Apple tablet “iSlate” alebo “Magic Slate” zrejme už v januári, ďalšie zaujímavosti

Cez vianočné obdobie sa špekulácie okolo Apple tabletu ešte viac rozprúdili. Prvú dôležitú informáciu priniesol server Financial Times. Podľa jeho zdrojov totiž Apple plánuje špeciálne podujatie už na 26. januára 2010. Tento typ podujatia je tradične využívaný na uvádzanie nových produktov Apple. Samozrejme, od Apple sa očakáva uvedenie nového Apple tabletu. Špekuluje sa len o jeho predstavení s tým, že do predaja by sa mohol dostať až s oneskorením. Príčinou je vytvoriť dostatok času pre vývojárov aplikácií, aby sa stihli zadaptovať na nový formát. Špekulácie ohľadom januárového uvedenia tabletu podporuje aj údajná žiadosť Apple o prípravu prezentácie aplikácií vo veľkom rozlíšení od vývojárov, o ktorej ste sa mohli dočítať na MacBlog.sk

V duchu vyššie uvedených správ sa nesie aj ďalšia z taiwanských ekonomických novín. Podľa nich výrobca Cheng Uei Precision Industry obdržal od Apple objednávku na konektory pre nové tabletové počítače. Dodávať by ich spoločnosť mala začať v treťom štvrťroku 2010. Firma s názvom Innolux by sa mala postarať o výrobu dotykových panelov pre toto zariadenie.

Názov tabletu

Ďalšie správy sa týkajú názvu zariadenia. Okrem výtvorov fantázie ako iTablet, Apple Tablet, Mac Tablet a podobne sa stále väčšia dôveryhodnosť prikladá názvom iSlate prípadne Magic Slate. Môže za to fakt, že Apple vlastní ochranné známky na tieto názvy vrátane domény iSlate.com. Zaregistrované pritom boli cez inú spoločnosť, no podozrenia, že ide len o kryciu spoločnosť v skutočnosti patriacu Apple sú viac než opodstatnené. Podobná situácia totiž nastala pri registrácii názvu iPhone, o ktorú pôvodne žiadala spoločnosť Ocean Telecom Services. Príčinou je utajenie pripravovaných Apple produktov pred verejnosťou pomocou „fiktívnych“ firiem. Pri bližšom skúmaní server MacRumors odhalil ešte jeden dôkaz, že Apple skutočne stojí za nastrčenou firmou Slate Computing LLC. Žiadosť o ochrannú známku iSlate bola podpísaná Reginou Porter, ktorá zhodou okolností zastupuje v Apple funkciu Senior Trademark Specialist. Je pravda, že môže ísť o čistú náhodu a zhodné mená nič nedokazujú. Svoj názor si už môžete spraviť sami.

Steve Jobs je z tabletu nadšený

O pripravovanom Apple tablete sa hovorí už niekoľko rokov. Odhaduje sa, že Apple skutočne na zariadení pracoval už dlho, no nikdy nedosiahlo štádium hodné uvedenia. Niektoré technológie z vývoja tabletu boli využité v iPhone. To by sa však teraz malo zmeniť. Apple tablet by konečne mal spĺňať predstavy finálneho produktu. S. Jobs je z tabletu údajne nadšený.

~~Zdroje: MacRumors.com, TechCrunch, The New York Times Blog, Financial Times

komentárov
  1. Uz sa neviem dockat uvedenia Tabletu, dalsie info je napr. na appleinsider.com
    popisuju tam povrch dotykovej obrazovky so spatnou odozvou,ktora ma fungovat pri mode pisania a ma naviest uzivatela aby dal prsty na spravne miesto,fakt zaujimave…

    0
    0
  2. To len mne sa zdá divné spájať prezentáciu aplikácii na iPone vo vysokom rozlíšení s tabletom? Aké to potom bude zariadenie, keď na tom pobežia aplikácie z iPhone? Pokiaľ to nebude mať OSX, tak to bude asi len nejaký väčší iPhone. Alebo idú uviesť nový iPhone, keďže GS nepriniesol nič prevratné.

