Swype – revolučný spôsob zadávania textu na dotykovom displeji

Mobilné telefóny sa dnes už v mnohom dokážu vyrovnať osobným počítačom. Jednou z hlavných nevýhod je samozrejme kvôli veľkosti komplikovanejšie zadávanie textu. Od tradičných klávesníc, kde ste text zadávali opakovaným stláčaním numerických kláves, cez ťukanie na displej stylusom až ku QWERTY/virtuálnej klávesnici ovládanej prstami na dotykovom displeji. Nový druh zadávania textu Swype má ambície všetky predošlé typy poraziť v komforte a hlavne rýchlosti písania. Po pohľade na obrázky či videá sa človeku môže zdať, že sa oproti virtuálnej klávesnici na iPhone nič nezmenilo. To je vlastne pravda, ide o dotykový displej s tradičným rozložením kláves. Rozdiel je však v tom, že zatiaľ čo na iPhone musíte na každú klávesu „ťukať“ po jednom, so Swype zadávate slová jedným ťahom bez potreby zdvihnúť prst či použiť dva prsty. Medzery sa pritom vkladajú automaticky po zdvihnutí prsta a začiatku zadávania nasledujúceho slova. Dve rovnaké písmená za sebou zadáte krúžením prsta na zvolenom písmene, veľké písmená prechodom prsta nad úroveň klávesnice. Nasledujúce video prezentuje ako Swype funguje:

Akokoľvek nereálne to môže znieť, dojmy z prvého telefónu so Swype, Samsungu Omnia II, sú priaznivé. Tento telefón bude v zahraničí ponúkaný operátorom Verizon už 2. decembra. Swype sa budúci rok dostane aj na Android telefón, zatiaľ však nebolo upresnené, ktorý to bude. Ak bude mať Swype úspech, určite si rýchlo nájde svoju cestu aj do iPhonu. Viac inštruktážných videí a informácií o Swype nájdete na oficiálnych stránkach.

komentárov
  1. sa mi to nepozdava, jazdit po displayi je nejake divne… Ved to radsej vytukam dvoma prstami, nie? Ale ak by to pridali do ihponu ako volitelnu funkciu, preco nie…

    0
    0
  2. ja som tiez nad tym rozmyslal, rukou isiel rovno, nezastal tam ani nic… takze som slovo tips nepochopil… zvysok vyzera fajn, aj ked klasicky na qwerty 2 palcami na iphone to napisem rovnako rychlo :)

    0
    0
  3. až tak revolučné? neviem… tak isto si myslím, že na iphone sa dá písať rovnako rýchlo, možno aj rýchlejšie dvoma prstami.

    0
    0
  4. McElroy: Ak nie aj rýchlejšie :)

    Je to zaujímavé, ale neviem si predstaviť, ak by to niekto používal, keď sa mu trasú ruky.. To by zrejme písal bludy :D

    0
    0
  5. Podla mna to musi mat slovnik prediktivneho pisania, podobne ako T9 na klasickych mobiloch. Takze na zaciatku to bude len v anglictine, prip. v zopar najrozsirenejsich jazykoch. (je otazne, ci by bolo mozne vyuzit existujuce slovniky T9) Navyse ten styl pisania sa bude treba silno naucit, pretoze uz iba zakrytie pismena prstom (nie prave to, na ktore ukazujem) by robilo mnohym problemy, kedze si nepamataju rozlozenie klaves a musia sa pozerat kam bude musiet prst tahat najblizsie….

    0
    0
  6. Na iphone existuje aplikacia ShapeWriter, kedysi to bola zadarmo, teraz je uz platena.

    Ak ches napisat tip, spravis ciaru z “t” na “p”, vyberie zo slovnika pravdepodobnejsie top, ale ponukne aj tips, yup, yip.
    Ak chces tips, spravis ciaru z “t” na “p” a odtial na “s”, napise tips a ponukne tops, typos, toss.

    Na anglicky text celkom v pohode, slovensky by sa asi musel naucit z nejakeho vacsieho textu, zda sa mi ze prve verzie to este mali.

    BTW: ak aj to mozno niekto vytuka text na iphone klavesnici rychlejsie, v tomto pripade je eliminovany problem s preklepmi, program zada len slovo ktore pozna, nezname sa zadavaju vytukanim.

    0
    0
  7. ShapeWriter mam, skusal som ho a je to uplne fantasticky rychly sposob pisania… samozrejme, len v anglictine (bez diakritiky) a s vyuzitim slovnika… slovencinu/cestinu by bolo mozne pouzivat v pohode az ked by bol obsiahly slovnik a zobrazene klavesy s diakritikou (na mieste ciselnych klaves)

    0
    0
  8. Teraz som si pozrel to porovnávacie video, veď ja píšem rýchlejšie jednou rukou na tom iPhone, ako on dvomi, naozaj mohli vybrať lepšieho kandidáta, nakoľko bolo vidno, že na tom Swype s tým mal človek už nejaké zručnosti.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.