Google Chrome už stihol prekonať Apple Safari v podiele na trhu

Internetovému prehliadaču Google Chrome sa podarilo v období od 6. až 12. decembra prekonať Apple Safari a stať sa tak tretím najpoužívanejším prehliadačom na svete. Informoval o tom server ComputerWorld, ktorý len nedávno priniesol porovnanie rýchlosti prehliadačov, kde ako víťaz na Macu vyšiel Apple Safari, na Windows Google Chrome.

Pozrime sa na konkrétne percentá používanosti jednotlivých prehliadačov (pre všetky operačné systémy spolu):

  • Internet Explorer 63,6 %
  • Firefox 24,7 %
  • Chrome 4,4 %
  • Safari 4,37 %

Tieto výsledky pochádzajú zo spomínaného obdobia 6. až 12. decembra zo vzorky 160 miliónov unikátnych návštevníkov až 40 tisícov rôznych internetových stránok. Netreba však zabúdať na skutočnosť, že veľký podiel na uvedených percentách môže mať vydanie verejných beta verzií pre Mac OS X a Linux, ktoré mnohí užívatelia vyskúšali, no neskôr sa opäť vrátili k svojmu hlavnému prehliadaču.

Podľa štatistík servera MacBlog.sk však Chrome obsadzuje zatiaľ len poslednú priečku najväčšej pätorky – za Safari, Firefoxom, Internet Explorerom a Operou. Ktorý internetový prehliadač je váš najobľubenejší? Svoje názory a postrehy môžete vyjadriť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Skusil som Chrome – resp chromium build pre OS X s podporou addonov a podobne Chrome na win, ale zatial sa to na Firefox nechyta. Ak sa addony dotiahnu na taku uroven ako ma FF mozno switchnem, zatial nevidim dovod. Napriklad adblock je na FF na takej urovni ze pri nacitavani stranky nevidim jedinu reklamu, kdezto na Chr. je to tak ze najskor sa natiahne a zobrazi stranka a ptm zacnu miznut reklamy… Mimochodom po nacitani niektorych stranok na Chr. som az zasol kolkemu doslova bordelu, ma adblock uspesne chrani…
    Ono to nieje vzdy len o rychlosti.

    0
    0
  2. Prešiel som na Chrome pred dvoma dňami (zo Safari). Má výrazne lepší štart ako Safari, otváranie viacerých okien naraz, práca s Flashom je stabilnejšia, nemrzne.

    Safari mal niektoré lepšie funkcie: zobrazenie náhľadov na stránky, hotkey pre otvorenie stránok v záložkách, vymazanie cache a nepoužívanie cache. Našiel som aj stránku, ktorú Chrome nezobrazuje korektne a Safari áno.

    Zatiaľ vyhráva Chrome.

    0
    0
  3. Ani sa necudujem. Safari je napriek nespornym kvalitam najvacsi pamatozrut, ovela vacsi ako Firefox. Po hodine browsenia mi zozere vsetku volnu pamat, zatvaranie tabov nepomaha, len restart.

    0
    0
  4. No neviem pre mna nic ina ako safari neexistuje, najlepsia integracia s mac osx (kto by to povedal). Rychlost je super a paci sa mi webarchive format v ktorom uklada stranky a samozrejme 100 dalsich funkcii.

    0
    0
  5. Myslite si, ze pouzivanim NON Safari prehliadacov bude vas zivot lepsi? Testovanie iných je mrhanie časom, ktorý mate ma užitie si vlastneho života.
    Apple Váš život zlepšil!
    Tu nie je čo porovnávať ani dodať, snáď le toľko:
    Hľadajte chyby v sebe a plačte nad časom straveným mimo Apple.

    0
    0
  6. srott: tak to neviem aku verziu Safari pod akym Mac OS X pouzivas, mne nezerie viac ako 450 MB ani teraz, ked mam otvorenych hadam 30 tabov v 2 oknach po dobu asi tyzden…

    Normalne zerie tak 250 MB. Ale cim viac, tym lepsie – nevyuzivat dostupnu pamat je priznak zle napisanej aplikacie. Samozrejme, pamatove leaky su nieco ine, ale toto nie je ten pripad.

    Firefox rozhodne nemusim. Neuveritelne pomaly start, otrasne GUI, ktore sa vobec nechova podla standardov Mac OS X, ziadna integracia so systemovymi sluzbami (Automator, Applescript, Services, Address Book), pomerne zaostaly renderovaci engine v porovnani s WebKitom.

    Firefoxx skratka ee :). Aj pre Saskari je dost doplnkov, primarne blokovace reklam a ostatok sa da krasne dorobit cez Services v Automatore

    0
    0
  7. Safari je pecka, jedine Safari, Firefox je dvojka a je v ňom strašne veľa nelogických vecí, komplikovane sa niektoré funkcie hladajú a stále mi pripomína prostredie ,kde vás stále niečo otravuje na doinštalovanie plug-inov alebo periférii.

    0
    0
  8. Mne staci safari, je to prohlizec ne videostrizna, nechapu tu histerii kolem. jestli neco nacte o milisekundu driv mne je fakt sumak

    0
    0
  9. hmm “podiele” ? jaj nie som si istý….

    ale čo sa safari týka, tak tak…chrome začínam aj ja nejak preferovať….zatial len na win. na macu by som to asi neurobil…. ale rychlosť je rychlosť…a chrome je rychlejší…

    0
    0
  10. Na Macovi jednoznačne Safari.
    Problémom v našich končinách je len to, že “programátori” niektorých stránok zabúdajú, že existuje aj Safari a ich stránky sa potom nezobrazujú korektne. Ale čo ma udivilo najviac je to, že aj programátori stránok pre banky ignorujú Safari a v tom prípade som nútený InternetBanking spustiť napr. v Chrome alebo FireFoxe…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.