tiež netuším, načo to je. Čítačku kníh mám od Sony s e-papierom, to sa mi zdá na KNIHY o dosť lepšie, takže fakt neviem…

    0
    0
  2. Načo špekulujú s kravinami… Namiesto iPhone OS tam mohli dať normálny OS X, možno trochu odľahčený (síce by to bolo zrejme na úkor HW, ktorý by sa musel použiť lepší a tým by klesla aj výdrž batérie), ale mal by aspoň oveľa širšie využitie. Taktiež by som tomu nevedel nájsť v aktuálnej podobe využitie… Už som sa tešil, že na stretnutia budem môcť nosiť “touch macbook”, ale ak je tomu takto, tak zostávam iba pri tom macbooku…

    0
    0
  3. hmmm podla mna to trosku pokaslali s tym multitaskingom a (ne)podporou flashu…zariadenie ktore ma byt v podstate konkurenciou netbookov by to malo lavou zadnou zvladat…duufam ze aspon ten multitasking sa bude dat poriesit podobne ako v iphone cez nejaky novy druh jailbreaku .som fakt zvedavy co vsetko s tym porobia uzivatelia tak po roku pouzivania:)..narazam na to ze napr. moj iphone ma upravene setko co sa daa:)

    0
    0
  4. ako aj ja som sklamany, som myslel ze tam pojdu aspon produkty od adobu, s iworkom som prijemne prekvapeny, ale celkovo to je fakt ako velky Iphone, a vacsina tych funkcii je stavana pre amikov….som zvedavy ako to bude s nimi vyzerat u nas vid (ibookstore, 3G, atd…)

    0
    0
  5. Nuž, tablet v podaní modbook je to čo som očákával. Vôbec ma, ale nenapadlo, že Jobs potrebuje predávať obsah a nie tablet. Dnes by nikto nekúpil ani ipod 2g, takže je jasné, že to bude potrebovať ešte veľa času. Kde iný s tablet PC vyhoreli, Jobs začína budovať neoraný trh od podlahy. Zo 6 miliard obyvateľov sa určite nájde dosť, čo si to kúpi. A to už z rôznych subjektívnych dôvodov.

    2. dôvod nechuti je postrádanie multitaskingu.

    0
    0
  6. dolezite je to co je vo vnutri, teda hw vybavenie, ktore je velmi slusne. SW podla mna casom premyslia a doladia… a podla mna pride aj multitasking coskoro… mozno s uvedenim noveho iphonu v lete sa dockame :) Co sa tyka popularity, v USA si ziska klientelu vysoku velmi rychlo a v europe podla mna tiez. Moj prvy dojem bol tiez, ze aka blbost… ale ked som si presiel to video na apple.com tak sa mi celkom zapacil… budu aplikacie, bude urcite podpora od apple a podla mna pride aj uspech.

    0
    0
  7. Leachim: Ono by to bolo pekne mat pravy (hoci mozno aj odlahceny) OS X, ale to by musel Apple prepisat na danu architekturu, iPhone OS je jednoduchsie prisposobit na tento tablet. mozem sa mylit, ale takto to vidim na prvy pohlad ja.

    0
    0
  8. Používám iPhone a MacBook. Neexistuje jediný důvod, proč bych si takovou věc měl pořídit. Přijde mi, že to má nevýhody obou řešení, ale výhody to nepřináší. Mobilní zařízení, ze kterého si nezavolám, ale také na něm nespustím “běžné” aplikace. :-( Co s tím v praxi?

