14 funkcií, ktoré chceme vidieť v iPhone OS 4

Štvrtá verzia operačného systému pre iPhone a iPod touch bude predstavená médiám vo štvrtok a na zariadenia užívateľov sa dostane pravdepodobne už začiatkom leta. Dovolili sme si teda pripraviť zoznam funkcií, ktoré by sme v novom update radi videli. iPhone OS doteraz zaznamenal dva celočíslené upgrady a oba boli pre užívateľov veľmi príjemným prekvapením. Najprv v júli 2008 prišla verzia 2.0, ktorá priniesla očakávané aplikácie tretích strán a podporu Microsoft Exchange. O rok neskôr prišla verzia 3.0, ktorá priniesla MMS, copy & paste, vyhľadávanie Spotlight a určitú náhradu za multitasking vo forme Push notifikácií. V súvislosti s iPhone OS 4.0 sa najviac hovorí o skutočnom multitaskingu a zjednotenom inboxe, aj inde je však priestor na zlepšovanie.

Pozmenené užívateľské rozhranie

Táto téma bola veľmi horúca už pri predstavovaní predošlých verzií iPhone OS, rovnako ako pri očakávaní updatu Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Dôvod je veľmi prostý — akokoľvek premyslené a pekné je užívateľské rozhranie, za tri roky sa väčšine ľudí zunuje. Mnohí užívatelia sa snažia dosiahnuť zmenu pomocou jailbreaku a následného prispôsobovania vzhľadu. Niektorí by podobnú možnosť chceli už v štandardnej výbave, keďže na väčšine konkurenčných telefónov je to normálna funkcia. Tí čo témy na jailbreaknutom iPhone vyskúšali však vedia, že to nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Výrazne vizuálne odlišná téma vyžaduje zmenu všetkých grafických prvkov, vrátane ikon. Keďže okrem základných Apple aplikácií je v App Store dostupných viac ako 170 000 programov, ktorých ikony prekresliť do rôznych tém by bolo takmer nemožné, s touto možnosťou rátať nemôžme. Applu tiež určite vyhovuje, že iPhone OS má silnú a jednotnú, až ikonickú vizuálnu identitu, ktorá platformu propaguje sama o sebe. Aj keď užívateľský výber tém môžme vylúčiť, je celkom pravdepodobné, že malé zmeny sa systému dotknú. Telefón by v duchu zjednocovania sa s iPadom mohol ponúknuť nastavenie pozadia na domovskej obrazovke. Malým vylepšením by mohli prejsť určité zastaralé grafické prvky, napríklad prúžkové pozadie, ktoré je prítomné v aplikácii Settings, no na iPade bolo nahradené elegantným jednoliatym svetlým pozadím. Ďalej by mohol byť zmenený dock a iné drobné elementy.

