App Store v Mac OS X? Nie tak skoro

Pri príležitosti spustenia predpredaju iPadu 12. marca bola stránka Apple mierne redizajnovaná. Pribudla sekcia iPad, iPod+iTunes sa rozdelili na dve a zmizla záložka Download, kde sa predtým sústredil hlavne freewarový a sharewarový softvér tretích strán pre Mac OS X. K tejto stránke sa dá dodnes celkom jednoducho dostať, Apple však už prestal zalistovávať nový softvér. Aj keď predtým sa nové aplikácie na stránke zjavoval prakticky denne, od 25. marca nepribudla žiadna.

Pokiaľ si teda všetci ľudia starajúci sa o stránku nezobrali na mesiac dovolenku, čo nie je veľmi pravdepodobné, je zrejmé, že Apple sa chce tejto funkcie svojho webu zbaviť. Otázka je prečo.

Prvou možnou odpoveďou je, že Apple stratil záujem, keďže ani pre užívateľov už stránka nemá veľký význam. Popravde, osobne si nepamätám, kedy som na nej naposledy bol s cieľom nájsť aplikáciu. Každá aplikácia má dnes webovú stránku veľmi rýchlo vyhľadateľnú cez Google a o väčšine aplikácií viete z rozličných recenzií a akcií ešte skôr ako ich potrebujete. Podobnú stránku teda využijú asi iba ľudia, ktorí sú na Macu noví a chcú na jednom mieste nájsť väčšie množstvo programov, ktoré im po prechode z Windowsu chýbajú. V takomto prípade ale stránku Apple zrejme predbiehajú VersionTracker a MacUpdate, ktoré majú dlhšiu nie len históriu, ale aj katalóg programov.

Druhá možnosť, nepravdepodob­nejšia, a o to zaujímavejšia je, že Apple plánuje spustiť niečo podobné v oveľa väčšom meradle. O App Store pre Mac sa hovorí prakticky nepretržite od uvedenia App Store v iPhone. Pre užívateľov je to spôsob veľmi pohodlný a pre Apple veľmi ziskový. Podľa serveru TechCrunch získava Apple ročne z tohto obchodu asi 100 miliónov dolárov a suma samozrejme rastie. Apple obdrží 30% zo sumy každej predanej aplikácie.

Vývojárska firma Rixstep vo svojej správe, ktorú publikovala v piatok, tvrdí, že Apple chce ešte viac zvýšiť svoje zisky centralizovaným nákupom aplikácií aj pre Mac OS X. Rixstep údajne obdržal správy z Cupertina a vývoj softvéru pre Mac OS X 10.7 bude nie len, že spoplatnený $99 ročne, ako je tomu u iPhone, všetok softvér bude môcť byť distribuovaný len cez App Store a bude podrobovaný kontrole, pravdepodobne nemenej prísnej.

Podobne ako na iPhone, podpora má byť priamo v kerneli — softvér, ktorý nie je podpísaný zo strany Applu jednoducho nie je technicky možné spustiť. Vyrieši to jedine záplata na kerneli — nie pravý význam slova jailbreak, ale jeho momentálna ústredná pointa.

Je ešte príliš unáhlené diskutovať o tom, aké by mohli byť potenciálne pravidlá potenciálneho App Storu, no faktom je, že Apple by mal v rukách moc. Keby sa firma rozhodla, že nebudete dostupný BitTorrent klient, lebo väčšina ľudí by ho využívala na sťahovanie autorsky chráneného materiálu, tak dostupný nebude. Keď firma usúdi, že aplikáciou na konverziu videa väčšina ľudí konvertuje toto nelegálne stiahnuté video, pôjde preč. A čo Firefox a VLC, budú vylúčené za duplicitu funkcionality?

Nie, som sám, ktorý toto vidí ako bod, kedy by sa Mac OS X skutočne dostal za všetky hranice zdravého rozumu. Koľko ľudí by v takomto prípade aktualizovalo na nový systém?

Našťastie, správa sa ukázala byť falošným poplachom, aspoň tak hovoria ostatní vývojári. Keď Apple chce, môže kľudne vytvoriť App Store, užívatelia sa iba potešia. Musí byť však aj cesta ako sa dostať k aplikáciám bez týždňového čakania na aktualizáciu. Ostatne, niečo také už existuje, volá sa Bodega. Ak nemáte náladu na zdĺhavé prehľadávanie internetu, je to skvelá možnosť nachádzania a sťahovania nových aplikácií a dokonca je narozdiel od App Storu k developerom finančne férová.

