Apple je najväčšou technologickou spoločnosťou na svete, predbehol aj Microsoft

História z roku 1989 sa opakuje a Applu sa opäť raz podarilo predbehnúť odvekého rivala Microsoft v hodnote spoločnosti. Súčasná trhová hodnota Apple sa na newyorskej burze odhaduje na 230 miliárd USD, teda približne o tri miliardy viac ako Microsoft. Z hľadiska trhovej kapitalizácie je tak Apple v súčasnosti najväčšou technologickou firmou na svete, lepšie umiestnenie v akciových indexoch má už len energetická spoločnosť Exxon Mobil, pričom aj ju môže Apple veľmi rýchlo predbehnúť. Metóda trhovej kapitalizácie odhaduje hodnotu spoločnosti tak, že vynásobí množstvo akcií ich trhovou hodnotou. Práve to je príčinou, prečo môže tento údaj veľmi rýchlo kolísať pod vplyvom investičných bublín a iracionálnych rozhodnutí investorov. Z dlhodobého hľadiska preto nemusí odzrkadlovať skutočnú hodnotu spoločnosti.

Obrázok bol vygenerovaný na Yahoo! Finance

Krátko po skvelých výsledkoch v roku 1989 (v porovnaní s Microsoftom) však Applu hrozil začiatkom 90. rokov krach, neskôr ho zachránil opätovný návrat S. Jobsa do spoločnosti, ktorý ju úspešne vedie až dodnes. Môžeme len dúfať, že podobná situácia sa už nebude opakovať. Zdrojom úspechu Apple je najmä veľké množstvo inovácií, ktoré spoločnosť prináša do rúk bežným ľuďom a získava tak oproti konkurencii veľký náskok. Po iPodoch a iPhonoch je dnes na celom svete centrom pozornosti iPad, pričom záujemcov je oveľa viac ako množstvo dostupných zariadení. Už 7. júna sa od Apple očakáva vydanie iPhonu štvrtej generácie čo môže byť pre akcie spoločnosti ďalším impulzom k rastu.

komentárov
  1. Pekne :) Len nech im to vydrzi :) Mimochodom, nechcem tu robit nejaku reklamu ale SAS vydal aplikaciu pre iPhone.. Na slovensku nevidany posun :)

    0
    0
  2. Jj o tom SaS by ste mohli napísať ;) Aj nejakú podrobnejsiu recenziu napríklad a nie len tá mini sprava hore

    0
    0
  3. Ta minisprava bola az po mojom prispevku, a pokial viem app vysla az dnes.. Daj tomu trocha casu :) Inac v tej recenzii moc nieje ocom pisat.. Aplikacia ukazuje nove prispevky a videa z youtube…

    0
    0
  4. Ja viem, aj tá moja sprava bola pisana ešte vtedy keď tu tá mininews nebola. Nechápem to schvalovanie prispevkov, aj keď je dosť rýchle, príde mi dosť chabé. Akoby ste sa bali zlých ohlasov alebo čo. A pri tom taká úžasná stránka.

    0
    0
  5. Hmmm. Ale ty sa musis starat o uverejnovany obsah na svojej stranke.Ked tu o niekom napisem nieco klamlive a urazajuce bude zodpovedny macblog a nie ja. Na smecku sa napriklad prispevky neschvaluju ale behaju tam admini ktory ta zmazu uz len preto ze napises ze nemas rad SME.. A okrem toho tam staci napisat slovo prd a uz ta vyhviezdickuje…..

    0
    0
  6. Ked uz sme v offtopic teme pri tych aplikaciach… :) Aj Radio_FM ma vynovenu iPhone aplikaciu. S 1.0 prislo este v januari bez povsimnutia Mac Blogu, hoci bola par dni dokonca prva v iTunes Store. Ale aby som bol nielen kriticky, ale aj konstruktivny… urcite by mohol byt na Mac Blogu serial o slovenskych aplikaciach… Mna by taky prehlad potesil, kedze casu na vlastny prieskum jablkoveho obchodu je malo. :) Vdaka.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.