iPhone a AT&T vo veľkomestách USA – problémy so sieťou, tretina hovorov prerušených

iPhone a mobilný operátor AT&T v USA už dlhodobo čelia silnej kritike zo strany klientov a konkurenčných operátorov (najmä Verizonu) kvôli zlej dostupnosti signálu a najmä kvôli častému prerušovaniu hovorov. Prerušené telefonáty tam nie sú ničím výnimočným a v mestách ako San Francisco a New York je tretina náhodne prerušených hovorov považovaných za „normálny stav“. V súvislosti s očakávaným uvedením Google telefónu, ktorý bol zatiaľ len darovaný zamestnancom Google a jeho predaj bude dostupný len na pozvánky (no pravdepodobne sa bude neskôr snažiť iPhonu masovo konkurovať), sa v zábavnej show Saturday Night Live vysmievali iPhonu. Podľa slov, ktoré v programe odzneli, nie je Google telefón jedinou výzvou pre iPhone. Ďalšou výzvou je uskutočňovať telefonáty.

To, či je táto krátka časť alebo celá show zábavná, je témou pre iné stránky. Každopádne ide o výsmech spolupráce Apple a AT&T, ktorý nahráva operátorovi Verizon. Ten má taktiež záujem ponúkať iPhone a podľa vlastných slov má omnoho lepšiu mobilnú sieť. O očakávanom príchode iPhone do siete Verizonu informoval aj server BusinessWeek, podľa ktorého už Verizon prispôsobuje svoju sieť strate exkluzivity pre ponúkanie iPhonu výlučne mobilným operátorom AT&T. Momentálne totiž sieť Verizonu nie je kompatibilná s čipom v iPhone.

New York Times zašli trochu ďalej a ich redaktor začal špekulovať o tom, že preťaženie siete spôsobuje samotný hardvér v iPhone kvôli chybe Applu, avšak tieto tvrdenia média posúdili ako veľmi neobjektívne. Primárnym zdrojom chýru bola spoločnosť zaoberajúca sa testovaním sietí, pričom AT&T je klientom tejto firmy. Problémy so sieťou sa naviac vyskutujú len v USA, v Európe a inde vo svete neexistujú, chyba hardvéru je teda veľmi nepravdepodobná.

Časté výpadky sú teda určite spôsobené neodhadnutím náporu, ktoré iPhony so svojimi dátovými službami priniesli. Možno práve vďaka relatívne malému podielu iPhonov na trhu (oproti USA) máme my a ďalšie krajiny kvalitné služby poskytované našimi operátormi, minimálne v oblasti signálu.

komentárov
  1. 1 – veže Verizonu nie sú kompatibilné s iPhonom? ÚPLNA kravina. Čo myslíte, na čo je primárne američanom unlock?

    2 – Problémy so sieťou sa naviac vyskutujú len v USA, v Európe a inde vo svete neexistujú, – Myslím, že každý vlastník iPhone dôverne pozná hlášku call failed. Minimálne ja aj všetci v mojom okolí.

    0
    0
  2. Yreg — Verizon ma CDMA siet, iPhone s nou nie je naozaj kompatibilny. Co sa tyka call failed, mne sa to nikdy nestalo a nespominam si ani, ze by sa na to niekto z mojho okolia niekedy stazoval.

    0
    0
  3. zdravim, s macom a iphonom a pod mam asi take skusenosti ako so zirafami – nikdy som ziaden nemal. ale.

    ked obcas telefonujem mojmu kamaratovi Yregovi z postu vyssie, cim chcem teda povedat, ze z mojho sony ericsonu som volal na iPhone, tak som pocitoval napriklad svoj hlas v sluchadle. ale to bol este ten lepsi pripad. vacsinou som pocul len sum.

    nehovorim ze je to “call failed”, ale tiez to neni to co by si clovek predstavoval pod “call not failed”

    0
    0
  4. call failed? este sa nestalo. Ale po 1 hodine telefonovania ma to zhodi vcelku pravidelne. Ale to bude asi nastavenie siete v pomaranci.

    0
    0
  5. aha, O2. A sme doma. Call failed sa u mna zatial nevyskytlo, ale volanie na O2 s tym, ze „nejak to sumi, zle ta pocut“ je uz vcelku pravidlo. Zaujimave, ze len na O2 a po znovuvytoceni to zvacsa uz ide OK. Prehustene BTS s velkou komprimaciou hlasu by som povedal. Holt, socansky operator operujuci so stratou nema na investicie do siete :)

    0
    0
  6. Mam rovnaku skusenost u Orange po 1 hod. telefonovani, aj na inych fonoch ako iPhone. Inak na iPhone som to pri kratsich tel. este nezazil a to mam aj prvu gen. iPhonu.

    0
    0
  7. Verizon sa musi smiat az k smrti :D

    A k tomu call failed, mal som presne rok 3G, od terajsich vianoc 3GS a ani u jedneho sa mi nikdy nestalo ze by mi spadol hovor.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.