    0
    0
  9. velmi pozytivne som prekvapeny! planoval som si kupit mac book pro 13,3 nie na pracu ale na Internet, Mail atd. ale myslim, ze to prehodnotim na iPAD. Ved aj tak na notebooku sa neda normalne pracovat, to musi uznat kazdy profesional – grafik ako som ja. Taktiez som zvazoval o kupe Netbooku ale to je taky pastkvil, ktory sa mi nepaci aj ked v poslednej dobe sa u niektorych vyrobcov objavili uz relativne vykonne stroje. Ale naco mi je zlozity operacny system, ktory zatazuje cely pocitac? iPAD je riesenie pre mna. Spolu s 3G pausalom budem Online v celej republike. Cosa tyka kamery, jej absencia ma velmi mrzi ale vystacim si aj s mikrofonom. Absencia Flash-u na internete, je velke minus, no osobne si myslim, ze je to iba otazkou casu, kedy pride v podobe softwaroveho updatu aj do iPADu. Zdravim ostatnych nadsencov Richard Guzman

    0
    0
  10. Ze startu jsem myslel že tu konferencii zavřu, zvedal jse mi z iPadu žaludek, ale vyčkal jsem , zkoukl pár videií a názor jsem změnil o 180 stupnu, to chci! Je to idealni do gauče k televizi, na cesty (vlak, autobus, auto …) ale taky do školy, kdyby tohle uvedli o pár let dříve tak by jsem si nekoupil PowerBook do školy, ale iPad, a ani mi nevadí že nemá klasické rozhraní OS X…, jestli se v tihdle myšlenkách utvrdím tak snad budu jako první za 60-90 dní vyčkávat PPL, DHL… :-)

    0
    0
  11. nerozumiem vam s tou kritikou :) zrejme ste nepochopili ucel zariadenia … moja manzelka ma MacBook na doma ale jedine co na nom robi je ze si prezera internet pise maily a obcas si upravi nejaky dokument (to iste ja ked s nim pridem nahodou do styku lebo na pracu mam iMac) … takze toto zariadenie je idealne a este sme mohli usetrit 500 Eur …

    0
    0
  12. Nevim jak vy ale ja iPhone vyuzivam – 50% filmy, 20% muzika, 20% internet, 9% hry, 1% telefon :-) takze jak na to koukam vetsi displej pri filmech, hrach a brouzdani by se mi hodil, iPad je pro mne jako stvorenej. stve me pouze tech 64GB protoze je to jeste dobry k upravovani fotek, nejaky aperture lite na to jiste brzy bude. Proste tohle si vezme na zachod, do postele a vsude tam kde tahat notebook je blbost.

    0
    0
  13. jednoducho iPhone s 10 palcovou obrazovkou, inu vyhodu nevidim, iPhone ma vsetky funkcie co iPad + fotak s kamerou (iPad nema) + da sa strcit do vrecka. Ti co maju iPhone, nevydim dovod kupi iPadu

    0
    0
  14. Všem těm škarohlídům doporučuji přečíst si diskuze na Mujmac po představení iPhone. Tam bylo výkřiků a věšteb :) Není přeci možné udělat zařízení co bude pro všechny a pro všechno. To nejdůležitější je přeci obsah. Copak i počítač si kupujeme jen protože je pěkný a sousedi ho mají také, tak já ho budu mít nabušenější?

    Jen tak mimochodem, kolik je k dispozici her pro Mac OS X? a kolik pro iPhone OS? Kterej z těch systémů je nabušenější? A v dalším je pracovní nasazení. Copak se v podnikové sféře počítače spíše neuzavírají, ořezávají a blokují uživatelskému přístupu? stačí základní menu s work aplikacemi, přepínání uživatelů a uzavřenou podnikovou síť. Co více si admin může přát.

    0
    0
  15. Pre mna je to ako stavane. Pracujem s mnozstvom dokumentacie v pdf, s casopismi, knihy, na pocitaci ci na notebooku ma to nikdy prilis nevyhovovalo. Zaroven potrebujem aj web. S tymto si clovek moze sadnut kde chce, ako chce, alebo si to postavt vedla seba na stol. Kindle som zvazoval, problem ma v podporovanych formatoch. Su aj ine citacky, ale cakal som, co Apple. Wifina, pizza, iPad, podpora pdf, .chm cez aplikaciu tretej strany (je na iPhone, takze to iPad zvladne) – to mi dostatocne vyhovuje. Na robotu s pro programami aj tak potrebujem stolnu masinu. Vsetko dalsie, co iPad vie, je pre mna v sucasnosti pridana hodnota, ktoru vitam. Budem zakaznik :-) Asi nie prvy, ale tak na jesen. To sa medzitym vychytaju nejake chyby.