## Multitasking

Multitasking s aplikáciou Pro Switcher

Prepínanie aplikácii cez ProSwitcher

Absencia možnosti mať spustených viacero programov naraz je jednoznačne najväčším argumentom proti iPhonu, ktorý vyťahujú obhajcovia konkurenčnej platformy pri každej diskusii. Fanúšikovia iPhonu argumentujú, že pri zabudovaných aplikáciách multitasking funguje a funkcia chýba len pre aplikácie tretej strany z dôvodu šetrenia batérie. Poukazujú tiež na to, že na mnohých iných telefónoch je multitasking spracovaný veľmi zle. Toto všetko je pravda, a ako vieme, Apple vždy radšej počká a užívateľovi podá dobre spracovanú funkciu neskôr, ako by mu mal dať zle spracovanú funkciu hneď. Bolo to tak s copy & paste a podľa všetkého to s multitaskingom nebude iné. Vrámci šetrenia batérie hovorili pôvodné zvesti ešte z minulého roku o tom, že vybrať si budete môcť maximálne jednu aplikáciu, ktorá bude mať možnosť behu v pozadí. Toto by však nemusel byť až taký problém, keďže multitasking sám o sebe využijete len v prípade, keď chcete počúvať internetové rádio popri inej práci, sledovať svoju dráhu cez GPS pri túre alebo keď chcete v pozadí sťahovať súbor (čo sa naraz tak často nestáva). Pri väčšine ostatných prípadov nám nechýba ani tak multitasking, ako rýchle prepínanie medzi aplikáciami a ukladanie stavov aplikácie. Nie je dôvod, aby produktívna aplikácia alebo hra v pozadí skutočne bežala, dôležité je len to, aby ste sa do nej mohli rýchlo dostať, a aby bola tam, kde ste ju zanechali. Pokiaľ Apple predstaví Exposé, tak ako hovorí v poslednej správe server AppleInsider, mohol by zabiť dve muchy jednou ranou. V každom prípade, však treba rátať s tým, že ak táto funkcia príde, bude dostupná len pre iPhone 3GS a tretiu generáciu iPodu touch, keďže staršie zariadenia (iPhone, iPhone 3G, 1./2. gen. iPod touch) sú vybavené len 128 MB RAM, z ktorých približne tri štvrtiny konzumuje systém a aplikáciám ostáva iba niečo medzi 30–40 MB. Ak by multitasking bežal v podobnej konfigurácii, aplikácie by často padali, čo Apple určite nechce.

Zámok otáčania

Pred predstavením iPhone OS 3.0 sa užívatelia húfne dožadovali funkcie otáčania obrazovky (a sprístupneniu širokej klávesnice) v rôznych systémových aplikáciách. Dnes sa na diskusných fórach spomínajú skôr metódy ako otáčaniu zabrániť alebo ho vypnúť. Dôvod je opäť jednoduchý — kým široká klávesnica je v mnohých prípadoch osožná na rýchlejšie písanie, oveľa častejšie sú prípady, keď mimovoľné otáčanie displeja znemožňuje čítanie mailu či článku v Safari. Jedná sa hlavne o momenty keď človek leží na gauči či v posteli otočený na boku a iPhone si myslí, že aj on sa má natočiť. iPad disponuje hardvérovým zámkom otáčania, ktorý sa javí ako ideálne riešenie. Stávajúcim iPhonom fyzický spínač cez softvérový update nepripudne, medzi možnými riešeniami je teda zníženie citlivosti senzoru, pridanie globálneho vypínača akcelerometru v aplikácii Nastavenia alebo pridanie multitouch gesta na dočasné vypnutie funkcie.

iPad a zámka otáčania

Tam, kde má iPhone stišovací prepínač, má iPad zámok otáčania (Engadget)

Rozšírené hlasové ovládanie

Keď sme recenzovali iPhone 3GS a jeho novú funkciu hlasového ovládania, označili sme ju za praktickú, no do veľkej miery nekompletnú. Môžete cez ňu totiž ovládať len hovory a prehrávanie hudby. Nebolo by zlé, keby sa dobrý základ rozšíril aj na otváranie aplikácií, písanie SMS, mailov či podobne. Oveľa dôležitejšia je však, minimálne pre nás, podpora jazykov. Vo verzii 3.1.3 iPhone 3GS stále podporuje v hlasovom ovládaní len niekoľko svetových jazykov a Slovenčina a Čeština sa medzi ne samozrejme neradia. Rok je zrejme dosť na doplnenie a otestovanie dodatočných jazykov, a tak môžeme dúfať, že tieto jazyky uvidíme v novom firmvéri.

Vylepšený Spotlight

Vyhľadávanie na telefóne Palm

Vyhľadávanie na telefóne Palm Pre (CNET)

Systém Palm web OS, rovnako ako nový Windows Phone 7 sa hrdia svojím pokročilým zabudovaným vyhľadávaním. To nevyhľadáva iba vrámci telefónu (kontakty, poznámky, kalendáre, aplikácie), ale aj na internete, Wikipédii či na základe momentálnej polohy na mape. Apple by sa mohol v tomto prípade inšpirovať konkurenciou, a zvýšiť zatiaľ len priemernú využiteľnosť Spotlightu. Predstavte si, aké skvelé by bolo mať centralizované vyhľadávanie všetkého a koľko krokov navyše by to odbúralo pri používaní telefónu.

