Apple aktualizoval Mac mini – nový dizajn, lepší výkon

Apple potichu zverejnil prostredníctvom svojich internetových stránok a tlačovej správy aktualizované počítače Mac mini. Okrem nového dizajnu, vďaka ktorému je nový Mac mini nižší (3,6 cm, predtým 5) a rozľahlejší (19,7×19,7 cm oproti 16,5×16,5), popracoval Apple aj na hardvéri. Najväčší nárast výkonu priniesla nová grafická karta – NVIDIA GeForce 320M, zmenené boli aj procesory, teraz sú v ponuke konfigurácie s 2,4 GHz a 2,66 GHz, základný HDD má 320 GB.

Potvrdili sa špekulácie o použítí HDMI portu, nový Mac mini tak môžete pripojiť k displejom s HDMI, Mini DisplayPortom alebo DVI (s priloženou konverziou). Mac mini ponúka tieto konektory: štyri USB 2.0, Ethernet, FireWire 800, Audio Line out, nechýba ani čítačka SD pamäťových kariet. Zdroj je zabudovaný.

Mac mini jún 2010

Lepší hardvér a nový dizajn sa však premietli aj do mierne vyššej ceny, v USA stojí 699 USD, o koľko sa cena zvýši u nás zatiaľ nevieme.

komentárov
  1. OMG, naco pchaju vsade ten SD slot, ked nie je problem pripojit citacku cez USB? Radsej keby tam dali e-sata port (co uz cez USB nahradit mozne nie je). A co tak USB 3.0? No asi som prilis narocny… :(. Cenovy skok o 100 USD a funkcionalita takmer rovnaka…

    0
    0
  2. Neviem neviem kde sa mam koho opýtať … Ipad predavaju ho aj v Nemecku ??? Nechcem z USA na nabijačke je koncovka ina… Chcel by som z Europy… Vie niekto o tom poradit ??? A este jedna vec ked vyde iOS4 tak to bude aj na Ipad ? Alebo na Iphone 4 a 3gsko len ??? ZA ODPOVED VOPRED DAKUJEM

    0
    0
  3. S tou cenou ma Apple riadne nasral, ked k tomu clovek prirata cenu za monitor, tak si moze rovno kupit iMac. Za tu cenu si clovek kupi klasicke PC s i7 a s nadupanou grafikou.

    0
    0
  4. Teď mě těší, že jsem před vánoci nezaváhal a koupil Mac mini u Alza za 9990,- Kč. Větší disk a víc paměti si tam člověk dá za mnohem menší peníze než od Apple. Jak vidno Apple jde do inflace naplno :)

    0
    0
  5. Za takuto cenu je lepsie pouvazovat nad iMac-om. A je neuveritelne ze za taku cenu tam nie je ani 4GB RAM. Cena v USA 699$ v rakusku 799€.

    0
    0
  6. Pockame si, ako sa to bude prehrievat. Je to nizsie a je v tom konecne ja zdroj. Zaujimalo by ma, ze co je v mojom zdroji pre mac mini, kedze je obrovsky a tu ho vopchali do kus mensej skatule… No nic, netreba sa unahlit, treba minimalne jednu reviziu pockat. Mam ten pocit, ze prva varka u apple je pri zmene dizajnu iba velky beta test…

    0
    0
  7. PLUS (aj keď s otáznikmi):
    1.HDMI fajn, ALE len pre toho kto to používa ako apple tv alebo s iným ako apple monitorom a nemá prepojené cez miniDP,
    2.zabudovaný zdroj tiež fajn, ALE skôr kozmetická zmena, keďže nejde o prenosný počítač ale desktop,
    3.možnosť užívateľskej výmeny RAM tiež fajn, ALE koľkokrát si užívateľ mení RAM?,
    4.nová nvidia fajn, ALE tie staršie (do 2 gen. dozadu) sú tiež ok, keďže nejde o počítač určený primárne na hry,
    5.možnosť RAM až 8GB fajn, ALE pri súčasných cenách 4GB modulov bude upgradovať asi málokto,
    6.dizajn tiež fajn,