    0
    0
  16. Nejako si neviem predstaviť čítať na tom knihy alebo učiť sa. Čítačky e-kníh majú display, ktorý nezaťažuje až tak oči. Neviem si predstaviť pozerať do monitora desať hodín. Na druhý deň by som si mohol kupovať okuliare.

    0
    0
  17. @SM: ci je jednoduchsie prisposobit iPhone OS, alebo OS X danemu zariadeniu uz treba nechat na prehodnotenie Apple :) Kazdopadne rozhodlo skor to, ktory segment planovali doplnit, pripadne vytvorit. Kazdopadne HW vybavenie tam ake take je, urcite sa s tym do buducna bude dat nieco urobit.

    @productive: dovolim si oponovat, nakolko som myslim ze aj tu davno davno cital, ze jeden chlapik z kanady, profesionalny fotograf si nevie MB White vynachvalit na cestovanie, je to plnohodnotny pocitac a nema problem spravit par zakladnych uprav fotografii. Pravdaze cenovo je tam rozdiel mozno az trojnasobny.

    Toho flashu je naozaj skoda, aj ked priznam sa ze to prehravanie cez html5 som vobec nesledoval, mozno sa budu uberat nejakym takym smerom. Aj Google by chcel poskytovat svoje sluzby (YouTube, Google Video) bez nutnosti standardu Adobe Flash :-/

    Vseobecne povedane som zvedavy na softwerove updaty a mozno to ktosi hackne a pofrci na tom trebars aj Chrome OS, kazdopadne by to bolo zaujimave :)

    0
    0
  18. Zaujimave, ako ucastnici mikro-mikrotrhov (CZ, SK) ocakavaju, ze to naplni ich nemainstreamove potreby. Samozrejme, ze ide o obsah (iTunes, AppStore, BookStore) a ze ide o velke trhy ludi, ktori su ochotni platit za to, co druhi vytvoria (entertainment, apps). Samozrejme, ze iPad neocenite, ked uz mate MacBook a iPhone a obmedzeny budget. Ja si naopak myslim, ze je to genialne zaplnenie medzery na trhu, doplnenie “satniku” a skvele prepracovany kompromis medzi totalnou jednoduchostou (ano populacia osprostieva a ma chut sa uzabavat az k smrti) a bezchybnou funkcnostou (z pohladu fungovania a vyberu funkcii). Naco potrebuje standardny user multitasking? Realne. Mozno len na to aby mu tam pocas pocuvania muziky bezal skype. Mne osobne k produktivite pomaha hlavne obmedzovat multitasking. Kamery budu, push pride, a flash sa vyriesi aj ked urcite nie tak, ze ho Steve posle s updatom. K tomu sa uz celkom jasne vyjadril. Vdaka jeho sile pretlacit na trh nove veci aj v tomto zvitazi. Ak to ovsem stihne nez ho rak zozerie celeho, co bude dufam este velmi dlho trvat. Good job Steve!

    0
    0
  19. mna osobne velmi prekvapila najma ta cena tohto zariadenia …myslel som ze to bude hodne predrazene podla tych reci co sa sirili internetom …takto to stoji tolko co iphone 3gs …prednedavnom som rozmyslal nad tym ze prejdem s 3g na 3gs aale takto sa vsetko zmenilo :)…kupim nejaky lacny mobil na volanie a k nemu ako doplnok tento ipad :)

    0
    0
  20. Vela ludom sa to nepaci…Ale myslim si ze Mateo ma pravdu.Nieco podobne budu nase deti nosit do skoly namiesto zositov a knih.Vela ludi je sklamanych podla mna spravili celkom slusnu vecicku ktora ma vyuzitie a da sa s nou doslova hrat…Skoda tej kamery no je to prva generacia iPad.Myslim si ze dalsie generacie budu mat ovela lepsie vychytavky.Ved ako to bolo s iPhonom..Podla mna klobuk dole je to pekna vyuzitelna vecicka.A ako tablet macbook hmm nemyslim si zebytomalo taky uspech…Bola by ina cena vydrz bat a podobne obmedzenia..