Zdieľanie dokumentov, použitie iPhonu ako USB kľúča

Jednotné systémové úložisko, kde môžu všetky aplikácie ukladať a potom otvárať dokumenty bolo na zozname požadovaných funkcii už veľmi dlho. Funkcia prišla spolu s prvým iPadom a je preto možné predpokladať, že ju uvidíme aj na iPhone. Vďaka nej by malo byť jednoduché stiahnuť wordovský dokument cez Safari, otvoriť ho v QuickOffice, upraviť, uložiť, a odoslať cez Mail. Spolu s touto funkciou sa za samozrejmú pokladá aj možnosť nahrávať a sťahovať jednotlivé dokumenty aj cez USB po pripojení na počítač, a teda iPhone či iPod touch používať ako USB kľúč. Týmto by viac menej odpadla aj potreba mať jednu z množstva aplikácií na prenos súborov v iPhone.

Home Screen – navigácia medzi aplikáciami

Aj keď navigácia po home screene je perfektne jednoduchá, pokročilí užívatelia sa sťažujú, že vo veľkom množstve aplikácií sa nedá dobre vyznať. Keďže použitie hierarchizovaných zložiek je ešte horšie a pomalšie riešenie, firma Ocean Observations ešte minulý rok v októbri vypracovala veľmi zaujímavý koncept podobný Spaces alebo Exposé, ktorý je však aplikovaný na home screeny vášho iPhonu. Koncept bol neskôr vypracovaný do reálnej aplikácie Orbit (dostupný v Cydii pre jailbreaknuté telefóny) a za jej pomoci môžete veľmi rýchlo a jednoducho získať prehľad nie len o vašich aplikáciách ale aj o nových notifikáciách na ikonách. Navigácia by sa mnohým uľahčila aj keby Apple umožnil vymazať, alebo aspoň skryť štandardné aplikácie ako Akcie (Stocks), Kontakty, iTunes či Počasie, ktoré sme mnohí nikdy v živote nezapli. Takto vytvorené miesto chce zas mnoho užívateľov nahradiť ikonami kontaktov svojich známych.

Lock Screen – notifikácie

Lock Screen

iPhone podľa ex-viceprezidenta Griffinu

Okrem Home Screenu by si vylepšenie určite zaslúžil aj Lock Screen, čiže obrazovka uzamknutého iPhonu. Tá ukazuje nové SMS, zmeškané hovory, pripomienky v kalendári a push notifikácie z iných aplikácií, neporadí si však s e-mailmi, a čo je horšie, vždy ukazuje len jedno posledné upozornenie. Ak vám teda dôjde SMS z práce s neodkladnou úlohou, trikrát vám zavolajú z banky, pípne vám upozornenie na dohodnutú schôdzku a na záver vám príde notifikácia o tom, že vás niekto označil na Facebooku na fotke, uvidíte len poslednú notifikáciu. Na telefóne konkurencie by toto problém nebol, keďže tie si väčšinou na prehľadnom zobrazení úloh a notifikácií veľmi zakladajú (napr. Blackberry) a patrilo by sa, aby riešenie priniesol aj Apple.

Automatické zapínanie 3G, Wi-Fi a Bluetooth

Ak chcú majitelia iPhonu s batériou narábať hospodárne, často musia blúdiť v aplikácii Nastavenia (Settings) a striedavo vypínať a zapínať 3G, Wi-Fi a Bluetooth. Mnohí si na svoje jailbreaknuté telefóny inštalujú rôzne rozšírenia, ktoré im dovoľujú funkcie prepínať pomocou ikony na ploche, či zo statusbaru. Apple by mohol riešenie na tento problém zobrať na ešte vyššiu úroveň a vypínať a zapínať služby podľa aktuálneho použitia automaticky.