Taktiež nepochybujem o tom, že o desať rokov bude väčšina z nás pracovať na iPadu-podobných zariadeniach, ktoré boli App Storom vyformované a podobný model je tu celkom prirodzený a akceptovateľný. Avšak zobrať dlhoročný, dobre fungujúci, tradičný systém a obrať ho o možnosť slobodnej inštalácie programov len za cieľom zisku sa zrejme nedá označiť inak, ako chamtivosť.

komentárov
  1. Totalita, komunizmus? Co to jsou za blaboly… Komunizmus by byl v pripade, ze nemas svobodnou volbu vyberu… Nelibi se ti praktiky Apple? Muzes jit k win, linuxu…. Kam se ti zkibi… Svobodu mas!
    A v cem je tento model spatny? Ze nemohu pouzivat nelegalni stahovani filmu, softu, hudby, konvertovat je? Pokud lidi jednaji ciste, nebude pro ne tento pristup problem….
    Imho, abych jen nestal na strane Apple. Aby si nezavrel desitky trhu, musel by nabizet i u nas iTunes sluzby vcetne filmu a serialu, a pod. Jinak by mohl zavrit svuj business v mnoha zemich, nasi nevyjimaje……

    0
    0
  2. A koľko máš ty kúpených filmov a koľko stiahnutých? Prepáč, ale myslím si, že niektoré veci predsa len majú dôvod aby boli nelegálne stiahnuteľné. To potom môžme rovno tie PC zahodiť, chatovať môžme aj na balkóne so susedmi.

    0
    0
  3. Osobně si nemyslím, že desktop je ta správná varianta k aplikaci App Store. U iPhone nebo iPadu je to pochopitelné a tento model se více než osvědčil. Nicméně sám Steve Jobs jednou řekl, že zisky uhradí maximálně administrativu celého App Store, než aby něco Apple vydělával, což mu jistě ale něco zbyde.

    Na Macu by něco jako App Store mohl být výhodný pro nové aplikace, které by se tak lépe prosadily k uživatelům. Ale pokud by něco takového existovalo, neumím si představit nemožnost instalovat jakékoli další aplikace jinou cestou. A ani to nejde, vždyť pořád je software i v krabicové podobě. To by balík Adobe musel být podepsaný Apple? To by nedávalo smysl.

    0
    0
  4. presne tak, AppStore by bol fajn, ale nemoct si nainstalovat macports, lubobovolnu aplikáciu, trebárs čo som si naprogramoval ke absolútne nemyslitelne.
    inak super článok, dobre položené úvahy na papier, aj keď internetový :)

    0
    0
  5. Pokud hodlají vytvořit store, prosím! Pro spoustu lidí to bude možnost jak rychle shánět aplikace. Pokud by to byla jediná možnost nákupu, tak to by mně na**ali. A to fakt dost. A ač sem si Mac oblíbil, kdyby to udělali, tak bych přemýšlel o přechodu zpět k PC, což je v mém případě už dost co říct. Samozřejmě by to docela rychle zničilo celou platformu.

    Navíc je velice dobře známo, že snažit se odstraňovat stahování nelegálních věcí tím, že se budu snažit odstranit software, kterým to mohou dělat se už několikrát ukázalo jako špatná volba. To mi připomíná Orwellův 1984. Kde odstraňovali z jazyka slova tak, aby lidi nebyli ani schopni myslet na špatné věci takže …

    Aspoň, že to byla falešná správa. Jinak v ČR je stahování videa, filmů, seriálů a hudby legální, pokud je to čistě pro vlastní potřebu. U programů už ne (samozřejmě placených).

    0
    0
  6. Nechápu jak někdo může vydedukovat z potencionálního AppStore pro OS X hovadinu typu “omezení svobody” nebo “omezení zdrojů SW”? To jako, že na počítačích zalepí mechaniky, odstraní USB porty a v prohlížečích zmizí volba Download? Nebo že by OS neumožnil spustit aplikaci která by něměla elektronické razítko Apple? Kolik kusů takového systému by se asi tak prodalo?

    Vždyť nefunguje ani proti pirátská ochrana u her, a co by asi dělali normální vývojáři?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.