    0
    0
  3. to zase budu slintat…:D…a setrit minimalne pul roku na to abych si to mohl koupit…chjo…proc to ten Jobs dela…jen doufam ze cena bude primerena…a to i nas CR

    0
    0
  4. KDO a PROC si tablet koupi??? neverim tomu ze apple na necem takovem pracuje, budoucnost je v app storu a tim padem v iPhonu, myslim si ze pracuji na novem iPhonu uz jenom vzhledem k narustajici konkurenci

    0
    0
  5. pokial vyjde tablet, budem nadseny. na iphone existuje aplikacia TouchOSC, ktora nahradzuje dotykove zariadenie Lemur v cene 2000EUR. problem je ale v rozmere, vsetky dotykove iPhone veci sa odohravaju na velmi malej ploche. pre mna ako hudobnika je iSlate hudba dokonalej buducnosti (na ktorej si mozem spravit vlastnu dotykovu aplikaciu!)

    0
    0
  6. poznámkový blok, skicár, čítačka e-kníh, prehrávač vídeí do auta, podpora aplikácií Native Instruments, to všetko by som od toho očakával. Mám však pocit, že prebieha útlm výroby TabletPC a tento sektor si veľký podiel na trhu neurval. Vzhľadom k tomu, že internetom prebiehajú správy o veľkej obľube ipod touch pri výučbe, predpokladá, že tento tablet zamieri aj týmto smerom.

    0
    0
  7. Ako naznačil Bogio, možností naozaj praktického využitia v každodennom živote je nesmierne veľa: skvelá náhrada za zošity aj učebnice na školách. Namiesto kíl kníh a zošitov postačí jeden tablet na celé štúdium. Herná konzola. Audiovizuálne centrum vrátane rozhlasu a televízie. E-Book a čítačka novín, časopisov. Pekne veľká prehľadná navigácia. Ideálna pomôcka pre lekárov v nemocniciach, inžinierov v teréne, vedcov, vojakov, novinárov (diktafón, fotoaparát+kamera, editácia textov, základná retuš obrázkov, strih nahrávok, práca s internetom a poštou)… ak sa do toho Apple pustí, o pár rokov si budeme hovoriť to isté, čo teraz o iPhone: Ako sme kedysi bez toho vôbec mohli žiť?!

    0
    0
  8. frosty: Aplikácia pre iPhone nahradzujúca Lemur JazzMutant??? Ale no tak, nafantazíruj… ;-)

    K uvedeniu (zatiaľ fiktívneho) tabletu asi toľko:
    “This is gonna by legen – wait for it – dary!!!” ;-)

    Uvidíme, ja sa tiež prikláňam skôr k názorom že pôjde o niečo súvisiace s iPhonom. I keď na druhej strane kto iný ako Apple, ktorý ako prvý začal predávať dotykové telefóny, dokáže vyrobiť skutočne dobré tablety. :-)

    0
    0
  9. Myslim ze uz je jasne, ze pojde o 10 palcovu uhlopriecku, kedze si ju Apple objednal, takze z toho vyplyva, ze nepojde o dalsi iPhone. Okrem toho Apple oslovil niektorych hlavnych vyvojarov hier pre iPhone, aby pripravili svoje vlajkove produkty aj vo verzii plneho rozlisenia. V sucasnosti je uz viac dokazov ako iba dohadov, ze Apple naozaj predstavi tablet a s OSX (ako v iPhone).

    0
    0
  10. podla mna uz zariadenie ktore by bolo rovnake ako iphone len s vacsimimi rozmermi a prislusnym rozlisenim by uplne stacilo – uzivatelsky interface je premakany a zvysok je uz len vecou tvorby aplikacii takze komercny uspech je zaruceny. Ja osobne prave na take cosi cakam…sucasne netbooky (mal som ich uz niekolko) su pre mna stale dost nepohodlne (primala klavesnica alebo privelke zariadenie) a sucasne tablet PCs sa neovladaju dostatocne konfortne…lken skoda ze budu robit len ten 10 palcovy, ja by som skor bral 7″ s vyssim rozlisenim :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.