Nové možnosti v aplikácii Mail

Mail v iPhone je výborný, pár nepríjemných detailov však predsa len sťažuje prácu. Najrozšírenejšou požiadavkou je možnosť rýchlejšieho prechádzania medzi prijatou poštou v jednotlivých schránkach (momentálne sú to 4 ťuknutia a 4 nasledovné čakania na animáciu) alebo úplné zjednotenie schránok. To by mohlo byť podobné ako v aplikácii Mail na Mac OS X — čiže okrem jednotlivých schránok by bola na vrchu aj jedna zjednotená. Ďalšou požadovanou funkciou je podpora pre správy šifrované certifikátom na oboch stranách.

Počítadlo znakov v SMS

Rátanie znakov v SMS

Všetci, no obzvlášť ľudia z našich zemepisných šírok sa potešili, keď Apple minulé leto sprístupnil MMS a pridal do aplikácie Správy (Messages) iné drobné zmeny, ako preposielanie SMSiek a jednotlivé mazanie. Pokiaľ však nemáte v paušále zahrnutý neobmedzený počet SMS táto aplikácia pre vás predstavuje riziko veľmi vysokého účtu. Prvý dôvod je chýbajúce počítadlo znakov v SMS, ktoré by vám ukázalo, v koľkej sto-šesťdesiatke ste, keďže za každú začatú si operátor účtuje ako za samostatnú správu. Druhý dôvod, je to, že kým na ostatných telefónoch je diakritický znak zväčša kódovaný ako dva či tri iné znaky, na iPhone je to riešené inak a vloženie prvého diakritického znaku v správe zaberie až stovku znakov. Toto sa samozrejme opakuje po vstupe do novej sto-šesťdesiatky.

Synchronizácia poznámok cez cloud

iPhone OS 3.0 priniesol možnosť synchronizácie poznámok cez kábel, ktorej som sa spočiatku veľmi tešil, no po pár mesiacoch som dal nakoniec prednosť Simplenote pre svoju okamžitú synchronizáciu cez cloud. Pravda je totiž taká, že ak poznámky synchronizujete len cez kábel, ktorý pripájate iba občas, často v teréne zistíte, že adresa, číslo či iný údaj, ktorý práve najviac potrebujete, vám chyba. Apple by mohol takúto synchronizáciu zabezpečiť veľmi jednoducho pomocou MobileMe a určite by tým prilákal k službe viac zákazníkov. Zaujímavá by bola aj možnosť základného formátovania poznámok (farba, rez písma), za predpokladu, že by nové funkcie nerobili aplikáciu zložitejšou.

Lepšia práca s fotografiami

Aj tomuto programu bolo vo firmvéri 3.0 pridaných mnoho funkcií, no stále pôsobí oproti ostatným zastaralo a až priveľmi základne. Vo vynovenej aplikácii Fotky by podľa nás nemalo chýbať rozdeľovanie fotografií, screenshotov a uložených obrázkov (napr. z Mailu či zo Safari) do rôznych zložiek. Na škodu by nebola ani možnosť zdieľať fotky nie len cez MoblieMe ale aj cez Flickr, Imageshack, Facebook či Twitter (Twitpic).

Vylepšený iPod

Keď Steve Jobs prvý krát prezentoval svoj nový telefón, označil iPod (čiže možnosť prehrávania hudby a videa) za jednu z troch hlavných funkcii. Zdá sa však, že časom sa na toto využitie zabudlo. Aplikácia iPod síce získala podporu pre novinky čo sa zjavili v iTunes (Movie Rentals (2008), Genius Playlists (2008) a Genius Mixes (2009)), nejako vážnejšie však rozvíjaná nebola. Mnohí by chceli v iPhone pomenovávať nové playlisty, a tiež možnosť mazať albumy či jednotlivé pesničky na uvoľnenie miesta (napríklad na fotografie). Momentálne je možné odstraňovať z telefónu jedine filmy, ostatné médiá sa dajú zmazať len po pripojení k iTunes.

komentárov
  1. zaujimavy clanok, nezainteresovany clovek by si po precitani tohto clanku mohol mysliet ze ten iPhone predsa nic nevie :) Osobne suhlasim so vsetkymi vylepseniami ktore autor ponuka, snad len dodam ze iphone os4 urcite nebude pre iphone 1. generacia a ze kazda aplikacia 3. stran ma vyhradenu pamat max 20 MB. Inak vynikajuci clanok.

