Google vydal beta verziu Chrome pre Mac, 14 mesiacov po Windows verzii

Google vydal dlho očakávanú verejnú beta verziu nového internetového prehliadača Google Chrome pre Mac. Okrem Mac verzie bola uvoľnená aj verzia pre Linux. Verzia pre Mac funguje len na Intel procesoroch a vyžaduje Mac OS X Leopard alebo Snow Leopard. Google Chrome pre Mac prišiel takmer so 14-mesačným oneskorením oproti Windows verzii. Medzi najzaujímavejšie a na prvý pohľad evidentné novinky patrí odstránenie tradičného textového poľa (v Safari štandardne v pravom hornom rohu), určeného na vyhľadávanie napríklad cez Google. Omnibox, ako ho Google nazýva, nahradzuje vyhľadávacie pole a pole pre zadávanie adresy. Preto už nie je nutné medzi nimi prepínať pri zadávaní adresy alebo kľúčového slova do vyhľadávania. Výsledky sa zobrazujú priamo pod zadávaným textom.

Sťahovať môžete zadarmo z oficiálnych stránok. Ako vás nový internetový prehliadač od Google zaujal? Myslíte si, že bude na Mac OS X konkurenciou pre tradičné Safari či Firefox? Svoje názory môžete vyjadriť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Chrome IMHO valcuje ostatne prehliadace, len to zatial vela ludi neobjavilo. Vacsina z nich si zvykla na Firefox a maju nedoveru voci Chrome.
    V clanku spominany Omnibox je inovacia zvysujuca produktivitu o velmi vyznamny kus. Odkedy mam Chrome, tak Firefox ani neotvaram.

    0
    0
  2. a coo.. ma ani nenapadne otvarat nieco ine ako safari, ak nechcem nahodou overit ako sa otvaraju stranky v inych prehliadacoch..

    0
    0
  3. Ked pracejem na OS Windows tak jednoznacne uz dlho pouzivam iba Chrome a som velmi rad, ze ho vydali aj pre Mac. Ma u mna 1. miesto medzi prehliadacmi…

    0
    0
  4. den: tak to teda vazne netusim jak muze valcovat, vetsina veci ktera chodi v IE resp. je mozno ji zobrazit ve Firefoxu v Chrome nechodi takze naprosto nepouzitelne ( to ze je problem na strane blbe napsaneho webu je jasne ale to koncoveho uzivatele netrapi, on chce stranky zobrazit a to Chrome nezvlada)

    0
    0
  5. Jenda daj, prosim, priklad. Osobne som nenarazil na nic zavazneho, co by mi v Chrome nefungovalo a v inych prehliadacoch islo bez problemov. Osobne ma na Chrome uchvatila jeho rychlost a intuitivnost. Firefox som pouzival dlhe roky ale po tom co prisiel Chrome, som ho uz ani neotvoril (ale to sa opakujem). Chrome a intuitivnost – velmi sa mi paci mnozstvo detailov, ktore su velmi dobre premyslene. Nech nezniem ako nejake PR reci, tak vymenujem aspon tych par, na ktore si spomeniem:
    – omnibox – je obrovska vyhoda mat len jedno pole na zadavanie adresy a vyhladavania, navyse tento panel dopredu vyhladava najpravdepodobnejsie vyrazy este pred odklepnutim.
    – omnibox^2 – pamata si navstivene stranky a po znovu zadavani vam doplni adresu (nieco podobne mal myslim IE) – zacnete pisat “mac” a on vam sam doplni “blog.sk”… staci teda len napisat “mac” a kliknut enter – IMHO velmi uzitocne
    – ked mate pootvaranych mnozstvo tabov, tak sa samozrejme ich velkost prisposobuje velkosti okna. Ked ich potom chcete zavriet, tak ich velkost zostava nezmenena az kym neodidete kurzorom nabok od nich. V praxi je to uzitocne prave v pripadoch, ked chcete rychlo pozatvarat viac tabov. Vdaka tomu ze sirka zostava nezmena, staci len klikat na cerveny krizik
    – velmi rychlo a jednoducho je mozne najst poslednu navstivenu stranku, ak sa clovek nahodou “uklikne” a omylom zavrie nieco, co este nedocital, tak staci otvorit novy tab a v dolnom modrom pase ich ma vsetky

    Co sa tyka kompatibility – nechcem tu zdlhavo dalej filozofovat, ale IMHO svita na lepsie casy a zanedlho bude drviva vacsina webov musiet byt podla standardov a tym padom “spravne zobrazitelna” vo vsetkych prehliadacoch.
    IMHO Chrome ruluje :-)

    0
    0
  6. Me se Chrome celkem libi ale urcite mi Safari prijde na macu lepsi. Ma hezci GUI, existuje na nej dostatek pluginu(Ad block, keywurl, glims….) celkove mi lip ladi k OS. Pro me neni duvod prechazet

    0
    0
  7. zatial nepouzivam, koli chybajucej podpory Xmarks prip. MobileMe pre synchronizacou zaloziek “over air”.

    na macoch (iMac + MBP) pouzivam Safari + Firefox, na Win v praci Firefox + IE8, na iPhone Safari …7 roznych instalacii prehliadacov a jeden clovek…mat synchronizovane zalozky je pre mna “must”.

    0
    0
  8. den: a ty si odkial spadol? :) ved doplnanie adresy do address baru ma snad kazdy prehlaidac… Ten vela uzasny omnibox mala opera uz asi vo verzii 3.0. Zatial mi je Chrome nesympaticky, lebo vyciciaca napady (hlavne z Opery, ako kazdy prehliadac, vratane firefoxu a safari.)

    Ak bude finalna verzia stat za to, mozno ho vyskusam, zatial zostavam pri safari jednoznacne.

    0
    0
  9. Ja som spravil male testy, kedze safari mi alokuje vela miesta z pamate, cim dlhsie bezi, tak tym viac pamate si alokuje. U chrome zatial tento problem nemam, dokonca mi pri starte zabera menej miesta ako safari. Taktiez vytazenie procesora a pocet vlakien je ovela mensi a to nie len pri prehravani flash-u ale pri beznom browsovani.

    0
    0
  10. Me osobne beha Chrome paradne, pokud to ale srovnam se Safari, krom procesu Google chrom mi bezi jeste nejaky helper pro kazdy otevreny tab navic. Kdyz to pak sesumiruji, pamet zere Safari a Chrome srovnatelne, avsak vyuziti CPU je u Chrome dramaticky vissi. Na druhou stranu mam pocit ze je Chrome v nektereych vecech subjektivne rychlejsi, ale jen mirne, rekl bych ze to bude jinym JS enginem nez ma Safarko

    0
    0
  11. na XP keď som zrovnával na zostave AMD SEMPRON 3000+ 1.81GHZ.. 1GB RAM DDR400 Radeon HD 3650 AGP tak pomerne safari je niekedy rychlejsi ale vie si zožrat aj viac CPU ale to mi nevadí a cez chrome stahovat veci ako napr 200mb a tak to je pohroma vkuse mi to skoci pri cca 50pecentach … radsej použijem safari a mam pohodu..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.