Apple iPad bude dostupný 3. apríla 2010, v Európe neskôr, na Slovensku a v Česku v nedohľadne

V piatok vydal Apple tlačovú správu, v ktorej odhlalil presné termíny dostupnosti svojho najnovšieho gadgetu. WiFi model, ktorý mal prijsť na trh ako prvý do 60 dní, uzrie svetlo sveta 3. apríla, avšak iba v USA. WiFi+3G verzia bude v tejto krajine definitívne dostupná neskôr v tom istom mesiaci. V Austrálii, Kanade, Japonsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve budú dostupné naraz obe verzie na konci apríla. V ostatných krajinách, ktoré sa špeciálne nespomínajú, čiže aj na Slovensku alebo v Česku, bude tablet dostupný neskôr v tomto roku.

Najväčšiu úlohu zohrala, ako sa zdá, flexibilnosť lokálnych operátorov priniesť dátové plány pre iPady a štandard Micro SIM, keďže Apple chce predávať všade obidva modely svojich tabletov. Ďalším faktorom je aj veľký dopyt, ktorý výrobcovia súčiastok podľa dostupných (nepotvrdených) informácii nie sú schopní uspokojiť. Je preto pochopiteľné, že iPad, rovnako ako každá doterajšia generácia iPhonu bude nakoniec predsa len ponúkaný v rôznych geografických oblastiach vo vlnách.

Žiadne bližšie informácie ohľadom predaja na Slovensku a v Českej republike zatiaľ dostupné nie sú. Aj keď sme sa z nášho zdroja dozvedeli, že slovenský distribútor Slovak Data Systems (v súčasnosti Apcom) očakáva tablet približne o 3 mesiace, je nutné pripomenúť, že ani táto spoločnosť nemá od Apple Inc. historicky presné informácie. Môžeme si pripomenúť tvrdenie generálneho riaditeľa, že iPhone bude dostupný na jar 2008 a jeho skutočnú dostupnosť, ktorá nastala až od 22. augusta. Kvôli zainteresovanosti operátorov v procese a tajnôstkárskemu prístupu spoločnosti Apple aj k svojim najbližším partnerom teda žiaľ nie je príliš pravdepodobné, že sa v najbližšej dobe dozvieme presné termíny uvedenia iPadu na Slovensku a v Česku ani od najvyšších kompetentných v tomto regióne. Slovenský aj český trh by však určite s radosťou privítal, ak by sa tvrdenie potvrdilo a iPad by bol dostupný do troch mesiacov.

V tlačovej správe bol spomenutý aj horlivo diskutovaný iBookstore, ktorý bude nakoniec dostupný ako samostatná aplikácia v americkom App Store od prvého dňa predaja a pre ostatné krajiny bude pridaná neskôr v tomto roku.

komentárov
  1. Škoda, som sa tešil že za týždeň či dva si ho pôjdem vyskúšať do Apple Store, taraz budem zase musieť čakať skoro dva mesiace…

    0
    0
  2. no u operatorov to u nas nebude, ja skor nechapem preco taky posun, ked pre non3g verzie ich staci doviest, kazdopadne najjednoduchsie bude kupit z uk, napr. cez ebay:)

    0
    0
  3. taq to upresnim, ta dostupnost v inych krajinach ako USA bude 12. aprila, teda konkretne ja zijem vo Francuzsku a tak mi to jedna babka povedala ;)
    dufam, ze mala pravdu a ja ho coskoro uvidim v apple shope a pojdem si ho vyskusat

    0
    0
  4. Při současných cenách je nejlepší cesta k iPadu (alespoň tomu WiFi) letenka do Londýna nebo něco podobného, prodává se už od 3 000 Kč. Občas jsou v akci i celkem levné letenky do států. :)

    0
    0
  5. Švýcarsko. Bude v 1. vlně, dá se tam letět za pár kaček, a vše od APPLE je tam levnější než u nás, o možnosti nechat si vrátit DPH ani nemluvě.

    0
    0
  6. Ale otázka je, co s ním v SR/ČR, když klávesnice nemá SK/CZ layout. A psát na tom jako v pravěku IT éry bez háčků a čárek? To je ubohost.

    0
    0
  7. re: Jan Rybar: myslim ze to je otazka (nie velmi dlheho) casu, kedy vyjde update s podporou dalsich klavesnic, nie?

    0
    0
  8. Jan Rybar: Tak SK/CZ layout mi vobec nevadi, maily pisem bez diakritiky a zatial si nikdo nestazoval.
    Ale CZ/SK menu ako aj podporu CZ/SK Ibookstore prip. precitat eknihy do cestiny to by bolo super….

    0
    0
  9. Prekop: U iPhone to byl víc než rok, a to až s uvedením dalšího modelu! :( Rok to mít ve skříni – no, proti gustu…

    0
    0
  10. Jan Rybar: a kde ste na nepritomnost SK/CZ klavesnice prisli? Vsak iPhone OS obsahuje znaky s diakritikou, nevidim dovod, preco by teda nemali byt aj v iPade, ktory takisto pouziva iPhone OS :)

    0
    0
  11. Ak si ho doveziem z USA tak by tam nemal byt ziadnen problem vsak???

    …ako napriklad v buducnosti s updatemi alebo tak…

    0
    0
  12. Jan Rybar: usudzovat z toho ale nepritomnost nasich rozlozeni je blbe. Uvadzane su pochopitelne klavesnice pre 1. vlnu predaja, nemyslim, zeby Apple odstranil dalsie layouty. Specifikacie su predcasne a ako vieme, aj v pripade iPhone sa zmenili pocas uvedenia (sklo namiesto plastu na displeji, aplikacia YouTube a dalsie atd.).

    Ale tvrdenie, ze „co s nim, ked nema nase rozlozenie klaves“ je na hlavu. Nebavime sa o fyzickom HW ale o SW, takze aj keby – dalsi update na iPhone OS 4 v lete to poriesi. A pochybujem, ze iPad bude realne dostupny u nas skor nez v lete…

    0
    0
  13. Remen: Apple má informace o klávesnicích a jazykové podpoře vždy přesné. Tedy pokud tam CZ neuvádí, softwarově tam není, takže si nelžete zbytečně do kapsy. A navíc: klávesnice iPadu je jiná než ta v iPhone, má být replikou běžné ISO klávesnice. Vzpomeňte si, jak debilně se celý rok od uvedení iPhone daly psát diakritizované znaky. Mně je jasné, že JEDNOU tam CZ klávesnice bude – kdybyste četl pozorně, zjistil byste, že reaguju na lidi, co si to chtějí za každou cenu koupit teď hned. U iPhone se samozřejmě dala diakritika oželet, na sms se to sneslo, ale u iPadu si to takhle omlouvat je hloupost: na iWork bez diakritiky? Hulán se nám bude smát.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.