    0
    0
  2. Len nechápem, prečo bude až v lete :( však keď bude predstaveny, nič nebráni tomu aby bol dostupný pre užívateľov už hneď.

    0
    0
  3. Ešte by som pridal:
    – remindre z aplikácií tretích strán bez nutnosti používať push servre.
    – Api pre manipuláciu s kalendárom.
    – pokročilejšia práca s kalendárom (vytváranie pozvánok, preplánovanie, vyhľadávanie voľného času …)
    – Spotlight by mal umožniť vývojárom napojiť sa svojimi aplikáciami, nielen pridať vyhľadávanie na Googli a internete celkovo

    0
    0
  4. Ja sa mohutne pripajam k funkcii zapinania a vypinania 3G/BlueTooth/WiFi skrz home screen. Velmi by som uvital tuto moznost. Kedze v aute mam Parrot BlueTooth handsfree a obcas potrebujem 3G pre rychlejsi connect no stale mat zapnute obe veci nechcem, musel by som ho nabijat kazdy den-dva. Takze moc by som to ocenil. A jailbreakovat nechcem lebo to nepotrebujem.

    0
    0
  5. doplnil by som zalamovanie riadkov pri zoomovani v safari, opatovne nacitavanie stranok pri volbe spat,moznozt otocit iphone “na lezato” bez nutnosti rusit prave zobrazenu klavesnicu, doplnenie smart dial pri volbe telefon/klavesnica (na vyhladavanie nie a nie si zvyknut :/)…

    0
    0
  6. naozaj je to tak, ze ak vlozim do iphonu znak s diakritikou do sms, pocita sa za 100 znakov?
    Takze takato sms: “Šťastie” by bola za 205 znakov??? Snad nie… Dakujem…

    0
    0
  7. Ak nebude v novom OS moznost zobrazenia hovorov, mailov, sms, a hlavne kalendara na “lockscreane” tak urcite zase pojdem do JB. Nech sa na mna nikto nehneva bez tohoto neviem existovat a nezachrani to ani push.

    dodo

    0
    0
  8. Čo ja viem…
    Mne spomýnané veco k “šťastiu” nechýbajú.
    A multitasking nechcem.
    Dovod?
    Výdrž baktérie… a hlavne značné riziko výslytu malware.

    0
    0
  9. Prepinanie 3G/Bluetooth/Wifi by mohlo byt vyriesene pomocou Locations ako ma Mac OS X. Ostatne suhlas – hlavne multitasking ( online kniha jazd, etc… ) a notifikacie, tie su uz znacne zastarale. Pridal by som este dorucenky, lebo to je nieco co mi naozaj chyba…. Inak tankista ma pravdu aplikacie su obmedzene na 20MB – dlho sme riesili preco nam aplikacia nezobrazuje filmy :) a OS 4.0 urcite nebude podporovat iPhone 1G – nie je na to dovod a navyse ten HW je uz znacne zastaraly ( 3G tiez, ale tam to este pojde skusnut ).

    Paco: dostupny budehned, ale iba pre vyvojarov, aby mali cas zaclenit nove funkcie do svojich app, takze ked si uzivatel v lete nainstaluje OS X 4.0. bude kvantum aplikacii ktore ho vedia pouzivat.

    0
    0
  10. Juraj : mozno sme pohodlny ale za tie peniaze co sme investovali by to nemalo chybat. Neni to taka narocna vec spravit to tak stiskam palce aby som uz nemusel behat po vackoch;)

    0
    0
  11. Zdravim vsetkych.Mozno blba otazka pre tych co maju iPad,no pre m,na je to spanielska dedina a potrbujem vysvetlit ako vypnut prediktivne pisanie textu. Tak,aby som pisal co chcem ja a nie co si ta inteligentna klavesnica mysli… Dik.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.