    MÍNUS:
    1.CENA – dosť výrazný nárast za viacmenej kozmetické úpravy čím sa mini vzďaľuje image-u lacného macu,
    2.bude sa dať rovnako jednoducho (ako na súčasnom mini) vymeniť aj HDD?
    3.chýba kensington lock,
    4.chýba jeden USB port (oproti predchádzajúcej vezii), namiesto sd slotu mali dať radšej ponechať USB navyše,
    5.usb3, e-sata a blue-ray asi nemusim spomínať…

    ZÁVER:
    s ohľadom na zmeny sa nový mac mini sa viac približuje k apple tv (možno ju úplne nahradí), ako k imacu

    0
    0
  8. Hmmm…vsetko super az na tu cenu. Mozno sa par ludi najde co si ho kupia, ale mam ten pocit ze tento novy Mac mini pomoze v nasich krajinach hlavne predaju zakladneho 21.5 iMac-u ktory nech stoji o 380 evry viac ale ma incl. Magic Mouse a Wireless Keyboard, 500 GB, 4 GB RAM atd…ved to poznate. Kupoval som Mac mini v januari 2010 a tiez som sa rozhodoval medzi nim a iMac-om. Ak by som bol v tej situacii teraz, tak nevaham a beriem iMac

    0
    0
  9. Za take male nic co poskytuje vpodstate nic tolko prachov. Keby to stalo 500eur tak nepoviem ani slovo ale toto je uz prisilna kava za trosku dizajnu aj ked je velmi pekny.

    0
    0
  10. Tato inovace Mac mini vlastně zabíjí Apple TV. Až budu pořizovat nějaké multimediální centrum k TV, tak toto bude horký adept.

    0
    0
  11. čakal som na tento update. idem teda ešte rýchlo zohnať 2009 model… cena tohto nového je úplne, ale úplne mimo…

    0
    0
  12. To Vincent:
    Apple Tv vs. Mac Mini byl vždy souboj s jasným koncem. Můžu jen doporučit z vlastní zkušenosti. Těch pár peněz co ušetřím za ATv mi nenahradí výhody Mac mini: USB tuner, měnitelný disk/ RAM + možnost externích disků, plnohodnotný systém a tím variabilita playerů, výběr SW, DVD mechanika.

    Když jsem si dělal výběr i z non Apple mediálních center, tak vždy my vyšel v poměru cena/ výkon vždy nejlépe Mac mini. Jen ta současná cena je drobet mimo mísu, asi by to chtělo koupit nějaký starší zlevněný model.

    0
    0
  13. @Daniel2:

    iPad som videl pár dní dozadu v paríži, najlacnejší model za 500 €. začul som síce čosi o poradovníkoch, ale vyzeralo to, že v obchodoch ich je dosť a pár ľudí som zhliadol aj so škatuľami, takže to bol asi len hoax. každopádne, žiadna hystéria .]

    0
    0
  14. MacMini je perfektny Mac a ten co bol vcera uvedeny, je super, ma len jednu chybu. Apple ho mal dat na trh pred dvoma rokmi. Vtedy by aj cena bola ok.
    Ale tvarit sa vizionarsky s HDMI vystupom, C2D procesorom v roku 2010 a navyse strcit tam iba 2GB pamate (apple sa ozaj nikdy nezaprie) je uz trochu smiesne. Korunu vsetkemu nasadila cena, je uplne mimo.

    Takze tento MacMini sa na rozdiel od predchodcu velmi dobre predavat nebude a to by taky vizionar ako je El Jobso mohol vediet aj sam …

    0
    0
  15. Nezlobte se na me, ale ta cena je docela funny. Za 2GB RAM a takovy disk? V dnesni dobe? Lidi, c’mon to prece nemuze nikdo kupovat.

    0
    0
  16. Pokud bych chtěl používat Mac Mini jako Apple TV, jak do něj dostanu systém z Apple TV? Nepřijdu tím o původní systém?

    0
    0
  17. Tak tak to sa pedávať tak ľahko nebude i keď v Amerike sa netreba nićomu diviť a tuto si to kúpi vyššia vrstva.

    0
    0
  18. Práve som sa vrátil z cesty,kúpil som si Mac mini nový model v USA, sena je 699 +daň=730 dolárov. v Kanade stál 748 bez dani.diaľkové ovlánanie stálo 20 dolárov.Či som spravil dobre uvidím časom.Kamoš mal ten starší model a bol spokojný.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.