Psystar sľuboval investorom milióny, no predal len 768 Mac klonov a Apple pracuje na novom iPhone 3,1 a mapovej aplikácii

  • Spoločnosť vyrábajúca Mac klony, Psystar, je známa najmä kvôli súdnym procesom, ktoré vedie s Apple. Práve z tohoto procesu sa na svetlo sveta dostávajú veľmi zaujímavé, ba priam až komické údaje z minulosti Psystaru. Pri prezentácii v roku 2008 firma odhadovala svoje predaje na 1,45 milióna Mac klonov pri konzervatívnom odhade, pri agresívnejšom predpokladali až 12 miliónov predaných počítačov. Práve to malo prilákať kapitál investorov do spoločnosti. Psystar však doteraz podľa prieskúmania účtovníctva predal len 768 Mac klonov. Toto číslo bude vzhľadom na súdne procesy pravdepodobne konečné. Agent pracujúci pre Apple skúmal účtovníctvo firmy Psystar kvôli odhadu ušlého zisku.
  • Apple hľadá zamestnancov do tímu pre vývoj iPhone a iPod touch mapovej aplikácie s cieľom vylepšiť ju a preniesť ju do „ďalšej úrovne“. Podobné kroky Apple zrejme súvisia so stále silnejším konkurenčným bojom s Google, ktorých Google Maps je predinštalovanou súčasťou iPhone/iPod touch. Google pritom prináša nové funkcie najmä do svojej mapovej aplikácie pre Android telefóny. Apple by mal byť nápomocný aj vďaka nedávnemu prevzatiu spoločnosti orientovanej na špecifické mapy – Placebase.
  • Vývojári aplikácie iBart, určenej na orientáciu v systéme verejnej dopravy San Francisca, pravdepodobne odhalili prvý na verejnosti testovaný prototyp nadchádzajúcej verzie iPhone. To zistili zo štatistických informácií o používaní ich aplikácie. V nich sa objavilo zariadenie iPhone 3,1. Doteraz najnovší iPhone 3GS nesie pritom označenie iPhone 2,1. Nezabúdajme, že podobná situácia nastala aj minulý rok v októbri, keď sa rovnaké informácie objavili o iPhone 3GS, vydanom o osem mesiacov neskôr. Dokonca aj oblasť, kde sa zariadenie nachádzalo bola podobná. Prípravy nového iPhonu sú asi v plnom prúde, no čo by v skutočnosti mal priniesť nový model je stále otázkou hrubých špekulácií. Medzi najpravdepodob­nejšie patria tie o použití nových viacjadrových procesorov.
  • Malý výkonnostný rozdiel medzi najvýkonnejším iMacom a najslabším Mac Pro (a tým pádom nevýhodný pomer cien) by mohol byť minulosťou už v prvej polovici roku 2010. Objavili sa informácienových procesoroch od Intelu – Xeon Gulftown (Core i9). Podľa prvých správ prinesú až o 50 % vyšší výkon a zároveň o polovicu nižšiu spotrebu energie pri nečinnosti a o 10 % nižšiu spotrebu pri plnej záťaži.
  • O spustenie predaja iPhone v Južnej Kórei je podľa všetkého omnoho väčší záujem ako o uvedenie v Číne. Podľa Yahoo! Finance Apple môže konkurovať obľúbeným zariadeniam od LG či Samsungu, a to napriek chýbajúcim funkciám ako napríklad v krajine veľmi populárne online sledovanie televízneho vysielania.
  • V rebríčku stránok sust-ist.net je Mac mini na prvých pozíciách v rámci najnižšej spotreby desktopových počítačov. Ide tak o jasnú voľbu pre ekologicky orientovaných zákazníkov, pričom spotreba sa môže prejaviť aj na účtoch za elektrickú energiu. Prvé štyri miesta sú obsadené rôznymi konfiguráciami Mac mini, na piatom mieste nasleduje Asus Eee a na šiestom Fujitsu Siemens FUTRO S550.

Zdroje: TUAW.com, MacRumors.com, AppleInsider.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.