    0
    0
  21. No tak hodinu a pol sa (v keynote) rozplyvat nad tym, ze na niecom sa daju pozerat fotky a web a kalendar a maily to je fakt na psychiatra ;-). Kto bude na tom pre boha pozerat filmy alebo pocuvat hudbu? Jedine, co by davalo zmysel je nahrada zosita, ktora by sa dala zobrat na prednasky, alebo pouzivat na pocitanie – to je nieco, co bezny notebook nevie a tablet PC su na to zbytocne velke a tazke a drahe a pre-vybavene. Takyto tablet (a este bez multitaskingu) je uplna hovadina.

    0
    0
  22. Trochu trápne s tou kritikou a sklamaním. Toto sa deje prakticky VŽDY po predstavení Apple produktu a neznamená to nič iné, ako nesúlad skutočnosti so subjektívnymi predstavami.

    Odkazujem na Matea. iPad je skvelé zariadenie, čím viac nad tým uvažujem, tým väčší zmysel mi dáva kombinácia iMac-u na stole doma a iPadu na cestách. Notebook nebudem potrebovať. Naozaj už len dorobiť Photoshop :)

    Najviac, ďaleko najviac ma však zaujal procesor. PA Semi sa začína vyplácať…

    0
    0
  23. Treba si uvedomit, ze to neni tablet. Mne osobne vadi, ze nase SIMky do toho nenapchame, 4:3 obrazovka, ziadne porty… proste je to fajn fotoramik k macbooku s pristupom na internet. Bez MobileMe to bude nepouzitelne, kedze podobne ako v iPhone nebude pristup k file systemu…

    a neda sa to napchat do vrecka ako moj iPhone…

    0
    0
  24. Ak na tom pobezia v pohode secky aplikacie ako na iPhone, ktore ja osobne casto vyuzivam… Docs2Go pre citanie a editaciu MS Office dokumentov, TouchTermPRO pre remote shell a Jaadu RDP pre vzdialenu plochu, rozne TODO’s a ebooky od O’Reilly hlavne Networking, plus par chatov tak sa mi s nimi bude pracovat ovela pohodlnejsie ako na iPhone a ak to bude podporovat aj VPN pretoze iConn od CheckPointu pouzivam casto pre konekt do firmy… tak budem uplne spokojnym uzivatelom iPadu3G :).

    0
    0
  25. včera som sledoval live blog na engadget.com a mal som zmiešané pocity….
    s kúpou MBP som počkal na toto vydanie nového tabletu (dúfal som, že bude predstavený) ale teraz neviem či by som si to kupil….cestujem často do školy vlakom, busom atd… potrebujem si písať po ceste assignmenty na prednaskach potrebujem poznamky z prednašok….a zas take to iMovie by mi asi chybalo…ale na druhej strane je to teda veľmi lákavý a zaujímavý kúsok a tiež si mylsím, že v tom je budúcnosť technologií.

    no ale využije to človek na niečo také ako by som potreboval ja….?

    0
    0
  26. … keď som pred dvomi rokmi prvýkrát na káve vytiahol iPhone, všetci na mňa hľadeli a hovorili, “fúúúúúúj, načo si si kúpil tú “s…čku”?!

    Dnes už všetci tí pri káve používajú tú s….čku! Presne tak to bude aj iPadom. Dnes frflete načo to je? A zajtra si to kúpite.

    :-)

    0
    0
  27. stevo tak ja si to urcite nekupim….za tie prachy mozem mat velmi slusny notebook tak nevidim dovod preco by som vyhadzoval prachy za nejaku takuto hovadinu s totalne obmedzenymi moznostami ktora neni ani dobry mobil lebo je to velke jak krava a dovacku si to asi nepichnem, ani dobry pocitac….a ano frflal som aj na i-phone a nekupil som si ho ani nekupim….tiez mi to pride ako kravina…telefon mi staci na smskovanie a volanie mozno nejake fotky a hudbu a to moj v pohode zvlada…..na filmy net a podobne mam book a gps mam v aute:P

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.